,,Szűrrátétek régen és most’’ – második felvonás

2019. április 09.

A magyar vendégek a miénkhez hasonló lelkesedéssel utaztak Nagyváradra, hisz korábban idelátogató iskolatársaiktól csupa jót és szépet hallottak mind városunkról, mind iskolánkról.

Örömmel sétáltak a városban, jócskán elidőzve a várban, ahol érdeklődéssel hallgatták végig az idegenvezetőt, és a városháza tornyában, ahonnan a tavaszi napsütésben minden olyan tisztán látszott. A másnapi kirándulás mind tartalom, mind élmény szempontjából illett a Nagyváradon történt városnézéshez. Látták a dombok között elterülő járda nélküli falvakat, örültek a távoli hegyek csúcsáról rájuk kacsintó hófoltoknak, megállapították, hogy Belényesben is milyen finoman főznek, de legjobban a Medve-barlang nyűgözte le őket sokszínű cseppkő-alakulataival meg a medvékről szóló szomorú történettel. Fruzsi, aki már másodszor jött hozzánk a „Határtalan” pályázattal, meg is jegyezte: „Én életemben nem láttam még ilyen szépet!”

A nagyváradi látogatás alatt kiállították a pályázat során készített dolgokat. A kiállítást Czirják Enikő (Ady) és Szabóné Bancsi Mária (Debreceni SzG) nyitották meg. Először Kozma Evelin Zsófia (Debreceni SzG) mondott pár szót a szűrrátétről, majd Mészáros Panna-Zsuzsa (Ady) tartott egy érdekes és nagyon jól  dokumentált prezentációt. Szilágyi Irén szűrrátétkészítő, aki kedvesen és készségesen válaszolt Panna kérdéseire a prezentáció érdekében, az általa varrt első szűrt is kölcsönadta, hogy a résztvevők ne csak fényképről lássák, milyen csodaszép dolgokat készíthet az, aki megtartja a hagyományokat. A Debreceni SzG tanárai és diákjai gyönyörű, természetesen szűrrátétes mintákkal készitett posztótáskákat hoztak a kiállításra, míg az adys diákok a  Debrecenben és a Hortobágyon készült mintákat bemutató rajzaikat állították ki.

Mind a diákoknak, mind a tanároknak, valamint azoknak is, akik őket bármi módon támogatták, hálás köszönetet mondunk, hiszen önzetlen lelkesedésük eredményeként jöhetett létre ez a sokaknak maradandó élményt nyújtó projekt.

Nem utolsó sorban hála érte iskolánknak, ahol a mindennapi tanulás, tanítás, az élet minden pontján megfelelni vágyás közepette is odafigyelnek hagyományainkra, értékeinkre, és arra, hogy a mai ifjúság is megismerhesse őket. 

                                                                                          

Pallai Márta tanárnő




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad