Belga cserediákok az Adyban

2017. március 25.

Sokan valljuk azt, hogy az iskola az életre kell neveljen, és az igazán értékes tudás az, amihez tapasztalatok párosulnak. Az Ady Endre Líceum az a hely, ahol az iskolán kívüli tevékenységek a diákok önmegvalósítását szolgálják. Az egyik fontos tevékenység ebben a tekintetben a cserediák-kapcsolatokat öleli fel.

A 2016-2017-es tanévben, február 17. és 25. között az adys diákok belga barátokat szereztek. A tavalyi évben a 2008-ban megalapozott cserediák-kapcsolat felelevenítésére tett javaslatot örömmel fogadták a Prizma Campus IdP pedagógusai. Az idén az Izegem városból érkezett tizenöt diák és két tanár ismét nagyon nyíltan fogadta a kapcsolat felújítására tett kezdeményezésünket. Ittlétük alatt közösen meglátogattuk Budapestet, Nagyvárad nevezetességeit, eltöltöttünk néhány napot az aranyosláposi menedékházban, és büszkén mutattuk meg a Medve-barlang szépségeit is. Nagyváradon a vendégek először a projekt idei témáját beszélték meg, aztán elindultunk együtt megmutatni mindazt, ami a múltunkat és jelenünket jelenti: a Polgármesteri Hivatal tornyából előbb átfogó képet kaphattak a városról, ezt követően a Szent László-templomról, a zsinagógáról, a Sas-palotáról és a többi csodás épületről beszéltek nekik diákjaink. Az első nap végén még jutott idő a vár meglátogatására is: a kiállítások mellett diákjaink kitűnő ötletének köszönhetően a vár bemutatása csoportos tájfutással történt. A tájfutás érdekesnek és élvezetesnek bizonyult mindenki számára. Később még bemutattuk a Kanonok sort, a bazilikát, a Fő utcát, és persze egyik nagy büszkeségünket, a Szigligeti Színházat. A családi napon ki-ki családostul látogatott el szebbnél szebb helyekre. Az iskolánkat hasonló szeretettel mutogattuk, időutazáshoz hasonló elidőzéssel a folyosókon a sok fénykép között, és megmutatva, hogy az, amink van, az sok diák és elkötelezett pedagógus munkáját dicséri.

Ugyanakkor tevékenységekben sem fukarkodtunk az együtt eltöltött egy hét alatt: volt ott minden a síeléstől az önfeledt nevetésig, snowboardozás, bowlingozás, sütés-főzés az eltérő kultúrák szokásainak megfelelően, és játszás, éneklés, versenyzés is. Hogy a sok élményt összegezzük, a diákok különféle témakörökben hasonlították össze a magyar, román és belga életstílust, szokásokat, konyhát, iskolarendszert és nem utolsó sorban a környezetvédelemre való odafigyelést. A projekt fő témája az iskola szerepe a vizsgákra való felkészülésben volt, egy olyan téma, ami sokszor túl kevés figyelmet kap. Komoly beszélgetések és egyeztetések után a két diákcsoport bemutatta a saját iskolája szerepét ebben a kérdésben, és a diákok értékes következtetéseket vontak le mindezekből. A találkozó nagyon jó hangulatban eltöltött délutánnal ért véget, miután kis jelképes ajándékainkat átadtuk vendégeinknek, és egy jó nagy tortával koronáztuk meg a projekt első részének sikeres lezárását.

A tizenöt adys diák és két projektvezető tanáruk, Nonn Andrea és Koncz Brigitta tanárnők március végén látogatják meg a belgiumi iskolát, és remélik, hogy további szép élményekkel és emlékekkel gazdagodnak majd.

Teljesítményben és viselkedésben példamutatóan helytálltak az adysok, és megmutatták, hogy övék a jövő: kiváló nyelvtudásuk és kommunikációs készségük, az igazi csapatszellem, munkamegosztás, tenni akarás sikeres jövő felé engedi őket kacsingatni. És mit akarhatnánk jobban, mint boldog embereket nevelni!

Újdonsült barátaik levonták a következtetést: nagyon jó kedélyű, szorgos, vendégszerető embereket ismerhettek meg bennünk, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavalyi projektcsoport fele már megszervezte harmadik látogatását Nagyváradra a nyári vakációban. Zárszónak csak annyit, hogy ilyenkor tanuló és tanár egyaránt elismeri, hogy adysnak lenni nemcsak jó, de kiváltságos lehetőség is.

Koncz Brigitta

 

 

 

Prizma Campus IdP - Belgium

 Ady Endre Elméleti Líceum - Nagyvárad

1

Louise Wybo

Mihály Dóra (11E)

2

Axelle Vandekerckhove

Szász Fruzsina  (11E)

3

Delphine Baert

Szűcs Máté  (10A)

4

Arcelline Schaubroeck

Bődi Csenge  (10D)

5

Romy Van Troys

Váradi Petra  (10D)

6

Ruben Vermoere

Salánki Miklós  (10D)

7

Robin Samyn

Nemes Nándor  (10D)

8

Shenaya Dewaegemaecker

Laczikó-Succhiatti Dominik  (10B)

9

Saar Ballegeer

Vura János  (10D)

10

Simon Buyck

Besszel Zsolt  (10D)

11

Febe Cuvelier

Kádár Orsolya  (10D)

12

Helene Gruyaert

Takács Réka  (10D)

13

Ashley Hanssens

Rais-Wallner Fanni  (10E)

14

Emma Caset

Oltean Márk  (9E)

15

Callista Deblaere

Vezsenyi Ákos  (10D)




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad