"Napsütötte" törióra

2022. március 28.

Március 25-én az Ady Endre Elméleti Líceum 10.A osztályos diákjai rendhagyó történelemórán vehettek részt Ardelean Klementina tanárnő vezetésével.

Egy hagyományos tanóra helyett, mely ugyan hasznos, de valljuk be, nem mindig a legérdekfeszítőbb, tanárnőnk javaslatára egy óra alatt körbesétáltuk városunk központját, rengeteg információval és elbűvülő látvánnyal gazdagodva.

Utunkat a Szigligeti Színház előtti Regina Maria szobor megtekintésével kezdtük. Ezután átsétáltunk a főtérre, ahol I. Ferdinánd szobra mellett megcsodálhattuk a gazdagon díszített épületeket.

Sétánk következő megállója a görög katolikus püspökség volt, ahol  sok új információt tudtunk meg az ifj. Rimanóczi Kálmán által tervezett vallási intézményről. Megtekintettük a váradi szecesszió legreprezentatívabb és egyszersmind legismertebb épületét, a belváros Körös-part melléki szakaszát is uraló, Szent László téri Fekete Sas palotát. Színpompás üvegtetős belsejét a milánói Galeria Vittorio Emanuele inspirálta. Városnéző utunkat a Zöldfa utcán található, kifinomult mintákkal díszített egykori paloták és lakóházak megcsodálásával zártuk. Eközben a tanárnő számos érdekességet mesélt a századforduló eleji Nagyváradról.

Ennek az interaktív programnak köszönhetően a Váradon kívül élő osztálytársaim is jobban megismerhették Bihar megye székhelyét. Szerintem ez volt a félév legérdekesebb töriórája, hiszen tudásunkat egy napsütéses séta keretében gyarapítottuk a város szívében.

 

Illés Jázmin 10.A




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad