Hogyan felügyelik természetes vizeink tisztaságát?

2023. április 05.

A zöld hét negyedik napján ellátogattunk a Körösvidéki Vízügyi Igazgatósághoz (Administrația Națională „Apele Române”). Megtudtuk, hogy itt  megyénk folyóvizeinek, állóvizeinek és föld alatti vizeinek a tisztaságát ellenőrzik nap mint nap. Próbákat vesznek a vizekből, melyeket ellenőrzésre az itteni laboratóriumba szállítanak. Ezt a laboratóriumot mutatták be nekünk.

Itt a vizek szulfát-, nitrát-, oxigén- és különböző fémtartalmát vizsgálják. Megmutatták a munkafázisokat, elmagyarázták a vegyi folyamatokat, amiknek segítségével mindezt vizsgálják. Bemutattak egy állítható pipettát, melyet ki is próbálhattunk. Megtudtuk, hogy a titrálást már automatizálva végzik. Mi is megvixsgálhattuk a vizek PH-ját. A fémszennyeződések kimutatását kemencés, illetve acetilénes nyílt lángos módszerrel végzik, melyet be is mutattak nekünk, majd egy számítógépes program dolgozza fel az adatokat.

Ha a megengedettnél nagyobbak az értékek, akkor a szennyezést okozó vállalatokra bírságot szabnak ki. A szennyvíztisztítás utáni vizet csak akkor engedhetik vissza a folyóvizekbe, ha bizonyos paramétereknek megfelel. Ha ez nincs a paramétereken belül, akkor ugyanúgy bírság vár a működtetőkre.

Nagyon érdekes volt. Sajnáljuk, hogy a kémiatanárnő nem volt velünk, hogy jobban elmagyarázza a látottakat. Búcsúzóul mindenki kapott egy írószert a vízügyi igazgatóság logojával. Köszönjük! ABA Crișuri = Administrația Bazinală de Apă Crișuri - ez van a logón.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad