Budakeszi

Testvériskolai kapcsolat a
Budakeszi Nagy Sándor József Gimnáziummal

Iskoláink, a nagyváradi Ady Endre Líceum és a Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium 26 éve tart fenn testvériskolai kapcsolatot.Az 1990-ben indult kapcsolat létrehozója Jankó Szép Sándor igazgató és Baumgartner Szilvia tanárnő volt. A kezdetek óta nagyon sok tanár és diák kapcsolódott be e testvériskolai tevékenységbe. Örömünkre szolgál, hogy perspektivikusnak és mindig megújulónak érezzük e harmadik évtizede prosperáló együttműködést.
Ezt a kapcsolattartást támogatja, könnyíti meg a Határtalanul projekt, amely immár több éve anyagilag is támogatja e közös élmények megvalósulását.30- 30 diák és 3-3 tanár vesz részt mindkét oldalról a közös programokban.
Legutóbbi közös munkánk témája: Digitális útikönyv fiataloknakA tizenévesek általában az internetről tájékozódnak. Az utazási irodák célközönsége nem ez a korosztály, és ez tükröződik a stílusban és az ajánlott látnivalókban is...
Tehát úgy határoztunk, csinálunk egy gimiseknek való, internetes útikönyvet!A sok vonzó lehetőség közül választásunk a Dunakanyarra, illetve Kalotaszeg falvaira és Kolozsvárra esett. Az ajánlott helyszínek bejárására, megismerésére, az anyag elkészítésére 4-4 nap állt rendelkezésünkre. Természetesen ezt még utómunkálatok követték, amelyhez zárt Facebook csoportot hoztunk létre.
Március elején jártak az adysok Budakeszin, sajnos az idő nem kedvezett nekünk, szeles, hűvös idő volt.Az érkezésünk délutánján csoportokat képeztünk, kiosztottuk a feladatokat, megterveztük az internetes felületet, időbeosztást készítettünk.
Esztergom, Dobogókő, Visegrád, Szentendre megtekintését zsúfoltuk bele az első programba.
Mindenki fel akart menni a Bazilika kupolájába, mindenki akart Szent István modern szobrával közös fotót készíteni, és már majdnem kisütött egyszer a nap a Mária Valéria híd felől...Dobogókőn köd, szitáló eső, meleg lasagna és egy kóbor kutyus várt minket, jóllakva szinte kellemesnek éreztük az időt.Visegrádon a Herkules- kút látványa, Szentendrén a Duna parti séta nyújtott számunkra felejthetetlen élményt.
A nagysanyisok pünkösdkor érkeztek Váradra.Türelmetlenül vártuk a viszontlátást régi-új barátainkkal, és nagy volt a kíváncsiság bennünk, mit rejt a gazdag múltú Kalotaszeg színpompás világa, milyen is a kincses Kolozsvár. Bár az esőfelhők néhányszor ránkijesztettek, nem riaszthattak el. Megcsodáltuk Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály, Magyarvalkó erődtemplomait, a kazettás mennyezetet. Ismerkedtünk népviselettel, néptánccal, múzeumban jártunk, a Kalota partján sétáltunk, Ady emlékhelyeken fordultunk meg. Kolozsváron a régmúltat idézte a Farkas utcai református templom, a Házsongárdi temető, Mátyás király szülőháza, Fadrusz János szoborcsoportja, a Szent Mihály templom, a Szabók bástyája. A botanikus kertben, a belvárosban a napfény marasztalt.
Óriási élménnyel, nagy mennyiségű információval gazdagodtunk. Digitális útikönyvünk számos látnivalóval kecsegteti az érdeklődőket!


2019. március 26.

"Határtalanul" program: Nagyvárad - Budakeszi

"Határtalanul" program: Nagyvárad - Budakeszi

Március 14-18. között  mint minden évben  idén is sor került a testvériskolák találkozójára a nagyváradi Ady Endre Líceum és a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium között. Kis csapatunk csütörtök reggel nagy lelkesedéssel vágott neki a Budakeszire tartó útnak.2017. március 20.

Határtalanul – Természeti értékeink

Határtalanul – Természeti értékeink

Természeti értékeink megismerése a témája annak a pályázatnak, mely a Határtalanul elnevezésű program keretében lehetővé teszi szűkebb pátriánk természeti szépségeinek megismerését, valamint betekintést nyújt távolabbi vidékek növény- és állatvilágába is.

A pályázat keretében az Ady Endre Líceum X.E-s diákjai március 17-20. között Budakeszire utaztak, hogy a helybeli gimnazistákkal közösen vegyenek részt a projekt első találkozóján.
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad