Zöld hetet szerveztek az Adyban is

2023. április 19.

Változatos programokkal, kirándulásokkal, látogatásokkal és kreatív, környezetbarát feladatokkal telt a Zöld hét a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A programot egy verseny zárta április 6-án.

Idén az Iskola másképp hét mellett, egy úgynevezett Zöld hetet is beiktattak a tanmenetbe. Ezen a héten a diákok környezettudatos iskolai és iskolán kívüli tevékenységeken vehetnek részt, amelyekkel nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is bővíthetik ez irányú tudásukat és ismereteiket. A Zöld hét március végén és április első hetében zajlott le az Ady Endre Elméleti Líceumban. Az osztályok minden nap más és más tevékenységet szerveztek, és a környezet védelméről, a klímaváltozásról, a környezettudatosságról, a szelektív hulladékgyűjtésről és az újrahasznosításról tudhattak meg többet. Például az osztályok ellátogattak a Körösvidéki Múzeumba, az Eco Bihor hulladékválogató telepére, illetve a váradi szennyvíztisztító telepre, Félixfürdőn az erdei tanösvényt járták be, a székelyhídi erdőben egy erdész segítségével megismerkedtek az erdő élővilágával, megnéztek egy passzív házat, szemétszedést szerveztek a város különböző pontjain, filmvetítéseket tartottak. Ezek mellett pedig a kreativitásnak is jutott hely, hiszen az osztályok újrahasznosítható anyagokból (újságpapír, papírtányér, szemeteszsák, palack, üdítős doboz stb.) ruhakölteményeket, tárgyakat és címereket készítettek. Ezeket a tárgyakat a Zöld hét utolsó napján díjazták is.

Az iskolában zajló felújítási munkálatok miatt a tornateremben szervezték meg a Zöld hetet lezáró alkalmat, amelyen a környezetbarát és újrahasznosított anyagokból készült munkákat és ruhakölteményeket mutatták be. Az osztályok több mint harminc zöld ruhát, és több tárgyat is készítettek, amit a hattagú zsűri (Vad Márta igazgató, Buna Boglárka aligazgató, Makai Bölöni Judit könyvtáros, Kirkósa Enikő magyartanár, Hanesz Annamária biológiatanár és Czirják Enikő rajztanár, a csütörtöki esemény ötletgazdája és szervezője) értékelt és díjazott. A zöld ruhák kategóriában első lett Szabó Zoé és a IX. F osztály, valamint Szabó Ödön és a VIII. A osztály, a legjobb címert a IX. B osztály készítette, a tárgyak között pedig a VI. A osztály (Hübner Kamilla és csapata) Air Jordan fantázianevű kartoncipője bizonyult a legjobbnak. 

A dobogós helyen végző osztályok pénzjutalomban részesültek, amelyet az osztálykirándulásaikon használhatnak majd fel. Az alkalmon az iskola diákjai táncbemutatókkal léptek fel. Vad Márta az iskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy nagyon jó ötletnek tartja a Zöld hét bevezetését, mert a környezettudatosság üzenete így sokkal jobban eljut a diákokhoz. Hozzátette az osztályok és tanárok már első alkalommal is izgalmas, változatos eseményekkel és programokkal készültek. Az iskola honlapján az érdekesebb programok rövid, képes beszámolói is visszakereshetők.

P. Nagy Noémi

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2023/04/zold-hetet-szerveztek-az-adyban-is




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad