XII. D - 2023 / 2024

Matematika informatika - intenzív angol
Osztályfőnök: Koncz (Alexandrovics) Brigitta
01. ADAM S. TAMÁS-BENDEGÚZ
02. AMBRUS L.A. KINGA-ORSOLYA
03. ARDELEAN I. BEATRIX
04. BAKOS C. ÁDÁM
05. BÁNTÓ S. PATRICK
06. BARDOS I.S. DOMINIK
07. BIHARI I.F. DÁNIEL-GERGŐ
08. BIMBÓ I.Z. ZORKA
09. BLASKÓ L. NÓRA
10. BRUNCSÁK T. GERGELY
11. COROIANU L. DAVID
12. CSUCSUJ T. TAMÁS-DÁVID
13. DIÓSZEGI L. ZOLTÁN
14. EGRI G.L. GYÖRGY
15. FENESI P. ÁRON-KOPPÁNY
16. FRANŢIU L.A. ALEXANDRA
17. FÜRTÖS S.D. PAULA-FRIDERIKA
18. JOÓ R. PATRICIA-FATIMA
19. KISS L. MÁRTON-LÁSZLÓ
20. KOVÁCS F.I. REBEKA
21. KURCZ Z.I. DANIEL
22. LACZIKÓ P. SZABOLCS-PÉTER
23. LUKÁCS A.C. ERIK
24. PÉK S. BENCE
25. RACSAV Z.A. NIKOLETT-SZILVIA
26. SZABÓ D. RENÁTA
27. SZELLŐ I. NIKOLETTA
28. SZOBOSZLAI S.R. DOMINIK-DÁNIEL
29. TOBIAS L.K. SARAH
30. TOTH Z. SZABOLCS


2024. február 15.

Éva Heymanre emlékeztünk

Éva Heymanre emlékeztünk

Éva Heyman születésének évfordulóján a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum IX. A, XI.D, XII.E, XII.D, XI.F osztályai Ardelean Klementina történelemtanár kíséretében megemlékezett a deportált kislányra. A diákok az 1944-es tavaszi nagyváradi eseményekről szóló beszámolókat és naplóbejegyzéseket olvastak fel Éva Heyman szobránál és szülői háza előtt.

 2023. november 27.

Detektívek maturandusza az Ady Endre Líceumban

Detektívek maturandusza az Ady Endre Líceumban

Valaminek az eltűnése rengeteg kérdést vet fel az emberben: Hová tűnt? Mi lett vele? Nem volt ez másképp az Ady Endre Elméleti Líceum 12.D osztályának diákjaival sem, akik, ha csak a maturandusz erejéig is, de nyomozókká váltak. 2023. október 24.

Cariera în medicină sau Succesul de acasă

Cariera în medicină sau Succesul de acasă Acasă. Să studiezi acasă. Să practici o profesie acasă. Să fii medic acasă la tine, în țara ta. Să duci lupte acasă și să le închei împlinit și cu sufletul împăcat că ai făcut Bine sau, în cel mai nefericit caz, că nu ai înrăutățit situația nimănui.  
Azi, 24.10.2023, medicul primar ORL Huba Mozes a făcut accesibilă profesia de medic elevilor noștri din clasele a XI-a E și a XII-a D. 

2023. október 07.

Go4Life: A gyors és hatékony segítség életet menthet!

Go4Life: A gyors és hatékony segítség életet menthet!

Az idén alapításának 30. évfordulóját ünneplő Bihar megyei SMURD, a SARTISS Egyesület és a Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésével ebben az évben is megrendezésre került a Go4Life elsősegélynyújtó tanfolyam és verseny.

A verseny eddigi fennállása során a rekordszámú, kb. 240 versenyző Nagyvárad szinte valemennyi középiskolájából, belényesi és margittai iskolákból  érkezett, hogy bebizonyítsák: az elsősegélynyújtás megtanulható.

 2023. szeptember 08.

Adysok Bécsben

Adysok Bécsben Július 21-23. között néhány adys diákkal meglátogatuk a csodálatos Bécs városát, valamint Kreuzenstein várát, a Melki apátságot, majd a Laxenburg-kastélyt, végigutazva az osztrák Dunakanyaron.

2023. június 16.

"Pictați cu noi!" - Rajzoljatok velünk!

"Pictați cu noi!" - Rajzoljatok velünk!

Ismét felkerültek diákjaink rajzai az egyik városban közlekedő autóbusz oldalára. Racsav Nikolett (11.D), Kövér Sára (7.B) és Gantner Brigitta (10.E) a "Rajzoljatok velünk" elnevezésű versenyen  készített és díjazott alkotásai díszítik a váradi járművet. Kimagasló eredményt ért el a versenyen Szabó Szilvia 8.A osztályos tanuló kreatív alkotásával.

Köszönjük mindazoknak, akik hozzájárultak az autóbusz színesebbé tételéhez a diákok művészi rajzai által.2023. május 22.

Szent László, a lovagkirály - rajzpályázat

Szent László, a lovagkirály - rajzpályázat A rajzpályázaton Szabó Szilvia Rebeka és Racsav Nikolett első díjban részesült, Ridi Zsuzsa második díjat vehetett át. Gratulálunk! Csak így tovább!!!

2023. április 03.

A természet része vagyunk

A természet része vagyunk Szerintünk a kalandpark a legjobb alternatíva a csapatépítéshez és a konfortzóna feszegetéséhez. A szennyezésnek nemet mondva örülünk a fáknak és a friss levegônek. És mert tanulni és fejlődni csak akkor lehet, ha jól érezzük magunkat és kilépünk a konfortzónánkból, a 11.D-vel a zöld hét második napját is sikeresnek tekinthetjük. Köszönjük az élményt a margittai Freedom Adventure Park-nak.

2023. április 03.

Tehetséges diákjaink újabb sikere -TUDOK 2023

Tehetséges diákjaink újabb sikere -TUDOK 2023

Ambrus Orsolya és Diószegi Zoltán 11.D osztályos tanulók Pleurotus ostreatus cellulóz-acetát lebontó képességének vizsgálata című dolgozatukkal jutottak tovább a Szamosújváron megrendezett TUDEK-en (II. díj), ezáltal továbbjutottak a TUDOK XXIII. Kárpát-medencei Konferenciájára.

 2023. március 31.

A 11.D osztály meglátogatta a Körösvidéki Múzeumot

A 11.D osztály meglátogatta a Körösvidéki Múzeumot Ma a 11.D osztály meglátogatta a Körösvidéki Múzeumot. A vivárium részlegen hüllőket és kétéltűeket láthattunk, ahogyan az eredeti élőhelyüket utánozó helyen élnek. Nagyon érdekes volt számunkra, hogy milyen színes az állatvilág, mivel egy családba tartozó állatok rendkívül sok fajban bővelkednek. Mi is különbözünk egymástól, mégis ugyanabból a porból lettünk teremtve.

2022. április 15.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: április 16.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: április 16.

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a következő településeken hozták létre: Beregszász, Felsővisó, Huszt, Kassa, Kisvárda, Máramarossziget, Mátészalka, Munkács, Nagyszőllős, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Técső, Ungvár.

A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali pusztulás várt. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza. A túlélők családjuk, közösségük elvesztése miatt gyakran úgy döntöttek, hogy nem tudnak új életet kezdeni egykori lakóhelyükön, ezért a fővárosban, nagyobb városokban, vagy külföldre emigrálva próbálták békében élni tovább életüket.
Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad