Tehetségek nyomában

2022. május 27.

A Nemzeti Tehetség Központ munkatársai látogattak múlt héten iskolánkba. A diákokat megszólító előadásukból megtudhattuk, hogy a központ elsődleges feladata a fiatal tehetségek felismerésének segítése és a tehetségek gondozása, valamint hogy  tevékenységének jelentős részét hazai és nemzetközi finanszírozású projektek keretében végzi. Dr.Lantos Krisztina bemutatójában kitért  a világon egyedülálló „Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram”-ra, amely azokat a tehetséges fiatalokat támogatja, akik   képességeik, tudásuk  alapján  a  világ  legrangosabb  egyetemeire  készülnek  felvételizni  vagy  nyernek  felvételt. Természetesen ezzel arra ösztönözve az adys diákokat is, hogy ne féljenek a megmérettetésektől, és igyekezzenek a maguk  területen a legtöbbet megvalósítani, így nekik is lehetőségük nyílik az ösztöndíjprogram kedvezményezettjeinek lenni. Az előadás alkalmával az adys diákok és tanárok személyesen is megismerhették azt a két nagyszerű személyiséget, akik a maguk területén kiemelkedőt alkottak: Novák Eduárd sportminisztert, paralimpiai bajnokot és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívót. Mindketten beszéltek arról, hogyan indult sportkarrierjük, milyen nehézségekbe ütköztek pályájuk során, illetve -diákok kérdésére felelve- ki volt az a személy, aki nagy hatással volt és van pályájuk alakulására, és akinek személyes jelenléte vagy emléke még most is motiváló erővel hat rájuk. 

Novák Eduárd és Szilágyi Áron is példakép lehet a mai diákok számára, hiszen azt mutatták meg, hogy céltudatossággal, akaraterővel, nem lankadó, kemény munkával igazán nagyszerűt lehet megvalósítani, illetve azt is, hogy minden nagy teljesítmény komoly áldozathozatallal is jár.

Köszönjük a NTK munkatársainak, Demeter Katalin konzulnak és Pető Dalma önkormányzati képviselőnek, hogy lehetővé tették a személyes találkozást két nem mindennapi emberrel. 

Kirkósa Enikő




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad