Ünnepi műsor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

2018. október 23.

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be. November 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi forradalma így végül elbukott. A statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el, az elhunytak több mint fele 30 éven aluli volt. A forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték.

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön, Nagyváradon, az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében az iskola hagyományaihoz híven az alkalomhoz illő zenés-verses összeállítással emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. A  X.A osztály tanulói  irodalmi alkotások, naplótöredékek és a szabadságharc ihlette versek segítségével idézték fel a forradalmi napok eseményeit, mig a az iskola XI.E osztályának diákjai színvonalas színelőadást mutatták be a névtelen hősök emlékére. Az előadás megható hangulatához hozzájárultak az alkalomhoz illő dalok.  A műsor, amelyet Ardelean Klementina tanárnő állított össze, a Himnusz eléneklésével ért véget.




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad