Ismét Ady-sétán az ötödikesekkel

2019. november 25.

Ady Endre születésének 142. évfordulójára emlékezve irodalmi-helytörténeti sétán vettünk részt a friss adys ötödikesekkel. A 2011-ben indított programot a Szacsvay Imre Általános Iskola, a Nagyvárad-Olaszi RMDSZ körzet és Kecse Gabriella tanfelügyelő szervezi évről évre. Iskolánkból minden évben az ötödikesek csoportja indul el Ady Endre nyomában Nagyvárad belvárosában.

Az Ady Endre Líceumot képviselő 10 kis ötödikes a Holnaposok -szoborcsoport, Léda/Brüll-ház, Ady Emlékmúzeum, Szigligeti Színház, Emke útvonalat járta be, melynek állomásain a Szacsvay-iskola tanárai látták el Ady Endre és Nagyvárad kapcsolatáról szóló ismeretekkel a diákokat. A költő nagyváradi vonatkozású életrajzi eseményein kívül az idei sétán is lehetett hallani a múlt század eleji Nagyvárad építészeti stílusáról, épületeinek, tereinek egykori elnevezéséről. Az idei séta érdekessége az volt, hogy az Ady Emlékmúzeumban a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Látva lássanak című vándorkiállítását lehetett megtekinteni.

A séta szokásos záró mozzanata Ady Endre mellszobrának megkoszorúzása volt.

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad