Barátok határok nélkül: belga cserediák-kapcsolat 2019

2019. április 09.

Manapság már senki sem hiszi, hogy a tanulás csak az iskola falain belül zajlik, és nyilvánvalóan sem a szigor, sem a korlátok nem jellemzik már az oktatást. Éppen ezért, ahogy a szakirodalom is alátámasztja számos esetben, a tanulás akkor igazán hatékony és eredményes, ha az érdeklődés és a tudás iránti vágy jellemzik. Ebben a szellemiségben indítottuk ismét útjára a belga–magyar cserediák-projektet az Ady Endre Elméleti Líceum diákjaival.

Az idén február 22. és március 1. között vendégeskedett nálunk tizenhét diák, akik Tom Vanroose és Fabienne Maes tanárok felügyelete alatt érkeztek a belgiumi Izegemből. Ittlétük alatt közösen meglátogattuk Budapestet, elmeséltük és bemutattuk Nagyvárad múltját és jelenét, eltöltöttünk néhány napot az aranyosláposi menedékházban, és büszkén mutattuk meg a Medve-barlang szépségeit is. Nagyváradon a vendégek először a projekt idei témáját beszélték meg, ami a kulturális örökségünket öleli fel. A gyors, vidám és játékos ismerkedés után nagyon magával ragadó bemutató következett az országunkról, a városunkról és végül, de nem utolsó sorban az iskolánkról. Váradiként is jó végigjárni a Sas-palotát, a várat, megcsodálni a sok szép épületet, parkot, elgondolkodni kicsit a Zsidó Történeti Múzeumban, körbenézni madártávlatból a polgármesteri hivatal tornyából és belopózni a Bazilika békés félhomályába a vasárnapi hideg, szeles idő elől.

A családi napon ki-ki családostul vagy barátokkal látogatott el szebbnél szebb helyekre. Nagy élmény volt a szülői bál is és a fergeteges hangulat, ami mindenkit táncra késztetett, a sok ügyes diák előadása és természetesen a rengeteg torta, amit – mint mindig – ámulattal néztünk végig és jóízűen kóstolgattunk. Ugyanakkor a tevékenységek közül is bőven volt miben válogatni az együtt eltöltött egy hét alatt: volt snowboardozás, bowlingozás, sütés–főzés a kultúráknak megfelelően, és játék, éneklés, versenyzés is. Hogy a sok élményt összegezzük, a diákok különféle témakörben hasonlították össze a magyar, román és belga életstílust, szokásokat, konyhát, iskolarendszert és nem utolsó sorban a környezetvédelemre való odafigyelést. A találkozó egy nagyon jó hangulatban eltöltött délelőttel ért véget, ahol a kultúránk egyik büszkeségével, a néptánccal ismertettük meg vendégeinket. A talpalávalót és a táncoktatást is néhány lelkes diákunk szolgáltatta, ami külön büszkeségre adott okot. Miután a munkák és bemutatók kiértékelésre kerültek, és kis jelképes ajándékainkat átadtuk új barátainknak, egy jó nagy tortával koronáztuk meg a projekt első részének sikeres lezárását.

A tizenhét adys diák és két projektvezető tanáruk, Nonn Andrea és Koncz Brigitta tanárnők május legelején látogatják meg a belgiumi iskolát, és remélik, hogy további szép élményekkel és emlékekkel térnek majd haza. Teljesitményben és viselkedésben példamutatóan helytálltak, és megmutatták, hogy övék a jövő: kiváló nyelvtudásuk és kommunikációs készségük, az igazi csapatszellem, munkamegosztás, tenni akarás sikeres jövő felé engedi őket kacsingatni. Zárszónak csak annyit, hogy egy jó barát és egy őszinte nevetés felbecsülhetetlen vagyon, és az adysok igazi kincskeresők.

                                                                                                                                                 Koncz Brigitta




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad