Te milyen szakot választanál? -Tizenkettedikesek ajánlata a döntés előtt álló nyolcadikosok számára-

2020. május 22.

Az iskola-és szakválasztás előtt álló nyolcadikosoknak segítenek tizenkettedikeseink, akik saját osztályukról, szakjukról osztják meg tapasztalataikat, és beszélnek a szakirányban rejlő lehetőségekről is. Közös bennük, hogy az iskola és a választott osztály szeretete, a jó választás elégedettsége tükröződik szavaikban. 

 

 

  1. Miért legyél A-s? Avagy a filológia szak rejtelmei

 

Kedves nyolcadikosok! Tudjuk, nehéz döntés előtt álltok, ezen múlik most a jövőtök – legalábbis az elkövetkező négy évetek mindenképpen. Ha esetleg már van pontos elképzelésetek, mivel szeretnétek felnőtt korotokban foglalkozni, hasznos, ha annak megfelelően választotok magatoknak szakot. Azonban ha még nincs, akkor sem kell elkeseredni! Ha már unjátok a matekot, és a kémiai képletek helyett inkább nyelvet tanulnátok, esetleg felváltanátok Newtont és az almáit egy jó kis regényre, akkor filón a helyetek! A szak azoknak kedvező, akiknek a szíve inkább a humán tárgyak felé húz: történelem, földrajz, nyelvek és társai. A későbbiekben lehetőségetek lesz tanulni többek között pszichológiát, szociológiát és filozófiát is. Mindemellett a filológia szak intenzív angollal társul, ami a több óraszámnak és a csoportbontásnak köszönhetően elősegíti a mihamarabbi elsajátítását korunk egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt nyelvének.

Ha úgy érzed, neked való ez a szak, ne habozz, vár a filó!

 

Szabó Viktória, 12.A

 

  1. Matematika-informatika intenzív informatika: C

 

Ezt a szakot annak ajánlom, aki komolyabban szeretné tanulni az informatikát. A sok órának köszönhetően bátran jöhet bárki, előzetes ismeretekkel vagy azok hiányával, mert mindenki a maga képességének megfelelően tudja elsajátítani a programozást. Mivel reál szak, praktikus azoknak, akik a nyelveket vagy a lexikális információkat nehezen tanulják. A tantantárgyak, a matek, az informatika, nem olyan nehezek, amilyennek mondják. Viszont, ha valaki meggondolná magát félúton, semmi gond, akkor is itt van még a fizika, kémia és a biológia.

Arra, hogy az érettségi után milyen szakirányban tanulj tovább, nagyon sok a lehetőség. A legkedvezőbb viszont annak, aki a programozás, a mérnökinformatika vagy akármilyen mérnöki képzés felé hajlik. Ha még a matek és az informatika mellett például rajzolni is szeretsz, és szeretnél a későbbiekben is ezzel foglalkozni, arra is nagyon jó megoldások vannak: építészmérnök, terméktervező mérnök lehetsz, vagy a videójátékok terén is sok a lehetőség. Én csak ajánlani tudom ezt a szakot, mert tényleg rengeteg lehetőség van benne.

 

Mészáros Panna 12.C

 

3. Matek-infó - intenzív angol: D

 

Ezt a szakot annak ajánlom, aki valamennyire is érdeklődik a tudományok iránt, azon belül is inkább a matek és az infó vonzza, de persze nem csak. A 4 óra angol egy héten akkor válhat nagyon hasznossá, ha szeretnétek a licis éveitek során letenni majd egy nyelvvizsgát, ami nagyon jól jön majd később. Ne ijedjetek meg a magas szintű matek gondolatától, én is féltem tőle az elején, de egy kis munkával és kellő figyelemmel menni fog. Nem ez a legkönnyebb szak az Adyban, viszont megéri. Ha nem is informatikus lesz belőletek, ahogy sokunkból sem az válik majd, szerintem innen nyílik nektek a legtöbb választható út a világ felé.

 

Birta Vivien, 12.D

 

4. Természettudomány – intenzív angol: E

 

Eredetileg azért választottam az E osztályt, mert mindenki azt mondta, hogy ez az úgynevezett „arany középút”, ahol mindenből kapsz egy kicsit. Nem akartam orvos lenni, még csak reál tantárgyakkal sem foglalkozni a jövőmben, ezért úgy beszéltük meg, ha esetleg nem bírnám a szintet, átmehetek majd más osztályba. És bár sokszor volt nagyon nehéz, sosem tettem ezt. És nem bántam meg, hogy így döntöttem. Mert az osztálytársaim mindig tartották bennem a lelket. Ha másért nem is, értük megérte maradni. Tényleg az E osztályokban gyűl össze a legszínesebb, legkülönbözőbb emberekből álló társaság. Szerintem osztályválasztáskor nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mit szeretnél csinálni a jövőben, hanem azt is, hogy az a bizonyos osztály fog a második családoddá válni, akikkel négy évig minden napodat tölteni fogod, és akiket a végén mindennél jobban meg fogsz szeretni. És egy olyan osztályban, ahol nem érzed magad kívülállónak, tanulni és fejlődni is könnyebb. E osztályban az emberek felfelé húznak. Arról nem is beszélve, hogy itt minden tantárgyból kapsz egy kis ízelítőt, így egyetlen jövőbeli lehetőséget sem vonsz meg magadtól. Mindenkinek ajánlom ezt az osztályt, aki még nem tudja, hogy mit szeretne kezdeni az életével, mert biztos lehet abban, hogy itt majd bőven kap ötleteket.

 

Kurucz Csenge, 12.E

 

5. Természettudomány: F

 

Miért válaszd a bio-kémiát? A bio-kémián a lehetőségek határtalanok. Erről a szakról szinte végtelen sok lehetőséged adódik arra, hogy bármilyen pályát választhass később az életben. Bármennyire is ijesztőnek hangzik a bio-kémia fogalma, azt kell róla tudni, hogy egy barátságos szak, ami nem igényli azt, hogy példaul matek zseni vagy fizikus/kémikus/biológus legyél. A tanárok kedvesek, megértőek, és akármilyen probléma adódjon (legyen az a leckével kapcsolatos vagy attól független is akár), mindig segítőkészek. Bio-kémián látványosabbnál–látványosabb kísérletekkel is találkozhatsz, és te magad is megtanulhatod elvégezni ezeket, akár otthon is. Biológia órákon pedig közelebbről is megismerkedhetsz az élővilággal, vagy az órán szerzett információk által vagy kisebb kísérletek, sőt akár a szervekkel való fizikai interakciók által is (pl boncolás). Akármennyire is ijesztőnek hangzik, hogy ezen a szakon matekből érettségizz, nem kell megijedni. A matematika nem egy nehéz tantárgy, csak ijesztőnek tűnik (ahogy a matektanárunk mondaná :”Ez az ellenség megtévesztésére szolgál!”).

Ha mindig is szerettél volna a kémia, fizika, biológia vagy matematika rejtélyeivel vagy akár a nyelvek világával megismerkedni, érdemes erre a szakra jönnöd, hisz itt minden tantárgyból elsajátíthatsz valamit, és megtapasztalhatod a gimnáziumi évek humán és reál oldalát is egyben.

 

Floricel Ingrid, 12.F

 

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad