Múzeum és történelem

2021. június 09.

Az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai egy egész napos online oktatási programon vettek részt 2021. május 20-án. Iskolánk a budapesti Oktatási Hivatal meghívásának tett eleget. A Hivatal az EFOP 3.10.1-17-2017-00001 „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” elnevezésű projektje keretében szervez online diáktáborokat. Ez alkalommal az egy napos programba két intézményt, iskolánkat és a szlovákiai Arany János Alapiskolát vonták be. Mindkét iskola egy-egy osztállyal csatlakozhatott.

Csütörtökön reggel a 5.B osztály 25 tanulója saját tanterméből jelentkezett be Apáti Timea történelemtanárnő segítségével. A program megnyitója után a bemutatkozás következett: mindkét iskola diákjai bemutatták a települést, ahol élnek és saját iskolájukat. Ezt követően közös beszélgetés kezdődött az online oktatás tapasztalatairól.

A nap folyamán a tanulók és oktatóik, Nagy Enikő, Kirkósa Enikő és Ardelean Klementina tanárnők online tárlatvezetéssel meglátogathatták a gyulai Almásy-kastélyt és a gyulai várat. A két virtuális séta között a Kastély szervezésében a tanulók részt vettek a ,,Viselkedjünk!” című múzeumpedagógiai foglalkozáson, melyhez a múzeum eszközcsomagot is biztosított. A csomag tartalmának felhasználásával a foglalkozás során Czirják Enikő tanárnő segítségével a diákok korabeli színes legyezőket készítettek. Végül az ebédszünet után a vár muzeológusa által tartott rendhagyó történelemórára került sor.

A program lehetőséget nyújtott a határon túli kapcsolatok megerősítésére, és valódi élményt jelentett minden résztvevő számára.

Apáti Timea, történelemtanár




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad