Mindörökké adysok: Wagner Márta

2022. április 12.

Wagner Márta vagyok, 1978-ban érettségiztem az Alexandru Moghioros líceumban.

 

Immáron nyugdíjasként visszatekintve az elmúlt évtizedekre, főleg az iskolai évekre, bátran leírhatom, hogy egész életemet befolyásoló, meghatározó évek voltak.

Akkoriban az Al. Moghiorosba járni - akkor még ez volt a neve- a város egyetlen magyar nyelvű líceumába igen nagy büszkeség és nagy érdem volt. Aki ott tanulhatott a saját anyanyelvén, kiváltságosnak érezhette magát.

A legjobb tanárok adták át tudásukat, tanítottak, terelgettek minket. Nemcsak a tananyagot tanították meg, annál sokkal többet adtak, becsületre, tiszteletre, találékonyságra neveltek, arra, hogy az életben bármi történik, mindíg van egy kiút, van megoldás. Egy Moghiorosban végzett ember mindíg, mindenhol megállja a helyét.

Ez az én életemben is így alakult. Érettségi után a nagyváradi bábszínház tagja voltam tíz éven át, majd áttelepülve Magyarországra, a kecskeméti Katona József Színházban dolgoztam öt évadot. Eztán egy újabb kihívás elé állított az élet, abbahagytam a színészetet és az idegenforgalom felé vettem az irányt. Nem volt egyszerű az átállás, de mai fejjel már hálás vagyok a sorsnak, hogy így történt, hisz kinyílt előttem egy új világ, mely rengeteg élménnyel, utazással ajándékozott meg. Boldog vagyok, hogy mindkét gyerekkori álmom, a színház és az utazás is nagy szerepet kapott az életemben.

Váradinak lenni köztünk egy nagy kapocs, hisz két váradi bárhol találkozik a nagyvilágban, rögtön van ezer közös téma és néhány közös ismerős. A váradiság nemcsak a gondtalan ifjúság éveit jelenti, Ady peceparti Párizsa olyan kulturális, intellektuális tartást, szellemiséget nyújtott, mely teljesen beszippantott és egy életen át bárhol elkísért.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad