Az elektromos autó előnyei és hátrányai: jó-e ez nekünk?

2023. április 04.

Április 4-én a 10.D osztály látogatást tett a nagyváradi Toyota-szervízben, ahol Puskás Attila bemutatta az elektromos autókat.

A globális felmelegedés problémája miatt az elektromos autók ígéretes helyettesítői a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagot igénylő autóknak. Szakmai körökben nem vitás, hogy az autózás jövője az elektromos autók elterjedésében rejlik. Bár a vásárlók manapság a hibrideket részesítik előnyben, és még aránylag kevesen keresik a teljesen elektromos meghajtású autókat, az autóipari fejlesztések gőzerővel zajlanak.

Az elektromos és hibrid járművek környezeti előnyei a következők: energiát takarítanak meg, kisebb a zajszennyezésük, nincs kipufogógáz, és a főleg a városokban csökkentik a légszennyezést, egyes modellek otthon is feltölthetők.

A számos előnyük mellett még mindig vannak hátrányaik is, amelyeket el kell ismerni, mint például: ha az áram hagyományos forrásból származik, az nem igazán környezetbarát. Az elektromos autók gyártása során is fellép a környezetszennyezés. Az akkumulátor lemerülhet egy hosszabb úton, ezért a hosszabb utakat jól meg kell tervezni, hogy mindig időben tölthessünk.

Az autók bemutatása közben és után a diákok számos kérdést tettek fel, melyekre érdekes, tartalmas és olykor elgondolkoztató válaszokat kaptak.

Nagy örömünkre arra is volt lehetőség, hogy kívülről-belülről megnézzük az elektromos és  belső égésű motoros autókat.

Köszönjük a bemutatót!




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad