Időutazás – kiállításmegnyitó

2022. május 10.

Ugyancsak az ADY 250 ünnepségsorozat keretén belül, Jankó-Szép Ilona tanárnő hagyatékából kiindulva, iskolánk  elmúlt pillanatait megörökítő képeket állítottunk ki egy idővonalon keresztül. A kiállítás anyagát, mely az 1940-es évektől  napjainkig  követi nyomon  a legjelentősebb  ünnepeket és a vidám hétköznapokat, Czirják Enikő rajztanár és Makai-Bölöni Judit könyvtáros állította össze több hónapos kutató-válogató munka során.

A tanintézmény különböző korszakait képekben felelevenítő tárlat a Leánynevelő Intézet, a Pedagógiai Líceum, az Al.Moghioros, majd 5-ös számú Ipari Líceum, végül pedig a 90-es évektől Ady Endre Elméleti Líceum megfakult, vagy éppen színes pillanatait mutatja be, ugyanakkor azokba a történelmi időszakokba is bepillantást enged, melyek az itt folyó oktatás-nevelés hátterét, hangulatát, szellemiségét  meghatározták.

A megnyitón Vad Márta igazgatónő bevezető gondolatai után Tóth Márta tanárnő, egykori igazgató emlékezett meg az iskola elmúlt évtizedeiről,melyeket diákként, tanárként majd igazgatóként élt meg. Arról beszélt, hogy mennyire fontos az a mai diákok számára, hogy valóban "megéljék" az iskolában töltött időt, hogy használják ki az intézmény nyújtotta lehetőségeket, a számtalan programot és foglalkozást, hiszen emlékeik ezekből fognak építkezni. Majd a Csepregi Imola tanárnő által felkészített 5. B osztályos Nagy Benedek mondta el Ady Endre A tűz csiholója című versét, végül pedig a a Kajántó Judit és Makai-Bölöni Judit által felkészített 9-10-11.-es diákjaink Radnóti Miklós Bájoló című megzenésített versét és A Pál utcai fiúk című musical Mi vagyunk a grund című dalát adták elő.

Kirkósa Enikő 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad