Erasmus+2019. június 12.

"World Enviromental Day"

"World Enviromental Day" Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelem világnapját. Ebből az alkalomból  a Let' s Stop Consumption Frenzy - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő Erasmus+ projektben részt vevő diákok a kilencedik osztályosokkal és a 7. A diákjaival közösen június 12-én takarítási napot tartottak. 

2019. június 08.

Újabb Erasmus+ tevékenység: hobbi-kert létrehozása

Újabb Erasmus+ tevékenység: hobbi-kert létrehozása

Az Erasmus+  "Let' s stop consumption frenzy!" projektjének  újabb kihívása egy  hobbi-kert  létrehozása volt. 

Czirják Enikö müvészeti nevelést oktató tanárnövel az 5- 8. osztályosok saját maguk öntötték ki gipszböl a kezet formázó " cserepeket",  amelyet ők  maguk festettek ki, és bele búzát vetettek, csodás, színes zöld oázist hozva létre a rajzteremben, a tanàriban és pár osztályteremben.

 

A 10-11.-esek az Erasmus programban részt vevö tanárok - Fazekas Csilla, Koncz Brigitta és Ianc Dorotea aktív közremüködésével -  kis konyhakertet hoztak létre, zöld füszerekkel látván el az iskola étkezdéjét: bazsalikomot, zellert, csombort, petrezselymet, mentát és citromfüvet ültettek. 

 

 

 2019. május 31.

"Recycling plastic" - műanyaghulladékok újrahasznosítása

"Recycling plastic" - műanyaghulladékok újrahasznosítása Az adys diákok a két éves ERASMUS + "Let's stop consumpytion frenzy!"című projekt keretében rendezett szeminárium alkalmával új  életet leheltek kiselejtezett műanyag tárgyakba, illetve újakat alkottak belőlük. Miután megbeszélték, bemutatták a műanyag hulladékok okozta veszélyeket az élővilágra, csodás dísztárgyak készültek a kiselejtezett CD-borítókból, ceruza-, vagy ragasztótartó műanyag flakonokból,  a többinek pedig már csak a fantázia szabott határt! Vagy még az sem?
 

2019. május 08.

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

A Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő, Románia, Spanyolország, Litvánia, Görögország és Törökország részvételével zajló projekt második nemzetközi találkozójára került sor 2019. április 8. és 13. között a litván fővárosban, Vilniusban. Az Ady-líceumot 4 diák– Benedek Boglárka, Drăgan Anna, Drimba Cristina, Fekete Tibor– és 2 tanár– Ianc Dorothea és Kirkósa Enikő– képviselték. A

http://www.biharinaplo.ro/este/2019/05/07/adys-diakok-erasmus-projekttel-litvaniaban.biharinaplo2019. március 29.

Kiselőadás a fogyasztói jogokról

Kiselőadás a fogyasztói jogokról A Let’s stop consumption frenzy!  Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! címet viselő Erasmus+ projekt következő állomásához érkezett az Ady Endre Elméleti Líceum csapata. Ne vásárolj semmit-nap, illetve a fogyasztói szokásokról szóló, ötödikeseknek tartott interaktív foglalkozás után a projekt újabb tevékenysége volt a Consumer Rights címet viselő, fogyasztói jogokról szóló kiselőadás.

2018. december 17.

Erasmus+ – avagy: Kulcs az álmokhoz?

Erasmus+ – avagy: Kulcs az álmokhoz?

Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben bekapcsolódott a Let’s stop consumption frenzy! (Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!) címet viselő Erasmus+-projektbe, ami az Európai Unió által finanszírozott project, és 5 ország részvételével zajlik. A projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma de Mallorca, Volos, Istanbul, Vilnius és Nagyvárad. A projektben az adysok is aktív részt vállalnak.2018. november 27.

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Sikeresen zajlott le az első Buy Nothing Day, azaz a Ne vásárolj semmit-nap az iskolánkban. Miután előző nap feliratkoztunk a nap "kihívására", vagyis vállaltuk, hogy nem költekezünk, a cserepiacon az otthonról hozott, jó állapotban lévő dolgainkért cserébe beszerezhettük akár a szendvicset, az almát, de sütit és zakuszkás kenyeret is kaphattunk.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/27/ne-vasarolj-semmit-nap-az-adyban.biharinaplo2018. november 24.

Kérdőív a fogyasztási szokásokról

Kérdőív a fogyasztási szokásokról

Az alábbi angol nyelvű kérdőív a Fékezzük meg a fogyasztási őrületet című Erasmus+-program részét képezi. Kérjük, töltsék ki minél többen: tanárok, diákok, szülők egyaránt! Köszönjük szépen!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeL_uy4E4qKYRChw4aPmcBra6qcWWIO60aqR0HTHg3pLscKAQ/viewform 2018. november 20.

Buy Nothing Day - először az Adyban

Buy Nothing Day - először az Adyban

Kedves diákok!

Az Erasmus + projektnek köszönhetően iskolánk először szervezi meg november 27-én a Buy Nothing Day-t , azaz a Ne vásárolj semmit!-napot. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon NEM VÁSÁROLUNK SEMMIT. Kérjük, hogy vegyetek részt ennek a napnak a tevékenységeiben, melyek a következők lesznek:

1.az iskola előterében kifüggesztett plakátokon bejelentkezés az eseményre, ezt követő napon pedig feljegyzése annak, hogy sikerült-e megvalósítani a “semmit nem vásárlást”, és ha igen, hogyan

2.a büfé helyett az erre a célra kialakított Exchange Market-en, azaz cserepiacon való vásárlás, vagyis: számunkra fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő tárgyakat hozunk magunkkal, és " cserélünk be" olyanokra, melyekre  igazán szükségünk van

3.ismeretterjesztő kiselőadás a nap jelentőségéről, általában a fogyasztói szokásokról és az erre az alkalomra készült videó levetítése az 5-6. osztályosok számára a könyvtárban

Az eseményről szóló híreket kövessétek az iskola honlapján és a Fb-on!2018. október 29.

Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!

Fékezzük meg  a fogyasztási őrületet!

Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben bekapcsolódott a Let’s stop consumption frenzy!, azaz: Fékezzük meg  a fogyasztási őrületet! címet viselő Erasmus+-projektbe. Az Európai Unió által finanszírozott projekt 2018 októberétől  2020 júniusáig tart, és 5 ország részvételével zajlik. A  projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma da Mallorca, Volos, Isztambul, Vilnius és Nagyvárad.

 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/10/29/doc72jdnvugnuh1nehgweh6.biharinaplo?fbclid=IwAR2876PxceD--CDcPvfGpKDXCgs2-3jPN6DwFf0NZHMA73jt-1bs3qjjTd4

 

 

 2018. október 12.

Erasmus+ Partner Schools and Project Description

SPAIN: PALMA DE MALLORCA: Colegio NUESTRA SEÑORA DE MONTESIÓN

 https://colegiomontesion.es/web/

 

TURKEY: ISTANBUL: KURTKOY ANADOLU LISESI

http://kurtkoyanadolulisesi.meb.k12.tr/

 

LITHUANIA: VILNIUS: Vilniaus Tuskulenu gimnazija

http://old.tuskulenai.lt/

 

GREECE: VOLOS: 2 GENIKO LYKEIO VOLOU

http://2lyk-volou.mag.sch.gr/autosch/joomla15/

 

Project description: 

Short project description2018. október 11.

Erasmus+: Test of selection

Erasmus+: Test of selection

To all the students who are interested in participating in the Erasmus+ exchange programme

We would kindly like to let you know that the deadline for subscribing to the programme is Friday, the 12th of October. You can subscribe to the teachers involved in the Erasmus + project: Csilla Fazekas, Brigitta Koncz, Enikő Kirkósa and Dorotea Ianc.

The selection test will take place on Monday, the 15th of October, at 11:40 a. m., in the Festivity Hall.2018. október 08.

CALL FOR PARTICIPATION!     

CALL FOR PARTICIPATION!     

Dear Students,

Our school is involved in the  Erasmus+ Project entitled:

“LET’S STOP CONSUMPTION FRENZY"

The aim of the project is:

  • to improve our consumption behaviour
  • to prevent unsustainable consumption
  • to learn how production can become wise
  • to increase competence in foreign languages and level of digital competence 
  • to develop knowledge among students and teachers of the diversity of European cultures and languages
  •  to improve intellectual, social, team-working and communication skills, and inter-cultural dialogue

Join us!
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad