Október 6., az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja.

2019. október 06.

Ünnepi műsorral emlékeztek ma, október 4-én, az 1848–1849-es forradalom vértanúira az Ady Endre Elméleti Líceumban. Ez alkalommal a líceum a Budapesti Rákóczi Szövetség Diákutaztatási programjának keretében érkező Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumának diákjait és tanárait látta vendégül. A közös előadásra az iskola dísztermében került sor. Az adysok verses-zenés összeállítását Ardelean Klementina történelemtanár állította össze. A diákok az alkalomhoz illő verseket szavaltak, és felidézték a vértanúk – búcsúleveleikben lejegyzett – utolsó gondolatait. Halász Dóra és Baranyi Tünde balladákat adtak elő Kajántó Judit kémiatanárnő gitárkíséretével. A vendégek színvonalas előadása következett, akik a nemzeti gyásznap alkalmából szintén a forradalomhoz és Nagyváradhoz kapcsolódó versekből, zenékből válogattak.

A megemlékezésen a fogadó iskola 9. osztályos diákjai és tanárai voltak jelen. A műsor a Himnusz közös eléneklésével ért véget. A hazafias hangvételű ünnepség után a debreceni iskola tanulói folytatták a megemlékezést, koszorúkat helyeztek el a Nagysándor József emléktáblájánál, valamint Szacsvai Imre szobránál, majd városnéző sétára indultak Makai Bölöni Judit könyvtáros–tanár vezetésével. Az Ady Endre Líceum diákjai pedig, a hagyományokhoz híven, október 6-án idén is részt vesznek a Nagysándor József emléktáblájánál szervezett megemlékezésen és koszorúzáson. Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után osztrák megtorlás következett. Miután Világosnál letették a fegyvert, befejeződött az 1848-49-es szabadságharc.

A császári haditörvényszék ítélete alapján pedig Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukás után kerültek az osztrákok fogságába. Ők a nemzet vértanúivá váltak: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. 170 esztendővel ezelőtt még a nap sem kelt fel, amikor I. Ferenc József osztrák császár akaratából az aradi vár egyik sáncában "por és golyó által" kivégezték Kiss Ernő honvédtábornokot, Dessewffy Arisztid honvédtábornokot, Schweidel József honvédtábornokot és Lázár Vilmos honvéd ezredest. Ezután csak kevés idő telt el, és esküjük megtartása miatt bitón oltották ki Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezić Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly honvédtábornokok életét.

A történelem soha nem felejti emléküket. A hagyományoknak megfelelően az Ady Endre Líceum dísztermében Ardelean Klementina történelemtanár szervezésében emlékműsorra került sor, amelyben az iskola 11.A és 11.D osztályának diákjai az 1848–49-es szabadságharcban kivégzett 13 aradi vértanú emléke előtt tisztelegtek. A megemlékezésen a 9. osztályos diákok és tanáraik voltak jelen. A versekkel, levélrészletekkel, életrajzi dokumentumokkal a diákok a gyászos történelmi esemény fontosabb mozzanatait elevenítették fel, a vértanúk életét mutatták be röviden, és azokat a leveleket, amelyeket a kivégzésüket megelőző éjszakán családtagjaikhoz írtak. A zenei számok előkészítését és előadását Kajántó Judit kémiatanárnő állította össze. A műsor a Himnusz eléneklésével ért véget. Az Ady Endre Elméleti Líceum ez alkalommal egy debreceni iskolát látott vendégül. Vértanúinkra emlékeztünk a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumának tanáraival és diákságával. A vendégiskola diákjai és tanárai a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási programjának támogatásával érkeztek hozzánk. A találkozó megszervezésében Apáti Tímea, Ardelean Klemetina, Makai Bölöni Judit, Kajántó Judit tanárok vettek részt.




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad