Adys életpályák

2022. február 17.

Iskolánk megkapta Jankó-Szép Ilona francia szakos tanárnő teljes hagyatékát. Arra gondoltunk, hogy az ebben található fotókat szeretnénk közkinccsé tenni. Erre a legjobb lehetőség az iskola honlapján nyílt. A feldolgozott éveken belül minden eseménynél két-két fotó található, de az tevékenységek után, lent tovább lehet barangolni a sok izgalmas, nagyítható fénykép között.

250 év alatt olyan sok minden történt, lehetetlen összefoglalni. Az Orsolya rend krónikáját Balla Tünde és Lakatos Attila, volt diákjaink, egy gyönyörű könyvben összegezték, melynek címe „...fogadok örökös szegénységet, tisztaságot és engedelmességet...” és alcíme: A Szent Orsolya-rend nagyváradi házának krónikája 1772-1945. Ebben a könyvben nagyon érdekes adatokat találunk a régmúltról, élvezet lapozgatni, tanulmányozni.

Aztán következtek a kommunizmus évtizedei, amikor is a régi hagyomány és a Párt által eltűrt dolgoknak egy furcsa egyvelege határozta meg a mindennapokat, de ebben az időszakban is fennmaradt az intézmény, és büszkén mondhatjuk, hogy nagyszerű emberek kerültek ki iskolánk padjaiból.

1990-től pedig egy új korszak kezdődött el. Én magam 1993 óta vagyok itt könyvtáros, sok generáció és több száz diák iskolai éveit követtem nyomon, sok mindent láttam és mindig is kíváncsi voltam és vagyok a diákjaink életére. Emiatt indítottam el az alább olvasható interjú-sorozatot, hogy osszák meg a nyilvánossággal pályaképüket, tapasztalataikat, és, hogy mi az, amit az iskolánknak köszönhetnek.

Diákjaink természetesen az egykori tanáraikra is kíváncsiak, így szeretettel felkértem őket is, hogy írják meg pályájuk emlékezetét. Eddig csak néhányan küldték el a beszámolót, várjuk a többiekét is, akik tanítottak nálunk, és szívesen megosztanák szép emlékeiket.

Ezen kívül Jankó-Szép Ilona francia szakos tanárnő teljes hagyatékát megkapta az iskola, a fotókat szintén közkinccsé tesszük a honlapon. A megjelölt eseményeknél két-két fotó található, de az évszámok után tovább lehet barangolni a sok izgalmas, nagyítható fénykép között.

Évek óta gyűjtöm a kicsengetési kártyákat, ezeket a teljeség igénye nélkül szintén megosztom itt. Kérem, hogy ha valaki nem találja a saját évfolyamának a kártyáját, küldje el nekünk, hogy egy minél teljesebb adatbázist építessünk.

http://www.adyliceum.ro/rolunk/ady-250/adys-eletpalyak/

http://www.adyliceum.ro/rolunk/ady-250/multunk/

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad