A 11.E osztály programjai az Iskola Másként héten

2020. január 20.

Ahol nem képletekből és grafikonokból tanulható a tudomány - avagy a 11.E osztály látogatása a debreceni Agórában

 

Az “Iskola másként” hetében, 2020. január 22.-án a 11.E osztály a Debrecenben működő Tudományos Élményközpontban, az Agórában töltötte a napját, ahol a diákok a természettudományokhoz kapcsolódó foglalkozáson vettek részt.

A BASF Chemgeneration interaktív tudományos program keretében a diákok az Agóra kémia laboratóriumában tevékenykedtek. Itt kétfős csoportokban három olyan kísérletet végeztek el, melyek a környezet megóvásához kapcsolódtak: olyan rendszereket hoztak létre, melyek szűrik a szennyezett vizet, fémelektrolízist végeztek, valamint láthatták, hogy vannak olyan műanyagtípusok, amelyek mindössze néhány héten belül lebonthatóak.

Ezután a tanulók az Agóra interaktív terében több mint harminc tudományos játékot, illetve interaktív eszközt próbálhattak ki, majd végül a “Fagyos kísérleteket” csodálták meg. A folyékony nitrogén által biztosított -196 °C-os hőmérsékleten úgy tűnt, hogy a tudomány megbolondult: a levegő szétfolyt, a növények szilánkosra törtek, a felfújt lufi összezsugorodott.

A látogatás során a 11.E-sek közérthető és szerethető módon ismerkedtek meg a legkülönfélébb természettudományos jelenségekkel, kísérletekkel és sok-sok élménnyel gazdagodtak.

Puskás Ágnes

 

 

A 11.E osztály látogatása a nagyváradi Vérközpontban

 

Az “Iskola másként” hetében, 2020. január 20.-án a 11.E osztály a nagyváradi Vérközpontba látogatott el, ahol a diákoknak lehetőségük nyílt közelebbről is megismerkedniük a vérkészítmény-előállító intézmény munkájával. A tanulók megfigyelhették hogyan végzik el a szakemberek nagy-nagy pontossággal a vércsoport-meghatározását és betekintést nyertek az automata berendezések munkába is. A látogatás során a fiatalok megtudták, hogy mennyire fontos és milyen előnyökkel jár a véradás illetve közvetlenül tapasztalhatták meg, hogy mekkora odafigyeléssel és pontossággal történik a vér vizsgálata és a készítmények gyártása.

Puskás Ágnes

 

Iskolánk volt diákjai a pályaválasztásról beszélgettek a 11.E-sekkel és 10.F-esekkel

Az “Iskola másként” hetében iskolánk régi, de nem öreg diákjai látogattak el hozzánk, hogy az érettségihez közeledő 10. és 11. osztályok tanulóival megosszák tapasztalataikat és pályaválasztási tanácsokkal lássák el őket.

A kötetlen hangú beszélgetéseken Szátán Dalma, Toth Titusz-Ruben, Balázs - Balázs Dóra, Kerékgyártó Barbara és Pardek Dóra az érettségire készülés megkönnyítésére adtak néhány tippet, majd elmesélték, hogy zajlik az egeyetemi felvételi, meséltek az egyetemisták színes életéről és az egyetem elvégzése utáni lehetőségekről.

Jó volt találkozni a kedves, régi ismerősökkel és köszönjük a tartalmas, diákjainkat inspiráló beszélgetéseket!

Puskás Ágnes

 

 

A Partiumi Keresztény Egyetem bemutatkozása

Az “Iskola másként” hetében ellátogattak hozzánk a PKE képviselői és a 11.E és 11.F osztályoknak tartott prezentációkon bemutatták a felsőoktatási intézmény keretein belül működő karokat és szkokat.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad