Ha gondoskodunk a természetről, a természet is gondoskodni fog rólunk

2023. április 04.

A zöld hét harmadik napján először az osztály sporttevékenységen vett részt (kosaraztunk és pingpongoztunk egyet), majd a kedvezőtlen időjárás miatt nem a betervezett szemétgyűjtéssel foglalkoztunk, hanem megnéztük a David Attenborough: Élet a Földön című filmjét. Ez a film nagyon sok mindent megtanított nekünk. Szembesültünk azzal, hogy hova juthat a világunk, ha nem változtatunk a mostani rossz szokásainkon és életmódunkon. Ezek közé tartozik például a szemetelés, környezetszennyezés, amellyel nem csak az állatvilágot, hanem a saját életünket is veszélyeztetjük. A film rávilágított a biodiverzitás fontosságára. Ez az, amit az emberi tevékenység majdnem teljesen elpusztított. Továbbá a filmben észrevehettük, hogy az emberi populáció növekedésével milyen mértékben csökkent az érintetlen vadvilág, és nőtt a környezetszennyezés.

 

  1937-ben 2,3 milliárd ember élt a Földön, a légkör széndioxid tartalma 280 PPM, érintetlen vadon: 66%

  1954-ben 2,7 milliárd ember élt a Földön, a légkör széndioxid tartalma 310 PPM, érintetlen vadon: 64% (repülőgépek elterjedésének kezdete)

  1960-ban 3 milliárd ember élt a Földön, a légkör széndioxid tartalma 315 PPM, érintetlen vadon: 62%

  1978-ban 4,3 milliárd ember élt a Földön, a légkör széndioxid tartalma 335 PPM, érintetlen vadon: 55%

  2020-ban 7,8 milliárd ember élt a Földön, a légkör széndioxid tartalma 415 PPM, érintetlen vadon: 35%  

 

Tömeges kihalás ötször következett be az élet négymilliárd éves történetében. Haladunk a hatodik ilyen esemény felé, ahol nagy valószínűséggel az emberi faj tömeges kihalása következik majd be – mindez a bolygó erőforrásainak túlzott kihasználása miatt, a túlnépesedés és a fokozott környezetszennyezés miatt fog bekövetkezni. A Föld termékeny területeinek a fele ma már megművelt terület.A bolygó madárállományának 70%-a haszonállatként van tartva. A földi emlősök 33%-át az emberek teszik ki, további 60%-ot pedig az elfogyasztásra tenyésztett állatok alkotják, a maradék a többi élőlény (az egerektől a bálnákig). Szerencsére David Attenborough rámutat a kiútra is. Szerinte 200 év alatt helyre lehet hozni, ha jobban vigyázunk a környezetre azzal, hogy kevesebbet szemetelünk és szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vissaállítjuk a biodiverzitást, megvédjük óceánjaink élővilágát, a fosszilis energia helyett megújuló energiára térünk át.

Hát ez lesz a mostani gererációk feladata! Nem kis feladat...




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad