XVI. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

2019. november 23.

Az elmúlt hétvégén immár tizenhatodik alkalommal szervezték meg a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban a Partiumi Ady Endre Szavalóversenyt. Romániából négy megyéből érkeztek versenyzők, Magyarországról pedig egy városból, Debrecenből. A pénteki megnyitón Tóth Márta főszervező, magyartanár köszöntötte a 28 résztvevőt és kísérőiket, majd bemutatta a zsűri tagjait: Kecse Gabriella tanfelügyelőt, Demeter Ignácot a Tanítók Háza részéről, Hevesy Zoltán egyetemi tanárt, illetve Kozma Éva és Ágoston Palkó Emese magyartanárokat.

A jelenlévőket köszöntötte Vad Márta, az iskola igazgatója is, örömét fejezve ki, hogy idén is több megyéből jelentkeztek a versenyre, külön kiemelve a debreceni diákok részvételének fontosságát. A versenyt támogató Partium Alapítvány részéről Szabó József dr. Földes Bélának, az alapítvány elhunyt elnökének a szavait idézte, miszerint az Ady-kultusznak városunk számára kiemelkedő jellege van, s fontos, hogy ne csak megemlékezzenek róla, hanem versengjenek is érte, az iskolások számára pedig ez a verseny megfelelő teret nyújt ehhez. Ezt követően Tóth Márta kérésére a jelenlévők egy perces néma csenddel adóztak Földes Béla emlékének. A 28 résztvevő két kategóriában versengett: a 9–10. (21 versenyző) és 11–12. (7 versenyző) osztályosok először a sorszám alapján húzott kötelező két Ady-verset adták elő, majd a második fordulóban egy szabadon választott költeménnyel léptek a zsűri elé.

A szombati díjátadón a 9–10. osztályos kategóriájában első helyezést ért el Szakács Kata (Művészeti Líceum, Nagyvárad), második lett Kása Petra Bianka (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti), harmadik Trubács Vivien (Művészeti Líceum, Nagyvárad). Dicséretben részesült Szabó Kincső (Szent László Teológiai Líceum, Nagyvárad), Szeghalmi Gabriella Nóra (Szent László Teológiai Líceum, Nagyvárad), Sükösd Zoltán (Református Líceum, Kolozsvár) és Kelemen Hilda (Mihai Eminescu Főgimnázium, Nagyvárad). A 11–12. osztályos kategóriában első lett Kovács Viktória (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti), második Varga Alexandra-Lilla (1-es számú líceum, Érmihályfalva), harmadik Szücs Tamás (Művészeti Líceum, Nagyvárad), dicséretben részesült Újvárosi Dániel (Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad). Az Ady-versillusztrációk kategóriájában első helyezést ért el Szeghalmi Gabriella (Szent László Teológiai Líceum, Nagyvárad), másodikat Taar Alexandra (Szent László Teológiai Líceum, Nagyvárad), harmadikat Györki Patrick (Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Nagyvárad), dicséretben részesült Császár Shantal (Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad). A beküldött alkotások egy részét az iskola dísztermében állították ki, a versenyre összesen 23-an jelentkeztek. A résztvevő diákok a két nap során a megmérettetésen kívül más tevékenységeken is részt vettek, például péntek este Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas színész Ady-estjét tekinthették meg, szombaton pedig meglátogatták a Holnaposok szoborcsoportot és az Ady Endre Emlékmúzeumot. A versenyt a Kolozsvári Magyar Konzulátus (a könyvjutalmakat és a Bogdán Zsolt-esten való részvételt biztosították) és a Communitas Alapítvány támogatta.

 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/11/24/a-xvi-partiumi-ady-endre-szavaloverseny.biharinaplo




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad