Zöld7 utáni tanulságok -- 12.D

2023. április 06.

A 12. D osztály is aktívan részt vett a zöld héten, ugyanis amikor az idő is megengedte, kimentünk a Kőrös-partra hulladékot szedni, és a példamutató oszinknak hála megtudtuk, hogy egy kis szemétszedés nem árt meg! Mindezek mellett megtudtuk mi mindenre jó a szelektív hulladékgyűjtés.

Néhány ehhez kapcsolodó információ, amivel mi is gazdagíthattuk tudásunkat: hogy az újrahasznosított műanyagból készülhetnek fogasok, fólia, sőt még ruhadarabok is. A beolvasztott fémeket az autógyártásban használják fel. A polár pulóvert 27 PET palackból lehet előállítani, és meglepetésünkre azt is megtudtuk, hogy egy bicikli elkészítéséhez 670 alumíniumdoboz kell.

Nehány szabályt is megtudtunk, amiket szeretnék megosztani, hogy együtt tudatos fogyasztók legyünk:

1. A hulladékot tisztán (kiöblítve, letörölve, a szennyezett részeket eltávolítva) helyezzük a megfelelő tartályba

2. A nagyobb hulladékokat (pl. PET palack) nyomjuk össze! Így helyet takarítunk meg és több hulladék fér el

3.Azokat a termékeket, amik egyszerre tartalmaznak papírt, fémet és/vagy műanyagot, bontsuk elemeire és elemenként helyezzük a megfelelő helyükre.

4. A papírhulladékot ne műanyagzacskóban dobjuk ki, és ne kössük át madzaggal. Sokakban felmerülhet miért tegyük? Mi a lényege ennek? Egyszerű, ezek az anyagok másodlagos nyersanyagként visszakerülnek a termelésbe, ezzel csökkenthetjük az erőforrások túlzott használatát.




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad