Mindörökké adysok: Teutsch Ágota

2022. március 09.

  1. Mivel foglalkozol - vagy mi foglalkoztat mostanában?

 

Könyvtáros vagyok, és belátom: a menthetetlen fajtából való; ugyanis munka mellett a könyvtárosság mibenléte, a szakma is foglalkoztat. És hogy ez hogy történhetett?! Kellett hozzá, hogy az Ady matek-infójáról a kolozsvári bölcsészkaron, majd Szegeden kössek ki. És az, hogy amit Kolozsváron - tudniillik a könyvtárba járást - sikerült kölcsönzéssel és fénymásolással megúszni, az Szegeden végzetesen utolérjen.

 

Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának a Szakreferensi Osztályán dolgozom. Fő tevékenységeim közé tartozik: könyvtári állományrészek gondozása, felhasználók képzése, kapcsolattartás szervezeti egységekkel, oktatókkal. Területeim: magyar, angol, román nyelvészet; angol, román irodalom; általános és összehasonlító irodalomtudomány; pedagógia. Amire büszke vagyok: a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (2020) projekt Klebelsberg Kuno életével és munkásságával foglalkozó munkacsoport tagjaként készített elektronikus tananyag.

 

Maradtam néptáncos, de új szabadidős kedvtelésem a kerámiázás, no meg az alföld és a Tisza-part ízvilágának, színeinek felfedezése. 

 

 

  1. Mit jelent számodra a váradiság?

 

Krúdy Gyula mondta a váradiakról, hogy soha nincsenek otthon, mindig vendégségben vannak. Valahogy én is így jártam. Váradi akkor lettem igazán, amikor elhagytam a várost; vendégként pedig elfogadtam az újabb város kínálta lehetőségeket.

 

 

  1. Mit kaptál az iskoládtól?

 

Erős alapot és színházat!

 

Egyrészt, az iskolai évek folytán láthatatlanul rám ragadt programozási tudással vészeltem át egy informatikus-könyvtáros képzés info’ vizsgáit; és nagyjából ugyanígy: a dolgos hétköznapokon az ősidőkből megszerzett Excel-táblákat bűvölő készségem hasznosul. Másrészt, a díszteremben eltöltött idő és a színházasdi komoly játéka alakította ki bennem a vágyat jó előadások után.

 

 

  1. Milyen élményed kötődik az iskolai könyvtárhoz?

 

Az iskolai könyvtárban könyvek, olvasmányélmények cikáztak. Cseresznye beváltott könyvajánlói irodalomtöris vizsgáimon segítettek át, de egy-két jól sikeredett dolgozatom/beadandóm alapjául is szolgáltak.  És egy feledhetetlen emlék: pályaválasztási válságomban Cseresznye a könyvtárosságot ajánlotta. Akkor nem értettem, most önigazolásként tekintek Cseresznye igazára.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad