A nagyváradi görög katolikus püspöki palotában jártunk

2022. március 24.

A görög katolikus püspöki palota sorsának alakulása mindig szorosan kötődött a nagyváradi Görög Katolikus Püspökséghez és annak püspökeihez. A nagyváradi románság vallási és nemzetiségi életének központjaként ez az épület kiemelkedő történelmi fontossággal bír.

A nagyváradi görög katolikus püspöki palota Id. Rimanóczy Kálmán építész tervei alapján 1905-re épült fel a görög katolikus egyház megrendelésére. A palota Nagyvárad Újváros nevű városrészén, a Szent László téren található, a Fekete Sas-palota, az ortodox Holdas-templom és a Szent Miklós-katedrális közelében. A tér fokozatosan a város egyik legfontosabb központjává vált, városképének meghatározó épületei a 20. század elején épültek.

2018. augusztus 25-én a palota kigyulladt. Az épület nagy része, főleg a felső traktusa leégett. Újjáépítése 2018 szeptemberében kezdődött; 2020 augusztusáig megtörtént a tető helyreállítása, amelyet a tervek szerint a homlokzat és belső terek helyreállítása követ.

Pénteken a Nagyváradi Görög Katolikus Egyházmegye nyílt napot szervezett a püspöki palotában, hogy felhívja a figyelmet a 2018-as tűzvészben leégett épület munkálatainak elakadására. Iskolánk diákjai, a X. A és E osztály  részt vettek az eseményen  Ardelean Klementina történelem szakos tanár kíséretében.

Ardelean Klementina




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad