Fosszíliák, gerincesek, gerinctelenek, ízeltlábúak, hüllők - a 6.A negyedik zöld napja

2023. április 05.

A  hideg idő miatt az állatkerti séta elmaradt, viszont a Körösvidéki Múzeum Természettudományi Részlegét és a Viváriumot különleges élmény volt meglátogatni. 

A hatodikosok megfigyelési lappal a kezükben járták végig a paleontológiai és a zoológiai kiállítást. Megfigyelték a több millió éves fosszíliákat, melyeknek nagy része Bihar megye területéről származik, az egykor élt állatok csontjait, és visszaforgathatták az idő kerekét is, hogy megtudják, hogyan nézett ki a Föld, a kontinensek és óceánok évmilliókkal ezelőtt. 

A viváriumban számtalan pók- és halfajtát, rágcsálókat, a hüllők rendjébe tartozó gyíkfajtákat, kaméleonokat láthattak. Sokukat megcsodálták, néhányukat meg szerették volna simogatni, de abban egyetértettünk, hogy haza mégsem vinnénk őket. 

A múzeumnak otthont adó épületről is kaptak némi információt a diákok: megtudták, hogy egykor hadapródiskolának adott otthont az impozáns épület, ahol a tisztikar alacsonyabb fokozatú tagjai kaptak katonai oktatást és nevelést. A 19. század végén épült palota főhomlokzata és belső oszlopdíszei is erről a rendeltetésről tanúskodnak. 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad