Tigris az iskolában

2021. január 19.

A színház nem felejtette el nézőit.

 

Közhely, hogy a pandémia megöli a kultúrát. A Szigligeti színház társulata azonban készül arra, hogy újra találkozzék közönségével, diákkal és felnőttel egyaránt.

Januárban az Ady-líceum 5-8. osztályai a Toldiról beszélgethettek az őket vendégül látó színésszel. Több volt ez, mint lábjegyzet a magyarórához. A diákok szabadon kérdezhettek, mondhatták el véleményüket Toldi Miklóshoz fűződő élményeikről. Tanáraik számára is izgalmas kérdéseket vetettek fel: milyen pszichológiai háttere volt Toldi Lőrinc féltékenységének? Mit tehetett volna az édesanya, hogy a báty ne gyűlölje úgy kisöccsét? Miért nincs neve a cseh bajnoknak, akit Toldi Miklós legyőzött? Mekkora lehetett Miklós mellizma? 

A középiskolás osztályokat a színészek jelenleg készülő darabjuk, a Tigris próbájára hívták meg - most online. A nyilvános próbát beszélgetés követte a színészek és diákok között. A derűs hangulatú "találkozók" abban a reményben és hitben zárultak, hogy nemsoká élőben élvezhetjük a produkciót. Az eddig látottak alapján izgalmas élmény vár ránk. A Tigris nyíltan és pimaszul mutatja meg, mennyire esendőek és milyen illúziókba kapaszkodnak az emberek. És azt - amire sajnos a járvány is tanít -, hogy a valóság képes annyiféle arcot ölteni, ahányan elmesélik. Kinél az igazság? 

Várom, hogy kiderüljön!

Köszönjük szépen!




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad