“Concorso di ortografia” betűzőverseny

2017. január 20.

 

 

Manapság minden szülő és diák tudja, hogy ha egy új nyelvet kezdünk el tanulni, előbb ismernünk kell a nyelv alapjait, vagyis az ABC-jét és a betűk helyes kiejtését.

Ezt figyelembe véve rendeztük meg 2017. január 20-án az Ady Endre Elméleti Líceum nyelvlaborjában az olasz betűzőversenyt azoknak a 9.-es diákoknak a számára, akik az olasz nyelvet választották második idegen nyelvként.

Ezen a versenyen a diákok hat négyfős csoportban mérkőztek meg egymással Koszta Gyöngyi-Kinga tanárnő irányításával.

Maga a verseny négy fordulóból állt. Az első fordulóban a csoportok kreatív olasz csoportnevet választottak, ami természetesen pontozásra került.

A második fordulóban a csoportok mindegyik tagja húzott egy-egy cetlit, amelyen egy szó állt. Ezt a szót kellett elbetűzniük olaszul, és erre fél perc állt rendelkezésére a versenyzőnek. Ha nem sikerült, vagy hibázott a diák, a többi csoport rabolhatott.

A harmadik fordulóban ugyancsak egy-egy olasz szót húztak a diákok, melyből viszont most hiányzott egy betű. A versenyzőknek ezt a betűt kellett kitalálniuk, majd ezt követően helyesen betűzniük a szót.

A negyedik fordulóban a csoportok egy-egy tagja felváltva húzott egy-egy cetlit, melyeken különböző betűk vagy betűcsoportok voltak, és ezekkel kellett egy-egy szót mondaniuk a résztvevőknek.

A négy forduló legvégén a pontokat összeadtuk, és mivel holtverseny alakult ki a 3. és 4., valamint az 5. és 6. helyezett között, ezért a csoportok tovább mérkőztek egymással.

A verseny résztvevőit az iskola vezetősége, Vad Márta igazgatónő és Ciubotariu Éva aligazgatónő édességgel jutalmazták, valamint mindegyik csoport oklevelet vehetett át.

Összességében elmondhatjuk, hogy ez a verseny nagyon jó lehetőség volt az olasz nyelv alapjainak elsajátítására, és a nyelvvel való játékra is. Ily módon fejlesztettük nyelvi képességeiket, önálló gondolkodásra késztettük őket, és – mivel a diákok szeretnek versengeni egymással – a küzdőszellemet is erősítettük.
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad