Arany János nyomában Budapesten

2018. március 27.

Az Arany-emlékév alkalmából meghirdetett diákutaztatási pályázat keretén belül iskolánk 17 diákja - Kirkósa Enikő és Sarkadi Viktória tanárnők vezetésével - Budapestre látogatott a debreceni  Vegyipari Szakgimnázium ugyancsak 17 diákjával. A debreceniek vezetőtanárai Szabóné Balogh Anita és Aczél Ákos voltak. Az adys diákok az iskola színjátszóinak, versmondóinak és újságíróinak sorából kerültek ki.

A két napos program során a diákok a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtekintették az Önarckép álarcokban című kiállítást, melyen lehetőség volt eredetiben látni - többek között - Arany János kései verseinek kéziratos gyűjteményét, a híres Kapcsos könyvet, illetve Fadrusz János alkotását Toldi Miklós "farkaskalandjáról". Érdekes magyarázatot lehetett hallani  arról, hogyan kapcsolja össze a bűn-bűnhődés motívuma a balladahős Ágnes asszonyt és Attilát,  a "barátság-falon" olvasni lehetett,  mi minden kötötte össze Arany Jánost Petőfi Sándorral, illetve felelgetni is lehetett egymásnak a levélbeli megszólításokkal. Az interaktív táblán a játékos kedvűek smiley-k segítségével meg is zenésíthettek egy-két Arany-verset. 

A Magyar Tudományos Akadémián az Akadémia történetéről lehetett hallani, valamint arról is, hogyan ajánlotta fel gróf Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és elhangzott az is, hogy míg az akadémiai rendes tagság elnyeréséhez 7 évre volt szükség, addig Arany János esetében  ez az időszak fél órára rövidült. 

Az Országos Széchényi Könyvtár egyedi látványossága az a hatalmas magángyűjtemény, melyet gróf Széchényi Ferenc ajánlott fel a nemzet könyvtára javára, illetve itt olvasható az a magyar nyelvű levél is, melyet a fiatal Széchenyi István gróf apjához írt, megfogalmazva benne az ország érdeke melletti elkötelezettségét.  A  várbeli séta térbeli és időbeli is volt egyszerre, hiszen történelmi múltunk egy-egy fontos emlékét idézték fel az itt látható szobrok, emléktáblák. A Halászbástyáról való kilátás, a Sándor-palota előtti őrségváltás megtekintése, a Budai várnegyed középkori házainak látványa csak gyarapította az élmények sorát.

Rövid séta a Váci utcában és a Vörösmarty téren, közös metrózás, szállodai alvás, nagy közös ebéd színesítette az új ismeretekkel gazdagító irodalmi barangolást, melynek megszervezését ez úton is köszönjük a debreceni gimnázium tanárainak. 
"Vannak olyasok, akik leírják, amit akarnak mondani, de a’ csak száraz, sótlan és ízetlen; némelyek pediglen legkisebb dolgot is úgy fel tudják ékesíteni, olyan ízt adnak annak, hogy tetszik."


Az el nem dalolt csodaszép daloknak,
A sohsem csókolt csókos asszonyoknak,
A csak álomban élő büszke tettnek,
A szép Holnapnak, meg nem érkezettnek
Vagyok királya, vagyok büszke hőse.

(Midász király sarja)

ADY 100

A nap verse: Az Értől az Oceánig,

előadja Demeter Réka X. D

 


Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...mindannyian átváltozunk szürke, hétköznapi nyárspolgárokká.

De átváltozunk-e?"

Ady Endre

Órarend


Szárnypróbálgatások

 

 

 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad