Iskolánk régi arca az orsolyita nővérek tükrében

2022. április 08.

Az Ady 250 ünnepségsorozat keretében ma délelőtt Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános tartott  érdekes, múltidéző, a diákok körében nagy sikert arató interaktív előadást a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében. 

Ervin atya arról mesélt, milyen volt a korabeli nevelés a zárdában, mi volt az orsolyita rend regulája, illetve mit jelentett az önfegyelmezés. Megmutatott néhány olyan tárgyat, melyeket a zárda növendékei hagytak hátra: ostort, erényövet, félbehagyott hímzést, horgolásokat, krétatartó dobozkát, de megnézhettük az itt tanuló lányok napirendjének egy fennmaradt példányát is. Az egykori növendékek visszaemlékezéseiről szóló kivetített szövegeket a gyerekek olvasták fel, és válaszoltak az atya által feltett érdekes kérdésekre is. 

Köszönjük, hogy lehetőségünk volt bepillantani iskolánk múltjának egy kis szeletébe!

Kirkósa Enikő

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad