Holdvirág – nevet választott az Ady néptánccsoportja

2023. május 18.

Lelkesek és szenvedélyesen szeretik a néptáncot és a zenét - ez jellemzi az Ady Endre Líceum néptánccsoportjának tagjait, mely ma délután mérföldkőhöz érkezett azáltal, hogy felvette a Holdvirág nevet. Azért ezt, mert e növény csak éjszaka, illetve a felhősebb napokon nyílik, és hozzá hasonlít a csoport is, mely a karanténos, maszkos időszak után kezdett összeverődni és együtt alkotni valami szépet, megtörve a monoton és szürke hétköznapokat és leküzdve azokat a határokat, amelyek elválasztottak. És a név kötődik a tanintézet névadójához is, hiszen Ady Endre számos versében használja az éjszakát vagy éppen a Holdat motívumként.

Fontos esemény volt ez az iskola életében is, hiszen az elmúlt 25 évben csupán különféle alkalmakra állt össze egy-egy tánccsoport, nem létezett tehát egy olyan társaság, mely heti rendszerességgel gyakorol, önszerveződő alapon. A jelenleg húsz tagú, 7-12. osztályosokból álló együttest a tizenegyedikes Piski Orsolya és Ádám Tamás Bendegúz vezetik, akiknek a munkáját Sarkadi Viktória tanárnő koordinálja.

A szintén a fiatalok által kezdeményezett névadó ünnepséget a 31. Festum Varadinum keretében tartották a nagy tornateremben, Vad Márta igazgatónő és Buna Boglárka igazgatóhelyettes jelenlétében. A diákok így nyilvánították ki köszönetüket és hálájukat a pedagógusaiknak, a szüleiknek, a barátaiknak, a Csillagocska, a Gilice, a Nyíló Akác és az Ezüstperje néptáncegyüttesek vezetőinek. A műsoron kalotaszegi legényes, széki, Kraszna-menti és mezőségi táncok szerepeltek, a zenekar ördögfüzesi dallamokat játszott.

Antonius Ciucur-Losonczi

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2023/05/holdvirag-nevet-valasztott-az-ady-neptanccsoportja?fbclid=IwAR3MysnMuF49scYrB-jGaUa2GAQPWWClHEJiJVmEQEq4tIh2194ollliCZ4




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad