...miként André Gide mondotta, a regény az a történelem, ami bekövetkezhetett volna, a történelem pedig az a regény, amire sor került.

2022. február 10.

A nácik a holland zsidók nyolcvan százalékát megölték. Fent, a Spinoza-ház padlásán valaki mégis  egészen a háburú végéig szeretettel gondoskodott két zsidó nőről, miközben Rosenberg bevetési törzsének egy tisztje, aki úgy vélte, hogy a gyűjtemény könyvtára segítséget nyújthat a náciknak a "Spinoza-probléma" megoldásában, kifosztotta és lepecsételte a múzeumot, és kisajátította az épületet. Vajon miben állhatott a Spinoza-probléma? Eltűnődtem: talán a maga módján, személyes okokból Alfred Rosenberg, ez a bizoonyos náci is Spinoza után kutatott. Egyetlen rejtéllyel léptem be a múzeumba és kettővel távoztam.



Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad