Közösen ünnepeltünk március 15-én

2019. március 20.

Három iskola ünnepelte együtt március 15-ét,  s ez megsokszorozta nemzeti ünnepünk értékét. 1848. március 15-ére emlékeztünk együtt. Nemzetünk életében az olyan történelmi sorsfordulók egyike ez a nap, amely által többnek és igazabbnak tudhatjuk magunkat, érezzük egy közösség összetartozását. Az 1848-49-es szabadságharc hősei hazafiságunk példaképei, akik megmutatták, hogy összetartással érhetőek el a nagy dolgok, és ez ugyanúgy, ahogy a 19. században, ma is igaz.

Az Ady Endre Elméleti Líceum ez alkalommal két debreceni iskolát látott vendégül. Együtt ünnepeltünk a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium és a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumának  tanáraival és diákságával.

A diákok közös ünnepi műsorral készültek, mely során mindhárom tanintézet bemutatkozott. A vendégeket és az iskola 9. osztályos tanulóit, Vad Márta igazgató asszony köszöntötte, majd a házigazdák részéről, a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetének diákelnöke, Veres Bernadett (11.E) mondott ünnepi beszédet. Az előadókat Oltean Márk  (11. E)  konferálta színpadra. Az adysok zenés összeállítással készültek, népdalok hangzottak el Halász Dóra (10.D) és Baranyi Tünde (10.D) színvonalas előadásában, diáktársaik zenei kíséretével. Ezután A Vegyipari Szakgimnázium  diákjai következtek, az alkalomhoz illő verses- zenés- táncos összealítással, majd a műsor harmadik részében a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjai vették át a színpadot. Az irodalmi összeállításban elhangzottak, szavalva és énekelve, gitár kísérettel, Csokonairól szóló versek, egy válogatás Ady Endre írásaiból magyarul és olaszul, valamint Petőfi -versek a nemzeti ünnep tiszteletére. Az előadás végén iskolánk diákjai és a két vendégiskola diákjai közösen énekelték el a Himnuszt.

Délután Szacsvay Imre szobránál az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai részt vettek a megemlékező ünnepségen  és a Petőfi szoborhoz induló fáklyás felvonuláson.

A két vendégiskola diákjai és tanárai a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási programjának támogatásával érkeztek hozzánk. A találkozó megszervezésében Apáti Tímea, Ardelean Klemetina, Makai Bölöni Judit, Kajántó Judit tanárok vettek részt, valamint Veres Dávid Gábor (11.C) diákalelnök irányításával a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetének tagjai.

 

Apáti Tímea

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad