Cultura Nostra című történelmi verseny

2019. április 12.

A Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság évről évre meghirdeti Cultura Nostra címmel történelmi versenyét. A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése. A két szervező intézmény egyetértése alapján a vetélkedő a Kárpát-medence egész területéről szólítja meg a középiskolákat. Az első forduló feladatlapjait az interneten elpostázzuk, és visszaküldése után kiértékeljük. A második forduló írásbeli feladatsorát a Kárpát-medence különböző városaiban készítik el a résztvevők. A döntő idén a Pannonhalmi Bencés Főapátságban kerül megrendezésre, amelyre a legjobb teljesítményt elért 10 csapatot hívjuk meg.

260 beiratkozott csapatból iskolánk által indított - Holló Blanka,Vas Anikó,Kéri Annamária (10. A osztályos diákok) összetételű csapat a Cultura  Nostra  címmel   meghirdetett   történelmi vetélkedő döntőjébe jutott – mint Erdély egyetlen képviselője. Felkészítő tanár Ardelean Klementina.

A szóbeli döntő a Pannonhalmi Főapátságban 2019. április 29- május 1. között kerül megrendezésre.

 

ÉVSZÁZADOK ÖRÖKSÉGE művelődéstörténeti vetélkedő

Az Oktatási Hivatal EFOP 3.10.1-17 projektje hagyományteremtő szándékkal Évszázadok öröksége címmel művelődéstörténeti vetélkedősorozatot hirdet a Kárpát-medencei magyar tanítási nyelvű iskolák diákjai számára. A VERSENY TÉMÁJA A 2018/2019-ES TANÉVBEN „... néped és hazád számára hasznosnak látassál” /Bethlen Gábor/ Magyar Királyság és Erdély 1541—1648.

VERSENY KATEGÓRIÁI

1. általános iskolai kategória: általános iskolák felső tagozatán tanuló diákok számára

2. középiskolai kategória: középiskolában tanuló diákok számára

A VERSENY FORDULÓI

1. ISKOLAI FORDULÓ 2018. november 5. 14:00-15:30

A nevezett csapatok a feladatokat számítógépen, online oldják meg.

2. REGIONÁLIS DÖNTŐ 2019. január 7. 14:00-15:30

Az iskolai fordulóból továbbjutó csapatok a második forduló feladatait a szervezők által megjelölt helyszínen oldják meg zárthelyi jelleggel, külső felügyelő közreműködésével. A kreatív feladatot a projekt honlapjára töltik fel versenyzők.

3.NEMZETI DÖNTŐ 2019. május-június

A döntőn írásbeli és szóbeli feladatokat oldanak meg a csapatok. Teljesítményüket kategóriánként háromtagú szakértői zsűri értékeli. A versenyzők itt mutatják be az előzetesen kapott kreatív feladatot is.

Az első fordulóból iskolánként és kategóriánként a legjobb eredményt elérő 1-1 csapat jut a regionális döntőbe. A nemzeti döntőn kategóriánként az a 9 csapat vesz részt, amely a regionális döntők eredménye alapján a legjobb eredményt érte el.

Iskolánk két csapattal nevezett be – az általános iskolai kategóriában - Guba S. Áron-Máté, Papp J. Richárd, Varga G.L. Ádám-György –  VIII. A osztályos diákok – bejutottak a verseny nemzetközi döntőjébe, míg középiskolai kategória iskolánk által indított csapatunk - Holló Blanka,Vas Anikó,Kéri Annamária (10. A osztályos diákok) – a regionális döntőben vett részt. Felkészítő tanár Ardelean Klementina.




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad