Október 6., az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja

2022. október 06.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után osztrák megtorlás következett. Miután Világosnál letették a fegyvert, befejeződött az 1848-49-es szabadságharc. A császári haditörvényszék ítélete alapján pedig Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukás után kerültek az osztrákok fogságába. Ők a nemzet vértanúivá váltak: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

173 esztendővel ezelőtt még a nap sem kelt fel, amikor I. Ferenc József osztrák császár akaratából az aradi vár egyik sáncában "por és golyó által" kivégezték Kiss Ernő honvédtábornokot, Dessewffy Arisztid honvédtábornokot, Schweidel József honvédtábornokot és Lázár Vilmos honvéd ezredest.

Ezután csak kevés idő telt el, és esküjük megtartása miatt bitón oltották ki Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezić Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly honvédtábornokok életét.

Az aradi vértanúk mellett ugyanezen a napon végeztek ki gróf Batthyány Lajost, az első független felelős magyar kormány miniszterelnökét Pesten, az egykori Neugebäude épületének udvarán, a mai Szabadság téren.

A történelem soha nem felejti emléküket.

 

"Világosnál, Világosnál

Huszárok könnyeznek,

Sirva sirnak veszedelmén

A magyar nemzetnek."

(Gyulai Pál: Világosnál)

 

Ardelean Klemetina történelem szakos tanár kíséretében a 11.E és 11.A osztályokkal megemlékeztünk az aradi vértanúkról - a Szacsvay szobornál és Nagysándor József  nagyváradi születésű honvéd vezérőrnagy, aradi vértanú szülőházán lévő emléktábla előtt.

 

 


 

 

 

 

 

Ady Endre: Október 6




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad