Október 9.: a holokauszt romániai áldozatainak emléknapja

2022. október 10.

2004-től kezdődően minden év október 9-én a holokauszt romániai áldozataira, az elhurcolt zsidókra emlékeznek országszerte.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította, ugyanis 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Bár a január 27. is kiemelt fontosságú, mégis a legtöbb ország saját emléknapot jelölt ki. Tizennyolc ével ezelőtt azért döntöttek Romániában az október 9. mellett, mert ezen a napon kezdődött meg a bukovinai zsidók deportálása.

Románia két világháború közötti 800.000-es zsidó közösségének több mint a fele vált a holokauszt áldozatává, több mint 150.000 embert a magyar hatóságok deportáltak Észak-Erdélyből, és közel 300.000-en az óromániai, főképp moldvai és bukovinai pogromokban, illetve a román hadsereg felügyelete alatt álló besszarábiai és Dnyeszteren-túli haláltáborokban lelték halálukat.

Ardelean Klementina 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad