Újra hollandiai cserediákok az Adyban

2017. január 29.

Január 28. és február 4. között immár 12. alkalommal látogattak el a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumba a hollandiai Sassenheimban lévő Rijnlands Lyceum diákjai és kísérő tanáraik. Bár a cserediákprogram több éves múltra tekint vissza, az idei év ismét sok tekintetben hozott újat.

Iskolánkban idén is Pallai Márta és Závodszky Tamás tanárok foglalkoztak a cserediák-kapcsolat szervezésével. A holland csoportot kísérő pedagógusok személyében viszont változás történt: Hugo van der Graaf a múlt tanévben vette át nyugdijba vonuló alapító elődeitől a stafétát, míg Maarten Algera hosszú távollét után jött újra Nagyváradra.

Új volt az utazás módja is: Debrecenbe hozta a csoportot a repülő, és a fogadó családok onnan szállitották őket haza. 

A diákok száma is megnövekedett: az idén 20 fiatal választotta szép városunkat a kötelező cserediák-kapcsolat színhelyéül Svédország, Finnország, Olaszország, és Németország helyett. Mivel 40 diákot nem lehet 6-os csoportokba osztani, a szokásos 3+3-as felállás helyett mást kellett kitalálni, így lett tíz 2+2-es csapat, ezért természetesen teljesen új projektcímekre is szükség volt. Az aranyosi nyaralóházat nem 44 ember(ke) elszállásolására tervezték, így bebizonyosodott az a közmondás, hogy „sok jó ember kis helyen is elfér”. Mármint nappal. Éjszakára pedig úgy lehet közeli szállást találni, ha az ember tisztelettudó, jó szomszéd tud lenni.

Hogy mennyit épült és szépült a városunk, és mennyit ügyesedtek a diákjaink az utóbbi években, azt Maarten Algera holland kollégánk lelkes felkiáltásaiból lehetett lemérni, hisz nem győzte csodálni a gyönyörűen felújított épületeket, az új utakat, a lépten-nyomon látható fejlődést, és a gyerekek tudását. 

Jelentős megbecsülést és dicséretet kapott csapatunk Hugo van der Graaf szervező tanártól is. Igen nagy benyomást tett rá az, ahogyan a diákok bemutatták a várost, a gyerekek által szervezett nemzeti estek, melyek során a résztvevők jellegzetes nemzeti ételeket fogyasztottak, zenéltek és játszottak is. Örömmel látta, hogy bowlingozás is van a programban, de talán még nagyobb sikert aratott szemében a táncház. A projektek sikeres bemutatása után hálásan köszönte meg Vad Márta igazgató asszonynak az együttműködést, és méltányolta a diákok és a tanárok odaadását, lelkesedését, szorgalmát és a legapróbb részletekre kiterjedő figyelmét is.

És hogy milyen volt a hangulat? Arról beszéljenek inkább a fényképek, hiszen egyszerű szavakkal úgysem lehet pontosan leírni!

 

                                                                                                                                       Pallai Márta

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad