Határon túli kapcsolat

2018. március 08.

2017 újabb határon túli kapcsolatot hozott iskolánk,  elsősorban a 11.A osztály életébe: a Debreceni Könnyűipari Gimnáziummal kerültünk kapcsolatba,  ahonnan a másfél év alatt több diákcsoport is ellátogatott hozzánk, legutóbb március 8-án, Bardóczi Anita Ágnes tanárnő irányításával.

A 20 magyarországi diák számos nagyváradi épületet csodált meg, a Kanonok sortól a Poynár -házig, a Szigligeti Színháztól a Holdas -templomig. A szecessziós stílusban épült meseszép paloták megtekintését többször is rövid időre félbeszakították, hogy megnézhessék az Ady Endre Emlékmúzeumot, majd a költőnek emléket állító márványtáblát a Sztarill- palota oldalán, végül magát az Ady Endre Elméleti Líceumot, ahol többek között egy rövid kulturális műsorra is sor került.

Jó érzés volt a szép Petőfi-verseket a diákok őszinte és egyben ünnepélyes tolmácsolásában hallgatni, és közben arra gondolni, hogy sem az idő múlása, sem a történelem szeszélyei nem tudták kiölni szívünkből az összetartozás érzését.

 

Pallai Márta

 
"Vannak olyasok, akik leírják, amit akarnak mondani, de a’ csak száraz, sótlan és ízetlen; némelyek pediglen legkisebb dolgot is úgy fel tudják ékesíteni, olyan ízt adnak annak, hogy tetszik."


Az el nem dalolt csodaszép daloknak,
A sohsem csókolt csókos asszonyoknak,
A csak álomban élő büszke tettnek,
A szép Holnapnak, meg nem érkezettnek
Vagyok királya, vagyok büszke hőse.

(Midász király sarja)

ADY 100

A nap verse: Az Értől az Oceánig,

előadja Demeter Réka X. D

 


Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...mindannyian átváltozunk szürke, hétköznapi nyárspolgárokká.

De átváltozunk-e?"

Ady Endre

Órarend


Szárnypróbálgatások

 

 

 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad