2022-ben elkezdődik iskolánk épületének teljes felújítása

2022. január 08.

Fontos esemény színhelye volt szombat délelőtt iskolánk díszterme. Ezen napon írta alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak alárendelt Országos Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és a Exc. Böcskey László római katolikus megyéspüspök azt a szerződést, melynek értelmében az iskolaépület több mint 50 millió lejes minisztériumi támogatásból teljes felújításra kerül. Az esemény azért is kiemelt fontosságú, mert 2022-ben 250 éves lett az egykori Orsolya-rendi leánynevelő intézet, mely- működésének két  évszázada alatt - ilyen mértékű restaurálásban még nem részesült. Az eseményen jelen volt Cseke Attila fejlesztési miniszter, Szabó Ödön parlamenti képviselő, Pető Dalma önkormányzati képviselő, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a felújításban részt vevő tervező és kivitelező cégek, valamint a román és magyar sajtó képviselői, az iskola tanári karának és diáktanácsának néhány tagja is. 

Vad Márta igazgató asszony nyitó beszédében röviden ismertette az iskola történetét, a Kassáról idetelepített orsolyita nővérek megérkezésétől a jelenkorig, a ma 28 osztállyal és - az idei tanévtől kezdődően már - 4 szakprofillal működő  tanintézményig. Cseke Attila miniszter arról is beszélt, hogy Bihar megye egyik legjelentősebb magyar tannyelvű középiskolája számára kiemelt fontosságú épületének helyrehozatala. Böcskey László megyéspüspök pedig azt emelte ki, hogy a templom és az iskola mindenkori alappillérei a kultúrának, a fejlődésnek. A felújítást  tervező cég nevében Emődi Tamás építész vetítettképes beszámolóban rövid áttekintést nyújtott az iskola építésének szakaszairól 1772-től kezdődően egészen az 1920-30-as évekig, amikor az utolsó szárnyai épültek a mai Ady Endre Líceumnak. Ugyanakkor azt is megmutatta, melyek azok az épületrészek, melyeket az eredeti barokk stílusban fognak restaurálni. 

Az aláírást követően a megjelent vendégeket, meghívottakat állófogadásra invitálta az iskola vezetősége. 

Kirkósa Enikő




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad