Oh, Nagyvárad, még megíratlan, talán soha meg

sem írható regényem édes, régi városa, te kis

Magyarország! Tőled követelem vissza az

ifjúságomat, tőled várom a talán-talán

föltámadásomat, ezennel, talán utoljára,

Szerelmet vallok neked!

                                          ( Ady Endre)

 

 

 

Biharország fővárosa tárja ki most kapuit az irodalomra, magyar szóra, kultúrára fogékony gyermekek és felnőttek előtt. Az a város, melyben a holnap szellemisége lüktet együtt a tegnap és ma csodájával. Az a város, mely kapocs az anyaország és Erdély között -  erős, bonthatatlan kapocs.

A Pece-parti Párizs számos történelmi és irodalmi személyiséget adott a magyar nemzetnek, kiknek emléke lépten-nyomon visszaköszön a város egyedülálló szecessziós építészeti örökségében. A művészettel, festék– és könyvillattal átitatott városban a magyar irodalom abszolút arisztokráciát élvez.

Ha szeretnél leülni Ady egykori törzsasztalához, csatlakozni a Holnaposok dicső társaságához, elsétálni Léda háza előtt, megcsodálni Szent László örökségét, elmerülni a nagyváradi vár történelmi hangulatában, vagy csak egy egyszerű sétára vágysz a Körös partján, a legjobb helyen jársz. Az utcákon sétálva érezheted a házak tégláiból párolgó magyar virtust, ami olyannyira megbabonázza a járókelőt, hogy olthatatlan vágyat érez belépni a Szigligeti színház eklektikus épületébe, vagy éppen leülni egy padra...és emlékezni.

Ha először jársz a Partiumban, tömd tele tarisznyádat értékeinkkel: vidd haza Ady lázadó szellemiségét, Toldi Miklós bátorságát, Arany János szerénységét, Kazinczy Ferenc újító erejét, Zelk Zoltán játékosságát!

Örömünkre szolgál, hogy vendégül láthatjuk a lelkes diákokat és tanáraikat április 24 - 26.   között a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszán.

A város már lázban ég, izgatottan készül a legjobbak megmérettetésére, hiszen olyan vendégek érkeznek hozzánk, akik anyanyelvüket ápolják, tisztelik, a legmagasabb szinten művelik.

De ez a verseny másról is szól: új barátságok köttetnek majd, feledhetetlen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhattok, történelmi és irodalmi kincsesládátok  új értékekkel gyarapszik.

Mindannyian nyertesként távoztok majd!

Útravalóul vigyétek magatokkal Kazinczy örökérvényű gondolatát:

A nyelv az legyen, aminek lennie  illik: hív, kész és tetsző magyarázója mindannak, amit a lélek gondol és érez.”

 

 

 

 Sok sikert és élménydús napokat kívánnak,

  a Szervezők


A Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny
országos szakaszának térképe 1971-2020

 

Forrás: http://www.bartok.ro/bartok.php?page=174&language=1
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad