Események az iskola életében2021. szeptember 13.

"Érték ott teremtődik, ahol biztonság van" - Ünnepélyes tanévnyitó az Adyban

"Érték ott teremtődik, ahol biztonság van" - Ünnepélyes tanévnyitó az Adyban

A járványhelyzetre való tekintettel, illetve azért, mert a tavaly elmaradt az ünnepség, hétfőn délelőtt csak a kezdő osztályok, azaz az ötödikesek és a kilencedikesek, valamint a hatodikos és a tizedikes osztályok jelenlétében tartották meg az ünnepélyes tanévnyitót a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum sportpályáján.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/ertek-ott-teremtodik-ahol-biztonsag-van-3895085/2021. szeptember 12.

Nyári Rákóczi tábor Sátoraljaújhelyen

Nyári Rákóczi tábor Sátoraljaújhelyen

Az Ady Endre Elméleti Líceum diákjainak egy csoportja augusztus 1-6. között részt vett a Rákóczi Szövetség Kárpát–medencei Középiskolások táborában. A tábort a hagyományokhoz híven csodálatos környezetben, Sátoraljaújhelyen szervezték meg. Az egész Kárpát -medencéből csaknem 500 diák érkezett meg tanárai kíséretében a  gyönyörűen felújított táborba, ahol szépen rendezett környezet és kényelmes szobák várták a résztvevőket.  

          A diákok és a tanáraik idén is találkoztak a Magyar Kálvárián és az egy hét alatt változatos programokon vettek részt. Előadásokat hallgattak, részt vettek anyanyelvi vetélkedőn és kvíz- esten, megismerkedtek a pirográfia technikájával, kipróbálták az íjászatot, sportvetélkedőkön mérték össze erejüket, a táncházban néptáncokat tanultak, kirándulásokon vettek részt, megnézték a Füzéri várat és sárkányhajóztak a Bodrogon.

          A tartalmas időtöltésen túl a tábor lehetőséget nyújtott az ismerkedésre, a kapcsolatok megteremtésére a különböző országokból érkező magyar diákok között, hozzájárulva így a nemzeti összetartozás érzésének a megszilárdításához.2021. július 17.

Egyhetes sátortábor a Szegyesd (Sighistel) völgyben

Egyhetes sátortábor a Szegyesd (Sighistel) völgyben

A kilencedik osztály végén rendezett sikeres pádisi sátortáborral az emlékekben és egy év kihagyás után, a 11 D úgy döntött, hogy ezt meg kell ismételni. Huszonegyen bevállaltuk és a szülők segítségével megszerveztük az idei egy hetes szegyesdi sátortábort. Nem volt könnyű, de szép volt és emlékezetes.2021. június 19.

Tanár-diák focimeccs szép környezetben

Tanár-diák focimeccs szép környezetben  A testnevelés katedra - a lehetőségek szerint - évente megszervezi a tanár-diák focimeccset. Ez remek alkalom a sportra, a közös játékra és a közös szurkolásra is. Idén is így volt ez: tanárok és diákok az iskola sportpályáján együtt fociztak, drukkoltak egymásnak. 

2021. június 15.

Nyolcadikosok ballagása

Nyolcadikosok ballagása Idén az iskolaudvaron vettek búcsút nyolcadikosaink az elmúlt négy évtől. Remélhetőleg, nem mondtak búcsút sem tanáraiknak, sem osztálytársaiknak, sem az iskolának, hiszen kilencedik osztálytól is itt folytatják majd tanulmányaikat. 

2021. június 09.

Múzeum és történelem

Múzeum és történelem

Az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai egy egész napos online oktatási programon vettek részt 2021. május 20-án. Iskolánk a budapesti Oktatási Hivatal meghívásának tett eleget. A Hivatal az EFOP 3.10.1-17-2017-00001 „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” elnevezésű projektje keretében szervez online diáktáborokat. Ez alkalommal az egy napos programba két intézményt, iskolánkat és a szlovákiai Arany János Alapiskolát vonták be. Mindkét iskola egy-egy osztállyal csatlakozhatott.

 2021. június 08.

Múltidéző tárgyaink – fotókiállítás a családok legrégebbi tárgyairól

Múltidéző tárgyaink – fotókiállítás a családok legrégebbi tárgyairól Az új lecke címe a 10. osztályban: Fény és árnyék.

Az egyik tanóra végi házi feladatnak indult, és hatalmas kalanddá nőtte ki magát ez a gyűjtemény, amely közel 100 képet foglal magába. Hogy még érdekesebbé tegyük mindezt: a család egyik legrégebbi tárgyáról kellett készíteni egy képet – tehát izgalmas kincskeresést is jelentett a diákok számára az online világ idején.2021. június 07.

Újra ballagtak az adysok!

Újra ballagtak az adysok!

Verőfényes napsütésben búcsúztak szombaton délelőtt alma materüktől a nagyváradi Ady Endre Líceum tizenkettedikes diákjai. 

A világjárvány sok tekintetben felülírta a megszokott oktatási rendet, és félő volt, hogy az idén is elmarad a ballagás, mint történt az az elmúlt évben, de végül a szigorú járványvédelmi előírások betartása mellett sikerült megtartani szombaton az Ady Endre Líceumban is ezt a felnőtté válás folyamatában kiemelkedően fontos eseményt. A járványhelyzetre való tekintettel egy új ötlettel rukkolt elő az iskola: a végzősök nemcsak a tanintézmény falain belül, hanem azt elhagyva is ballagtak, így a Fő utcán is felcsendült a Gaudeamus igitur.

 

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/ballagas-az-adyban-bucsuzunk-de-nem-felejtunk-3708649/2021. május 20.

Szent László-mondák - a Varadinum jegyében

Szent László-mondák - a Varadinum jegyében

A Festum Varadinum ideje alatt az Ady-líceum ötödikesei is megemlékeztek Várad alapításáról és városalapító szent királyunkról. Mivel a Szent Lászlóhoz kötődő mondákat kódexeink, krónikáink őrizték meg, ezért az 5.B-sek általuk választott Szent László-mondák szövegének részleteit írták le egy szintén általuk megtervezett és elkészített kódexlapra. A lapot a középkori kódexek mintájára iniciálékkal és miniatúrákkal díszítették.2021. március 09.

One Billion Rising

One Billion Rising

Iskolakánk hathatós közreműködésével február 28-án, vasárnap délben, Nagyvárad főterén a családon belüli erőszakra hívták fel a figyelmet az One Billion Rising nevű megmozdulással, melyet Eve Ensler írónő indított útjára, aki maga is családon belüli erőszak áldozata volt. A megmozdulás az egészségügyi szabályok szigorú betartásával zajlott. A rendezvényt az Ephorus egyesület, Szabó Andrea Nia táncoktató és Coznici Renata jógaoktató szervezte.2021. január 27.

Időutazás a Szent Anna-templomban

Időutazás a Szent Anna-templomban

Egy rendhagyó és nagyon izgalmas időutazáson vehettünk részt tegnap iskolánk kápolnájában, a Szent Anna templomban Merici Szent Angéla, az Orsolya-rend alapítójának ünnepén.

Ervin atya vetített képekkel tűzdelt előadása tette az alkalmat különösen emlékezetessé.2021. január 22.

Díjazás A magyar kultúra napján

Díjazás A magyar kultúra napján

Idén együtt ünnepelték kicsik és nagyok ezt a jeles napot este a nagyváradi Szigligeti Színházban. Ott voltak mindazok, akik tettek azért, hogy öregbítsék városunk, megyénk hírnevét, magyar mivoltunkat. A Himnusz meghallgatása és a köszöntő beszédek után következett a díjak átadása.

 2021. január 19.

Tigris az iskolában

Vendégül látta a Szigligeti színház az adysokat januárban. 

 

 2020. november 20.

Remek diákok reneszánsz remekei - avagy Shakespeare-szonettek 16.és 21. századi technikával

Remek diákok reneszánsz remekei - avagy Shakespeare-szonettek 16.és 21. századi technikával

A 10.D osztály diákjainak szabadon választott magyarórai tevékenysége volt Shakespeare-szonettek szövegének korabeli és modern technikával, vagyis papíron vagy számítógépen való megtervezése. Vagyis a diákok a számukra leginkább tetsző műhöz megválasztották a betűtípust, a hátteret, illusztrációt terveztek, sőt, kipróbálták a lúdtollas-technikát is. Illetve a WordArt szófelhő generátor  segítségével olyan alakzatot készítettek a választott szonett szavaiból, mely maga is jelentést hordoz: a mű hangulatát vagy fő gondolatát tükrözi.

A munkák Bodnár Mónika, Horváth Dalma Boróka, Hosszú Ágnes, Kovács Kinga, Kupás Nóra, Somlyai Emese és Vandrus Brigitta szorgalmát és alkotókedvét dicsérik. 2020. október 13.

A 12.F búcsúja Gergely Matyitól

A 12.F búcsúja Gergely Matyitól

A 12.F osztály diákjai megrendítő megemlékezéssel vettek búcsút a csütörtökön tragikus hirtelenséggel eltávozott osztálytársuktól. Matyi arcképe elé égő gyertyákat, mécseseket, virágokat helyeztek, és megható, őszinte szavakkal, illetve Kosztolányi Dezső verssoraival köszöntek el tőle örökre. Az iskola igazgatói, tanárai és több diákja is lerótta kegyeletét az iskolaudvar kápolnája előtt kialakított emlékhely előtt.

„Okuljatok mindannyian e példán.
Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él
s mint fán se nő egyforma-két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló.” (Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd)2020. október 12.

Részvétnyilvánítás

Részvétnyilvánítás

Mély megdöbbenéssel értesültünk szeretett diákunk, Gergely Mátyás hirtelen és tragikus haláláról. Drága Matyi! Fájdalommal vesszük tudomásul, hogy úgy döntöttél, egy jobb és tisztább világot választasz, és itt hagytál bennünket. Nehezen hisszük el, hogy nem látjuk többé kedves mosolyod, nem lesz alkalmunk többé beszélgetni veled.

„Többé soha / nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya. / Szegény a forgandó, tündér szerencse, /hogy e csodát újólag megteremtse.” (Kosztolányi Dezső)

Reméljük, hogy nyugalomra találsz ott, abban a másik világban. Mindig szeretettel fogunk Rád emlékezni, és nem felejtünk el soha!

Az Ady Endre Elméleti Líceum közössége őszinte részvétét fejezi ki a fájdalomtól megtört családnak.2020. október 12.

Hőseink emlékére

Hőseink emlékére Október 12-én, hétfőn 14 órakor megemlékezésre került sor a Szent László templom falán elhelyezett emléktáblánál. Iskolánk képviseletében Apáti Tímea történelem tanárnő vett részt a rendezvényen, és koszorút helyezett el, fejet hajtva az 1944 októberében mártírhalált halt 12 Bihar megyei és nagyváradi katona hősies tette előtt, mellyel megakadályozták a Körös-híd felrobbantását.

2020. szeptember 16.

Rendhagyó tanévnyitó

Rendhagyó tanévnyitó „Carpe diem: élj a mostnak, a mának, mert minden emlékké fog válni villámgyorsan”, mondta köszöntőjében a tizenkettedikes Drăgan Anna kilencedikes diáktársainak. Hiszen - bár a megszokott tanévnyitó ünnepség ezúttal elmaradt - az Ady-líceum ezek között a megváltozott körülmények között is talált módot arra, hogy köszöntse új diákjait: a kis ötödikeset és a kilencedik osztályosokat is. Igazgató asszony minden kezdő osztályban kiosztotta az iskolanyakkendőket, a nagyobb diákok – az ötödikekben Mérai Petra nyolcadikos diáklány, a kilencedikekben pedig a 12.D-s Drăgan Anna és Dóczi Richárd – fogadták köszöntővel és verssel kisebb diáktársaikat. A többi osztályban az osztályfőnökök várták diákjaikat, és beszélgettek el velük a nyárról, az élményekről vagy éppen a pályaválasztásról, miközben ismertették az új tanév újdonságait és a betartandó szabályokat is. Míg azokban az osztályokban, ahol ezen a héten online oktatásban vesznek részt a tanulók, a tanévnyitó is ebben a formában zajlott.

2020. augusztus 06.

Téglák a falban

Téglák a falban Átadásra kerültek a Partiumi Alapítvány által készített Téglák a falban című emlékkönyvek, amelyek a Bihar megyei magyar nyelvű végzős diákok számára készültek. Elsőként az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai vették át őket.

2020. május 31.

Téglák a falban

Kedves kiadvány végzőseinkről, a Rákóczi Szövetség támogatásával. Az adysokról a 35. oldaltól olvashatnak.

Köszönjük!2020. május 31.

Rendhagyó módon búcsúztattuk végzőseinket

Rendhagyó módon búcsúztattuk végzőseinket

Rendkívüli idők rendkívüli évzárója volt az idei, hiszen végzőseinktől a rádió hullámain keresztül vettünk búcsút. Bár a virágokkal feldíszített osztálytermekből való kiballagás, az iskola folyosóin, a kilencedikesek sorfala közötti méltóságteljes végigballagás elmaradt, és elmaradtak a megilletődött ölelések, a szeretetteljes mosolyok, a rádión keresztül mégis sikerült emlékezetes útravalóval útjukra bocsátanunk végzős diákjainkat.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=11891637814210282020. április 10.

Magyarórák a karanténban 2.

Magyarórák a karanténban 2.

Mi, magyartanarok, azt szoktuk mondogatni, hogy az az igazan jó, eredményes magyaróra, amikor a diákok kutakodása, ötlete, alkotókedve nyomán létrejön VALAMI, ami ÉRTÉK, azaz megszületik az ALKOTÁS. Nincs ez másképpen a virtuális osztályteremben, az online kommunikáció közegében sem. Bár a szemtől-szembe kapcsolat itt sem pótolható semmi mással, ennek hiányában viszont ki lehet használni a digitális technika kínálta lehetőségeket.2020. április 09.

Magyarórák a karanténban 1.

Magyarórák a karanténban 1.

A távoktatás, virtuális térben történő tanítás-tanulás egyaránt új helyzet elé állította a tanárokat és a diákokat. Másféle hozzáállást követel tanártól és diáktól egyaránt – a tanár olyan megoldási módokat kell, hogy találjon, amivel fenntarthatja a diákok érdeklődését, megszervezheti az önálló tanulás módjait, illetve folyamatosan tartania kell a kapcsolatot a tanulókkal. A diákoknak sem egyszerű: sokkal több terhet és felelősséget ró rájuk az önálló, online eszközökkel segített tanulás, mint az osztálytermi közös munka. Ezért az online térben történő magyartanuláshoz igyekeztünk olyan feladatokat adni tanulóinknak, amelyek elvégzésével egyszerre alkotnak és tanulnak.

 2020. február 12.

Nyelvi kisebbségi projekt

Nyelvi kisebbségi projekt Iskolánk a Partiumi Keresztény Egyetemmel partnerségben részt vesz az Európai Charta Tantermi Tevékenységek (European Charter Classroom Activities - ECCA) nemzetközi program kipróbálásában és fejlesztésében, mely a nyelvi diverzitás promoválását tűzi ki célul a Network to Promote Lingvistic Diversity-n (NPLD) keresztül. A projekt keretében 2019 őszén egy videó-pályázatot hirdettünk Mit jelent nekem a magyar nyelv - múlt, jelen, jövő? címmel. 

2020. február 11.

Maratoni nap

Maratoni nap

 

Több éve hagyomány a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban, hogy Maratoni Napot szervezzenek. Ezúttal a 10. D osztály vállalta magára ennek rendezését, összesen 19 előadás volt.

A Magyar Kultúra Ünnepe alkalmából szervezett eseménysorozathoz csatlakoztak az adys diákok a Maratoni Nappal, melyet január 22-én délután 14 órakor kezdtek, és másnap reggel 8-ig tartott. 

2020. február 06.

Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

Romániai állomásához érkezett a Let’ s Stop Consumption Frenzy! - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! elnevezésű nemzetközi projekt. Január 18. és 25. között iskolánk látta vendégül a projektben részt vevő 4 ország – Görögország, Litvánia, Spanyolország és Törökország tanárait és diákjait. 

 2020. február 03.

Emlékezés a 30 évvel ezelőtti eseményekre

Emlékezés a 30 évvel ezelőtti eseményekre Nosztalgikus és megható pillanatoknak lehettek részesei azok, akik február 3-án részt vettek az iskola 30 évvel ezelőtti történéseit felelevenítő ünnepi beszélgetésen. Az események akkori fő szereplői azoknak az eseményeknek a láncolatát idézték fel, melyeknek nyomán az Ady Endre Elméleti Líceum visszakapta egykori státusát, magyar tannyelvű elméleti líceum rangját. 

2020. január 20.

Az Erasmus+ program ünnepélyes megnyitója

Az Erasmus+ program ünnepélyes megnyitója Január 18. és 25. között a Let’s Stop Consumption Frenzy- Fékezzük meg a fogyasztási őrületet című nemzetközi projekt házigazdája az Ady Endre Líceum. A már második éve zajló projekt a tudatos vásárlásra, a mértéktelen fogyasztás megfékezésére ösztönzi a tanárokat, diákokat, és rajtuk keresztül a szülőket is. Ennek a jegyében szerveztük iskolánkban is a heti tevékenységeket.

2019. december 07.

Mikulás-bál

Mikulás-bál Az Ady-líceum 8.A osztályának diákjai már hetekkel ezelőtt hozzáláttak a Mikulás-buli megtervezéséhez, a dekorációk elkészítéséhez. Céljuk az volt, hogy a már jól bevált programok mellé minél több újat találjanak ki, emlékezetesebbé és színesebbé varázsolva az estét.

2019. december 03.

Nyílt nap a negyedikes, ötödikes és kilencedikes szülők számára

Nyílt nap a negyedikes, ötödikes és kilencedikes szülők számára

Az oktatás alapja az iskola–szülő–diák közötti folyamatos kommunikáció és bizalomteljes kapcsolat. Ennek jegyében hirdeti meg az Ady-líceum évről évre a Nyílt napot, amelynek során vendégül látja a 4., 5. és 9. osztályos diákok szüleit. A látogatókat nemcsak finom süti és kávé várta.2019. november 25.

Ismét Ady-sétán az ötödikesekkel

Ismét Ady-sétán az ötödikesekkel

Ady Endre születésének 142. évfordulójára emlékezve irodalmi-helytörténeti sétán vettünk részt a friss adys ötödikesekkel. A 2011-ben indított programot a Szacsvay Imre Általános Iskola, a Nagyvárad-Olaszi RMDSZ körzet és Kecse Gabriella tanfelügyelő szervezi évről évre. Iskolánkból minden évben az ötödikesek csoportja indul el Ady Endre nyomában Nagyvárad belvárosában.

 2019. november 15.

Gólyabál 2019

Gólyabál 2019 A mesékből soha nem lehet kinőni, de ha mégsem töltjük már a hétvégi délelőttöket mesenézéssel, szívesen emlékezhetünk vissza kedvenc mesefiguráinkra. Így vélekedhettek az Ady Endre Elméleti Líceum idei gólyabáljának szervezői is, akik tévés mesefigurák bőrébe bújtatták a kilencedikeseket.

2019. október 29.

Az egészség a legnagyobb érték!

Az egészség a legnagyobb érték! Köztudott, hogy akkor értékeljük igazán egészségünket, amikor betegek vagyunk. Sokszor egy betegség döbbent rá bennünket: az egészség a legnagyobb érték, nincs is becsesebb dolog az életünkben, mint magunk és szeretteink egészsége. Ezekre a gondolatokra hívták fel a figyelmet a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának képviselői, vagyis dr. Pallag Annamária docens és Herman Szilvia ötödéves gyógyszerészhallgató.

2019. szeptember 30.

Boldog iskola lettünk!

Boldog iskola lettünk! Szeptember 18-án hivatalosan is boldog iskola lettünk! A budapesti Kongresszusi Központban megrendezett évnyitón négyen képviseltük iskolánkat. Itt megelőlegezték ezt a címet a programban részt vevő összes - mintegy 1700 - oktatási intézmény számára.

2019. szeptember 09.

Tanévnyitó ünnepség

Tanévnyitó ünnepség

A 2019-2020-as tanév nyitó ünnepségén közel  700 adys diák sorakozott fel az iskola udvarán, és fogadta a jókívánságokat, a buzdító, bátorító szavakat, melyekkel Vad Márta igazgatónő, Szabó Ödön parlamenti képviselő, majd a  tanfelügyelőség, az önkormányzat és az egyházak képviselői köszöntötték őket. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/09/09/bizalomra-es-hitelessegre-van-szukseg-az-oktatasban.biharinaplo2019. június 15.

Tanévzáró, díjkiosztó 2019

Tanévzáró, díjkiosztó 2019 A 2018/2019-es tanév utolsó napja a jól megérdemelt jutalmak, díjak kiosztásáról, az évi tevékenységek és az azokban részt vevő diákok méltatásáról szólt. 

2019. június 14.

Nyolcadikosok ballagása

Nyolcadikosok ballagása

A 8.-os diákok életében egy korszak lezárult. Ennek az ünneplése zajlott iskolánk dísztermében 2019. június 7-én, a késő délutáni órákban. Az iskola vezetősége, tanárai, a diákok családjának és barátainak körében elevenítette fel a két végzős osztály az együtt töltött négy év emlékeit.2019. június 12.

"World Enviromental Day"

"World Enviromental Day" Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelem világnapját. Ebből az alkalomból  a Let' s Stop Consumption Frenzy - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő Erasmus+ projektben részt vevő diákok a kilencedik osztályosokkal és a 7. A diákjaival közösen június 12-én takarítási napot tartottak. 

2019. június 01.

„Ezek a pillanatok most csak a mieink, és meg kell őket élni, úgy igazán.”

„Ezek a pillanatok most csak a mieink, és meg kell őket élni, úgy igazán.”

Június első szombatján elballagott 126 diákunk. Ünnepi beszédek, köszöntések sora- Biró Rozália parlamenti képviselő, Pető Dalma városi tanácsos, Mahajduda János atya, Szűcs Éva tanügyi előadó, Dézsi Enikő szülőbizottsági elnök őszinte, megszívlelendő jótanácsai tették emlékezetessé a ballagók utolsó adys napját. 

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/06/02/aki-adys-volt-orokre-az-marad.biharinaplo2019. május 31.

Kompetenciafelmérésen a 10. osztályosok

Kompetenciafelmérésen a 10. osztályosok A kompetenciafelmérés a 10. osztályos diákok matematikai eszköztudásának és szövegértési képességének felmérésére terjedt ki. A fotókon a 10.D munka közben.

2019. május 30.

Cum Deo pro Patria et Libertate - II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem nyomában

Cum Deo pro Patria et Libertate - II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem nyomában

2019. május 18-án a XXVIII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében került sor a „Cum Deo pro Patria et Libertate - II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem nyomában” című történelmi vetélkedőre. Idén 21. alkalommal szerveztek az Ady Endre Elméleti Líceumban történelemversenyt középiskolások számára.

 2019. május 11.

XV. Károly József Irenaeus fizika-és találmányverseny

XV. Károly József Irenaeus fizika-és találmányverseny Május 11-én reggel 9 órakor vette kezdetét a XV. Károly József Irenaeus fizika- és találmány verseny, amelyet idén is a nagyváradi Ady Endre Elmélet Líceumban rendeztek. A megnyitóra az iskola dísztermében került sor, ahol az iskola igazgatója, Vad Márta, Torjoc Silviu tanfelügyelő, illetve a verseny főszervezője, Bogdán Károly fizikatanár köszöntötték a versenyzőket.

2019. május 10.

Nyílt nap 8. osztályosok számára

Nyílt nap 8. osztályosok számára Mintegy százhatvan nyolcadikos diák látogatott el pénteken a nagyváradi Ady Endre Líceumba az iskola által szervezett nyílt napra. Az adys élet számos vetületét ismerték meg mindazok a nyolcadikos diákok, akik pénteken elmentek az iskola által szervezett nyílt napra.

2019. május 10.

Nyílt nap 8. osztályos diákok számára

Nyílt nap 8. osztályos diákok számára

Pénteken, május 10-én 12 órától nyílt napot tartunk az Ady-líceumban.

Szeretettel várjuk a 8. osztályos diákokat és tanáraikat egy közös délelőttre. A diákok számára szervezett tevékenységek körülbelül 14 óráig tartanak. 

Figyelem,  12 órától, nem 10-től! Kérjük szépen, hogy akik szeretnének részt venni,  jelezzék csütörtökig a 0359410587-as telefonszámon vagy a litadyendre@yahoo.com címen, hogy hányan jönnek. 2019. május 09.

Angol előkészítő negyedikeseknek

Angol előkészítő negyedikeseknek

2019. május 11-től kezdődően, szombat délelőttönként ingyenes előkészítőt tartanak iskolánk angoltanárai. Az elkészítők időpontjai:

 • 2019. május 11.
 • 2019. május 18.
 • 2019. május 25.
 • 2019. június 8.
 • 2019.június 15.

Az előkészítők 10 órától 12 óráig tartanak, helyszínük az angol labor.

Szeretettel várjuk a negyedikes diákokat!2019. május 08.

Rangos előadásokkal várunk minden érdeklődőt az idei Irenaeus versenyen

Rangos előadásokkal várunk minden érdeklődőt az idei Irenaeus versenyen

15-18.30. National Instruments, Debrecen

"Interaktív DEMO-k és robotbemutató"

17-18.30 Néda Zoltánphd, a kolozsvári  Babeş-Bolyai Egyetem tanára, az MTA tagja: 

"Rend és Rendetlenség"

Az előadásokra május 11-én, szombaton kerül sor, az Ady Endre Líceum dísztermében.


2019. május 08.

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

A Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő, Románia, Spanyolország, Litvánia, Görögország és Törökország részvételével zajló projekt második nemzetközi találkozójára került sor 2019. április 8. és 13. között a litván fővárosban, Vilniusban. Az Ady-líceumot 4 diák– Benedek Boglárka, Drăgan Anna, Drimba Cristina, Fekete Tibor– és 2 tanár– Ianc Dorothea és Kirkósa Enikő– képviselték. A

http://www.biharinaplo.ro/este/2019/05/07/adys-diakok-erasmus-projekttel-litvaniaban.biharinaplo2019. május 02.

Ciubotariu Éva tanárnő, igazgatóhelyettes Mentor-díja

Ciubotariu Éva tanárnő, igazgatóhelyettes Mentor-díja

 Iskolánk igazgatóhelyettese, Ciubotariu Éva kémiatanárnő rangos elismerésben részesült: A MOL ROMÁNIA ÉS A KÖZÖSSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY  Mentor-díját vehette át a bukaresti Odeon Színházban megtartott Mentor Gálán. Szívből gratulálunk neki! 

http://www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/05/01/mentor-dij.biharinaplo2019. április 26.

Magyar tantárgyverseny - harmadik nap

Magyar tantárgyverseny - harmadik nap

Az eredményhirdetés és díjkiosztás napja. A dolgozatok értékelésének napja. De ekkor került sor az általános iskolások nagyszalontai kirándulására és a középiskolások városnéző sétájára is. A versenybizottság elnöke, dr. Biró Annamária  is ezen  a napon tartott előadást a középiskolásoknak a klasszikus szövegek kortárs  szövegekre gyakorolt hatásáról. 

http://www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/04/29/iden-is-dijaztak-a-legjobbakat.biharinaplo

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/04/29/dijaztak-a-legjobbakat-a-tantargyversenyen.biharinaplo2019. április 25.

Magyar tantárgyverseny - második nap

Magyar tantárgyverseny - második nap A tantárgyverseny második napja a megmérettetésről szólt: ekkor írták meg a diákok a versenydolgozatokat. A dolgozatírás után, lazításképpen,  az általános iskolások a  Zabhegyező gyermekanimátorok által  szervezett játékos foglalkozáson vettek részt,  illetve  a városnéző séta során ismerkedtek Nagyváraddal,  míg a középiskolások Arany János nyomába eredtek Nagyszalontán. Este színházba voltak hivatalosak: a Népek tengere című táncelőadással zárhatták a programokkal teli, tartalmas napot.

2019. április 24.

Megnyitottuk a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát

Megnyitottuk a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát

2019. április 24-én került sor magyar tantárgyverseny országos szakaszának megnyitójára a Filharmónia Bartók-Enescu termében. A ünnepi esményen Vad márta igazgatónő köszöntötte az Ady városába ellátogató diákokat, tanárokat, arra buzdítva őket, hogy  lelkükben vigyenek majd magukkal valamit a szecesszió városából, Ady örökségéből, az Ady 100 eseményeinek atmoszférájából. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/04/24/varadon-zajlik-az-orszagos-magyar-tantargyverseny.biharinaplo2019. április 09.

"Reading a Painting" – újabb rendhagyó órák a múzeumban

"Reading a Painting" – újabb rendhagyó órák a múzeumban

Az Ady Endre Líceum négy éve vesz részt a Creative Speaking (Kreatív beszéd) projektben, ami évről-évre különféle angol nyelven zajló tevékenységekkel mélyíti el a gyerekek nyelvtudását.

Ebben a tanévben a projekt célkeresztjébe a festészet került, innen az idei tevékenységsorozat címe: Reading a painting (Olvassunk festményeket), vagyis fejtsünk meg együtt, értelmezzünk közösen egy festményt. A projekt egyik sajátossága, kihívása, hogy a tanárok a projektben résztvevő, véletlenszerűen kisorsolt iskola diákjainak tartanak foglalkozást. A tevékenységeknek minden alkalommal a Körösvidéki Múzeum ad otthont.2019. április 09.

Barátok határok nélkül: belga cserediák-kapcsolat 2019

Barátok határok nélkül: belga cserediák-kapcsolat 2019

Manapság már senki sem hiszi, hogy a tanulás csak az iskola falain belül zajlik, és nyilvánvalóan sem a szigor, sem a korlátok nem jellemzik már az oktatást. Éppen ezért, ahogy a szakirodalom is alátámasztja számos esetben, a tanulás akkor igazán hatékony és eredményes, ha az érdeklődés és a tudás iránti vágy jellemzik. Ebben a szellemiségben indítottuk ismét útjára a belga–magyar cserediák-projektet az Ady Endre Elméleti Líceum diákjaival.

 2019. április 09.

,,Szűrrátétek régen és most’’ – második felvonás

,,Szűrrátétek régen és most’’ – második felvonás

A magyar vendégek a miénkhez hasonló lelkesedéssel utaztak Nagyváradra, hisz korábban idelátogató iskolatársaiktól csupa jót és szépet hallottak mind városunkról, mind iskolánkról.

Örömmel sétáltak a városban, jócskán elidőzve a várban, ahol érdeklődéssel hallgatták végig az idegenvezetőt, és a városháza tornyában, ahonnan a tavaszi napsütésben minden olyan tisztán látszott. 2019. március 25.

Digitális kábítószer: számítógép-függőség

Digitális kábítószer: számítógép-függőség

Az okos eszközöknek – amellett, hogy megkönnyítik a mindennapi életünket – sajnos romboló hatásai is vannak, ami fölött sajnos az emberek, szülők egy részének figyelme átsiklik. Uzsayné dr. Pécsi Rita előadásában a túlzott géphasználat veszélyeinek ismertetése mellett kiemelte: meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan használják a gépet, annak érdekében, hogy majd ne a gép használja őket. 2019. március 20.

Közösen ünnepeltünk március 15-én

Közösen ünnepeltünk március 15-én

Három iskola ünnepelte együtt március 15-ét,  s ez megsokszorozta nemzeti ünnepünk értékét. 1848. március 15-ére emlékeztünk együtt. Nemzetünk életében az olyan történelmi sorsfordulók egyike ez a nap, amely által többnek és igazabbnak tudhatjuk magunkat, érezzük egy közösség összetartozását. Az 1848-49-es szabadságharc hősei hazafiságunk példaképei, akik megmutatták, hogy összetartással érhetőek el a nagy dolgok, és ez ugyanúgy, ahogy a 19. században, ma is igaz.

Az Ady Endre Elméleti Líceum ez alkalommal két debreceni iskolát látott vendégül. Együtt ünnepeltünk a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium és a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumának  tanáraival és diákságával.2019. március 18.

Fejleszt vagy rombol? Okos eszközök. Pécsi Rita előadása

Fejleszt vagy rombol? Okos eszközök. Pécsi Rita előadása

Szeretettel várunk minden kedves szülőt, nagyszülőt, pedagógust, érdeklődőt pénteken, 2019. március 22 - én délután fél 4-től az Ady líceum dísztermébe, Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató bemutatójára, melynek címe Fejleszt vagy rombol? Okos eszközök. A függőség kialakulása és megoldásaink. A két részes, lebilincselő előadás napjaink egyik legtöbb gondolkodásra és aggodalomra okot adó témáját boncolgatja: adjunk, ne adjunk, mikor adjunk okos eszközöket csemetéink kezébe? Íme egy kis ízelítő:

· A képernyőzés és a fejlődő idegrendszer
· Életkorhoz illő használat?
· Hogyan válik valaki függővé?
· A Patkány Hotel kísérlet
· Közösségi média: kapcsolat, vagy illúzió?
· Van védelem? Tanítható?
· Mire való a gép? Mire való az agy?2019. március 17.

Szép eredmények a bukaresti robotversenyen

Szép eredmények a bukaresti robotversenyen

2019. március 17-én tartották Bukarestben az országos First Lego League robotversenyt. A versenyre 62 csapat jelentkezett. A nagyváradi Ady Endre Líceum 2 csapattal vett részt a versenyen Ady-Sokk és Ady-Sokk 2.0. Az Ady-Sokk csapata "Inspiráció" kategóriában első lett, a robotjátékban 4.-ek lettek. Az Ady-Sokk 2.0 csapat a robotjátékban 11. lett.

A versenyen meglátogatott minket a bukaresti Ady Endre Líceum küldöttsége Csire Gábor vezetésével. A verseny után elvittek minket egy rövid, de annál tartalmasabb városnézésre.

Az Ady-Sokk csapat  tagjai: Társi Kristóf, Kovács Aida, Balázs Botond, Gál Dávid, Laboncz Gergő, Dénes Péter és Dallos Lóránd

Az Ady-Sokk 2.0 csapat tagjai: Méhes Nándor, Boruzs István, Balogh Levente és Bódis-Kosoczki Gergő-Keve2019. február 27.

Danke für euren Support! Köszönjük a támogatást!

Danke für euren Support! Köszönjük a támogatást!

Danke für euren Support!  Vielen-vielen Dank an unseren Freunden von Berufskolleg Wirtschaft und Verwaltung des Kreises Siegen-Wittgenstein, die die Behandlung unserer Schülerin, Claudia Duma ünterstüzt haben. 

Köszönjük a támogatást! Köszönjük barátaink segítségét a Siegen-Wittgenstein körzeti Gazdasági és Közigazgatási Szakmai Kollégiumból, amivel hozzájárultak iskolánk diákja, Duma Claudia gyógykezeléséhez. 2019. február 25.

A huszadik szülői bált szervezték meg az Adyban

A huszadik szülői bált szervezték meg az Adyban

Lédával a bálban elnevezéssel szervezték meg szombaton a huszadik szülői bált a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A rendezvénynek ezúttal is volt jótékonysági vonzata is, a XI. A osztályos Duma Claudia részére szerveztek ugyanis gyűjtést.

/www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/02/24/szuloi-bal-az-adyban-8.biharinaplo

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/02/24/a-huszadik-szuloi-balt-szerveztek-meg-az-adyban.biharinaplo2019. február 25.

Betekintés egy másik világba

Betekintés egy másik világba

Adys diákok is ellátogattak a Budapestről Váradra elhozott Láthatatlan kiállításra. A középiskolai diákoknak lehetőségük adódott bepillantani a látássérültek hétköznapjaiba, és megismerni azt, hogyan lehet eligazodni a szem kiiktatásával, a maradék négy érzékszerv segítségével a világban.2019. február 21.

Our student the 11th grader Claudia Andreea Duma needs a bone marrow transplant

Our student the 11th grader Claudia Andreea Duma needs a bone marrow transplant

Our student the 11th grader Claudia Andreea Duma needs a bone marrow transplant due to a severe disease, called anaemiaaplastica. The transplant needs to be done in Rome and the costs of the whole procedure go far beyond the family's financial possibilities.

Anyone willing to help should send the money on the following bank account:

 

In RON           RO27RNCB0661105629840001

In EUR           RO97RNCB0661105629840002

 

The account holder is the girl's mother Laura Radui.2019. február 21.

Unsere Schülerin Duma Claudia Andreea aus XI.A braucht Knochenmark-Transplantation

Unsere Schülerin Duma Claudia Andreea aus XI.A braucht Knochenmark-Transplantation

Unsere Schülerin Duma Claudia Andreea aus XI.A braucht Knochenmark-Transplantation, weil sie an einer sehr schweren Krankheit leidet. Sie hat aplastische Anämie. Die Transplantation müsste man in Italien ausführen.Die Kosten der Prozedur geht über die finanzielle Lage der Familie. Diejenigen, die helfen möchten, können irgendeine Summe auf die folgenden Konten überweisen:

RO27RNCB0661105629840001                   RON

RO97RNCB0661105629840002                   EUR

Die Kontoinhaberin ist Radui Laura, die Mutter der Schülerin.2019. február 18.

Lédával a bálban - Meghívó jelmezes szülői bálra

Lédával a bálban - Meghívó jelmezes szülői bálra

Szeretettel hívjuk a kedves szülőket, volt adys diákok szüleit, kedves érdeklődőket az Ady Endre Elméleti Líceum Lédával a bálban elnevezésű szülői báljára, melyet 2019. február 23-án, szombaton 19 órai kezdettel tartunk az iskola dísztermében. Vidám műsorral az iskola diákjai fognak kedveskedni. Akinek ötlete és kedve van, kérjük, öltözzön korhű jelmezbe.

A legötletesebb, legérdekesebb jelmezeket jutalmazzuk. Közben tombolavásárra és a hagyományos tortakóstolásra is sor kerül.  Zenél a President együttes.

Jelentkezni az iskola titkárságán lehet, naponta 12 és 16 óra között. Szeretettel várjuk Önöket!

A bálon súlyosan beteg diákunk, a sürgős csontvelő átültetésre szoruló, XI. A osztályos Duma Klaudia részére szervezünk gyűjtést.

Szeretettel fogadjuk felajánlásaikat.2019. február 15.

Egészségnap az Ady Endre Elméleti Líceumban

Egészségnap az Ady Endre Elméleti Líceumban

Ebben a tanévben a IV. Semmelweis Egészségverseny online fordulóiban elért eredményeik alapján a 10.E osztály tanulóiból álló “Polipeptidek” csapat (Bakos Dóra, Bíró Timea, Búzási Vivien, Kapalai Gergő, Perei Ágnes) továbbjutott a verseny döntőjébe, amit Budapesten szerveznek meg. A döntőbe kerülés a megtiszteltetés mellett egy újabb feladat elé állította a csapatot: egészségnapot kellett szervezniünk az iskolában, amely során interaktív feladatokkal, felvilágosító előadásokkal hívták fel diáktársaik figyelmét az egészséges életmódra.

A február 20-án megszervezett egészségnap legfőbb célja a helyes életvitel fontosságának tudatosítása volt. A rendezvény fő témája a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris betegségek és az elsősegélynyújtás volt. A megemlített betegségeknek vannak olyan rizikófaktorai, amelyek nem kerülhetőek el (életkor, nem, genetikai háttér), de az egészségtelen életmód is nagyban hozzájárul e betegségek kialakulásához. Az előadás alatt a diákok kvízt töltöttek ki, aminek tétje is volt, ugyanis a kérdésekre helyesen válaszolók között ajándékokat sorsoltak ki.2019. február 14.

"Reading a Painting" - rendhagyó angolóra a múzeumban

"Reading a Painting" - rendhagyó angolóra a múzeumban

Január 29-én került sor a Creative Speaking című projekt újabb tevékenységére, Fazekas Csilla-Anikó és Koszta Gyöngyi-Kinga angoltanárnők vezetésével. Ebben a tanévben a tevékenység a művészetek felé irányul, ezért is a címe: Reading a Painting. Az eseménynek a nagyváradi Körösvidéki Múzeum adott otthont.

 2019. február 14.

Egészségnap az Adyban

Egészségnap az Adyban

2019. február 20-án, a IV. Semmelweis Egészségverseny keretén belül az Ady Endre Elméleti Líceum 10.E osztályának Polipeptidek nevű csapata megszervezi az Egészségnapot az iskola dísztermében.

Az esemény célja, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a különböző betegségek veszélyeire és azok megelőzésére, illetve szeretnénk mindenkiben tudatosítani a helyes életvitel fontosságát.

 

 2019. január 25.

ADY 100 - FELHÍVÁS ADYS DIÁKOK SZÁMÁRA

ADY 100 - FELHÍVÁS ADYS DIÁKOK SZÁMÁRA

       2019-ben Ady Endre halálának 100 éves évfordulójára emlékezünk. Ebből az alkalomból hirdetjük meg a következő programokat, tevékenységeket:

1. 100 nap 100 Ady-vers: Ady-versek felolvasásából, elmondásából készítünk videofelvételeket, melyekből – január 28-ától kezdődően – 100 napon keresztül minden nap egy felkerül az iskola honlapjára. Aki szívesen szerepelne egy ilyen videofilmben, jelentkezzen Fekete Tibinél a 11.E-ben és a magyartanáránál!

2. Diákalkotók antológiája: akinek van saját verses vagy prózai alkotása bármilyen témában, esetleg most kap kedvet az íráshoz, vagy szépen rajzol, és szívesen illusztrálna Ady-verset, valamint szeretné, ha munkája bekerülne az évforduló alkalmából kiadott kötetünkbe, azt kérjük, hogy munkáját február 10-ig küldje el magyartanárának!2019. január 24.

A leggyengébb láncszem - avagy ÉLETED egyetlen esélye ÉTELED - Staharóczky Noémi előadása szülőknek

A leggyengébb láncszem - avagy ÉLETED egyetlen esélye ÉTELED - Staharóczky Noémi előadása szülőknek

Staharóczky Noémi táplálkozási tanácsadó tart meglepetés-kóstolóval egybekötött előadást szülőknek, nagyszülőknek és minden érdeklődőnek az Ady Endre Líceum dísztermében 2019. február 12- én, 18 órától. A találkozót interaktív beszélgetés és az egészséges, fiatal generáció táplálkozására vonatkozó praktikus tanácsok teszik színesebbé, melyek segítenek eligazodni a XXI. század információ- és készterméközönének áradatában.

 2019. január 21.

Megnyitottuk az Ady-évet

Megnyitottuk az Ady-évet

Az ADY 100 rendezvénysorozat első eseményére került sor január 21-én, a könyvtár olvasótermében. Az Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékező rendezvények nyitóeseménye  A magyar kultúra hetének programsorozatába is illeszkedett.  Vad Márta igazgató asszony megnyitó beszédében ismertette azokat a további eseményeket, melyekkel a 2019-es év folyamán iskolánk névadójára emlékezünk.

www.biharinaplo.ro/helyi/2019/01/21/ady-100-verseiben-el-tovabb-a-kolto.biharinaplo2018. december 21.

Adys diákok és pedagógusok díjazása Bukarestben

Adys diákok és pedagógusok díjazása Bukarestben

2018. december 20-án került sor a diákolimpiák nemzetközi szakaszán első, második, harmadik díjat és dicséretet szerző tanulók, az őket felkészítő tanárok és a felkészülést lehetővé tevő iskolák díjazására. A rangos eseményre idén a Bukaresti Műszaki Egyetem aulájában került sor, ahol Ecaterina Andronescu miniszter asszony köszöntötte a részt vevő 174 diákot és 210 tanárt. 

https://www.biharinaplo.ro/cimlap/2018/12/27/elismeres-2.biharinaplo

/www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/27/adys-diakok-es-pedagogusok-dijazasa.biharinaplo

 

 2018. december 17.

Erasmus+ – avagy: Kulcs az álmokhoz?

Erasmus+ – avagy: Kulcs az álmokhoz?

Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben bekapcsolódott a Let’s stop consumption frenzy! (Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!) címet viselő Erasmus+-projektbe, ami az Európai Unió által finanszírozott project, és 5 ország részvételével zajlik. A projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma de Mallorca, Volos, Istanbul, Vilnius és Nagyvárad. A projektben az adysok is aktív részt vállalnak.2018. december 07.

5-8. osztályosok Mikulás-várása

5-8. osztályosok Mikulás-várása

Az 5-8. osztályosok jó hangulatú, vidám versekkel, játékokkal várták délelőtt a Mikulást, aki – az iskola  szülőbizottságának jóvoltából – ki is osztotta nekik a megérdemelt ajándékcsomagokat.

Délután és este pedig mókás vetélkedők, zene, tánc, finom falatok várták a Mikulás-buli résztvevőit. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/06/az-ady-liceumban-is-jart-a-mikulas.biharinaplo

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/10/mikulas-buli-volt-az-adyban.biharinaplo2018. december 07.

Iskola másként - összegző diplomaosztás

Iskola másként - összegző diplomaosztás Az Iskola másként-hét méltó lezárása volt azoknak az okleveleknek a kiosztása, melyeket az egyes osztályok kaptak a diák - és tanárszavazatok alapján. A diákok arra az osztályra adhatták le a voksukat, amelytől a legtöbb információt szerezték meg az adott osztály által bemutatott uniós országról, a tanárok pedig a MI ÍGY LÁTJUK AZ EURÓPAI UNIÓT  összegző összeállításra szavazhattak. 

2018. december 05.

Mikulás-kupa

Mikulás-kupa

  Idén ismét sor került  az RMDSZ által szervezett Mikulás-kupára a borsi sportcsarnokban. Ezen a focibajnokságon az Ady Endre Elméleti Líceum mellett még 7 csapat vett részt: a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, a margittai Horvát János  Elméleti Líceum, a mihályfalvi Mezőgazdasagi Főgimnázium, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és  Szakképző Ipari Líceum, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Lorántffy Zsuzsanna Református Líceum.2018. november 27.

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Sikeresen zajlott le az első Buy Nothing Day, azaz a Ne vásárolj semmit-nap az iskolánkban. Miután előző nap feliratkoztunk a nap "kihívására", vagyis vállaltuk, hogy nem költekezünk, a cserepiacon az otthonról hozott, jó állapotban lévő dolgainkért cserébe beszerezhettük akár a szendvicset, az almát, de sütit és zakuszkás kenyeret is kaphattunk.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/27/ne-vasarolj-semmit-nap-az-adyban.biharinaplo2018. november 26.

Ady-séta az ötödikesekkel

Ady-séta az ötödikesekkel Ady Endre születésének évfordulója környékén az ötödikesek, mint minden évben, idén is Ady Endre és Nagyvárad kapcsolatáról szóló sétán vettek részt.  Az esőtől sem megriadó kisdiákok felkeresték azokat az emlékhelyeket, ahol nagyváradi tartózkodása idején Ady Endre megfordult, meghallgatták az egyes helyszíneken elhangzó rövid ismertetőt, majd válaszoltak a villámkérdésekre. A séta az Ady Endre Emlékmúzeumnál ért véget, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúját.

2018. november 22.

Kilencedikesek szavalóversenye

Kilencedikesek szavalóversenye

Ady Endre születésének 141. évfordulóján, november 22-én zárult a kilencedikesek hagyományos, immár XXIX. szavalóversenye. Ez utóbbi egy többhetes sorozat záródarabja, ugyanis a "beavatás" részévé vált az utóbbi években a váradi Ady-emlékhelyek megismerése, az Ady-múzeum meglátogatása, Ady alakjával, verseivel való foglalkozás. Az idei nívós szavalóverseny döntőjében tizenhét diák vetélkedett egymással.2018. november 20.

Buy Nothing Day - először az Adyban

Buy Nothing Day - először az Adyban

Kedves diákok!

Az Erasmus + projektnek köszönhetően iskolánk először szervezi meg november 27-én a Buy Nothing Day-t , azaz a Ne vásárolj semmit!-napot. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon NEM VÁSÁROLUNK SEMMIT. Kérjük, hogy vegyetek részt ennek a napnak a tevékenységeiben, melyek a következők lesznek:

1.az iskola előterében kifüggesztett plakátokon bejelentkezés az eseményre, ezt követő napon pedig feljegyzése annak, hogy sikerült-e megvalósítani a “semmit nem vásárlást”, és ha igen, hogyan

2.a büfé helyett az erre a célra kialakított Exchange Market-en, azaz cserepiacon való vásárlás, vagyis: számunkra fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő tárgyakat hozunk magunkkal, és " cserélünk be" olyanokra, melyekre  igazán szükségünk van

3.ismeretterjesztő kiselőadás a nap jelentőségéről, általában a fogyasztói szokásokról és az erre az alkalomra készült videó levetítése az 5-6. osztályosok számára a könyvtárban

Az eseményről szóló híreket kövessétek az iskola honlapján és a Fb-on!2018. november 17.

XV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

XV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

November 16-17-én zajlott az iskola magyartanárainak szervezésében a  XV. PARTIUMI ADY ENDRE SZAVALÓVERSENY. Az idei évben is jó színvonalú szavalatokat hallhattunk. A versenyzőknek 2 kötelező Ady-verssel és egy – a magyar irodalomból – szabadon válaszott verssel kellett készülniük. 

Diákjaink jól szerepeltek ezúttal is: Dóczi Richárd a verseny II. díjasa lett, Márton Ágnes dicséretet kapott, Nagy Kincső pedig különdíjjal térhetett haza. Mindnyájan tizedikesek. Az Ady-versillusztrációk kategóriájában Császár Shantal lett a győztes. Felkészítő tanáraik: Csepregi Imola, Kirkósa Enikő és Czirják Enikő. Gratulálunk mindannyiuknak! 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/18/szavaloverseny-volt-az-adyban.biharinaplo

 2018. november 02.

József Attila-műsor

József Attila-műsor Kurucz Ádám Konrád, Latinovits-díjas szavalóművész József Attila-monodrámájával látogatott el ma az iskolánkba. A műsor a költő Curriculum Vitae-jét véve alapul élményszerűen vezetett végig József Attila életpályáján. A művész szép, pontos szövegmondással és mély átéléssel adta elő a versbetéteket és elevenítette meg József Attila személyét. Élmény volt hallani Kurucz Ádám előadásában az Ódát, de megrázó volt a Nagyon fáj részlete is. A zenei aláfestés és a zárójelenet hangeffektusa – az erősödő gőzmozdony hang – igen erős drámai hatást keltettek. Az előadó önmagát rendezve lebilincselő hatásokat volt képes elérni ezekkel is. A figyelmes közönség (9. A,F, 11.A és a 12.-es osztályok) a műsor által teljes képet kaphatott nagy költőnk életművéről.

2018. november 02.

Gólyabál 2018.

November 2-án az Ady Endre Elméleti Líceumban a diáktanács megszervezte a gólyabált, melynek idei témája híres énekesek  megjelenítése volt. Minden osztály választott 2 énekest, akiket megjelenített, majd készülhettek az osztályvideók és az osztályprodukciók.2018. november 01.

Európai uniós országok az Adyban – Iskola másként – 4. nap

Európai uniós országok az Adyban – Iskola másként – 4. nap

Az Iskola másképp negyedik napja az országbemutatóké volt. Minden osztály a maga választotta módon, eszközökkel, díszletekkel, táncokkal és ételekkel mutatta be az előzőleg sorsolás útján hozzákerült uniós országot. Azok a diákok, akik az országbemutatókban nem játszottak aktív szerepet, körbejárták  a többi osztály bemutatóit, hogy aztán a másnapi összegző Európai Unió-kompozícióhoz minél több adatot és információt gyűjtsenek. 

 https://www.biharinaplo.ro/…/bekoltozott-az-eu-az-ady-endre…2018. október 23.

Ünnepi műsor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

Ünnepi műsor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Október 23-án, nemzeti ünnepünkön, Nagyváradon, az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében az iskola hagyományaihoz híven az alkalomhoz illő zenés-verses-dramatikus összeállítással emlékeztek meg a X.A és XI.E osztály tanulói erről a rendkívüli és tragikus történelmi eseményről. A műsor, amelyet Ardelean Klementina tanárnő állított össze, a Himnusz eléneklésével ért véget.2018. október 12.

Jól sikerült az adysok gólyatábora

Jól sikerült az adysok gólyatábora

Az idei évben –  a Diáktanács odaadó munkájának köszönhetően –  sor került a gólyatábor megszervezésére, amelynek helyszíne Székelyhíd volt. Ez az egy hétvégét felölelő kirándulás lehetőséget nyújtott az új kilencedikes diákjainknak arra, hogy játékos programok során jobban megismerjék egymást.2018. október 08.

Az egészséges életmódról - Sztaharoczky Noémi dietetikussal

Az egészséges életmódról - Sztaharoczky Noémi dietetikussal

Sztaharoczky Noémi táplálkozási szakértőt látta vendégül iskolánk október 3-án és 8-án. A foglalkozáson a IX.E, XI.F, X.D és X.F osztályok kaptak gyakorlati tanácsokat az egészséges táplálkozással kapcsolatosan. A tevékenységet ízletes turmixok közös elkészítése koronázta. Baczoni Bolgárka (X.D) diáklány így összegezte az eseményt: az egészséges és hosszú élet titkaiba nyerhettek betekintést.2018. október 06.

Október 6-i koszorúzás

Október 6-i koszorúzás Az aradi vértanúk kivégzésének napján, a nemzeti gyásznapon, idén is részt vettünk  a nagyváradi Nagysándor József emléktáblájánál szervezett megemlékezésen és koszorúzáson.

2018. október 06.

Ünnepi műsor az aradi vértanúk tiszteletére

Ünnepi műsor az aradi vértanúk tiszteletére Október 6., az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja. Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után osztrák megtorlás következett. 1849. október 6-án, reggel fél hatkor a legyőzött magyar hősökön súlyos bosszút állt a bécsi udvar. Négy honvédtábornokot golyó általi, kilencet pedig kötél általi halálra ítéltek. A történelem soha nem felejti emléküket. 

2018. október 04.

Kilencedikesek teadélutánja

Kilencedikesek teadélutánja

A DT által szervezett teadélutánon az új kilencedikes diákoknak lehetőségük nyílt betekintést nyerni az iskola tanórákon kívüli életébe, a szakkörök tevékenységébe. Ezáltal felfedezhették azt, mi mindenben vehetnek még részt órák után, miben bontakoztathatják ki tehetségüket, mi az, ami érdeklődési körüknek megfelel. A szakkörök csapata pedig új diákokkal bővült.2018. október 03.

Sorsolás az Iskola másképp–hét országbemutatójára

Sorsolás az Iskola másképp–hét országbemutatójára Az Iskola másképp-hét témája az Adyban az Európai Unió országai. Ehhez sorsolta ki a 12.D-s Fándly Gergő által írt számítógépes program azt, hogy melyik osztály melyik uniós országot fogja majd minél ötletesebben és szemléletesebben bemutatni. 

2018. június 13.

Ki mit tud?

Szerdán, június 13-án, lehetőségünk lehetett az 5A által első alkalommal megrendezett Ki mit tud?-on részt venni, véleményezni a produkciókat. Így, hogy először volt ilyen alkalom az iskolánkban, kevés fellépő volt jelen, ám ennek ellenére remek volt a hangulat, a gyerekek komolyan vették a felkeszülést, és remek produkciók születtek, számos tehetséget ismerhettünk meg. Többek között láthattunk énekes-, és táncprodukciót, és közös zenélést is. Sok meglepetésben volt részünk, mindenki nagyon ügyes volt, viszont mint minden versenyben, itt is a pontszámok döntenek. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a lehetőséget és a bizalmat az 5A-nak. Reméljük ezentúl hagyománya lesz az iskolánkban a Ki mit tud?-nak!

2018. június 06.

Előadás Arany Jánosról

Előadás Arany Jánosról

Június 6-án ismét Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits -díjas szavalóművész volt iskolánk vendége. Hallhattunk tőle már korábban József Attila-előadást, megemlékeztünk együtt az 56-os eseményekről, most Arany János alakját hozta közel a szerencsés hallgatósághoz: a 10.A és a 11.D osztályosokhoz.

Tóth Péter Lóránt alapvégzettsége szerint kunszentmiklósi testnevelés tanár, aki három évvel ezelőtt főállásban kezdte el bejárni Magyarország, Erdély és a távolabbi magyarlakta közösségeket, hogy átadja  a versek iránti szeretetét a diákoknak, amely benne él.

 2018. május 24.

Angol tábor

Angol tábor
Itt a jó idő, jön a nyár és vele a kihagyhatatlan tábori időszak! 
Mi már teljes gőzzel készülünk arra, hogy nektek, kedves gyerekek, minél szebb élményekkel töltsük meg a nyarat! A tábor az aranyosláposi Ady-házban kerül megszervezésre június 25. – július 1. között (a 4–6. osztályosoknak) és a hamarosan vizsgázók kérésére július 17–23. között (a 7–8. osztályosoknak). 
Kezdődhet a jelentkezés!!!


2018. április 26.

Lányok az informatikában

Lányok az informatikában

A lányok az informatikában világnap – melyre minden év áprilisának negyedik csütörtökén kerül sor – idén április 26-ára esett, és mi, matematika-informatika szakos és pályaválasztás előtt álló tizedikes lányok együtt nézhettük és hallgathattuk meg Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes asszony prezentációját a nők esélyeiről az informatika területén.

Kohán Zsófia (10.D) beszámolója2018. április 12.

Kiállítás és műhelymunka a magyar költészet napján

Kiállítás és műhelymunka a magyar költészet napján A Partiumi Keresztény Egyetem oktatói voltak vendégeink a magyar költészet napján. Dr. Balogh Andrea, dr. János Szabolcs és dr. Verók Attila látogattak el hozzánk, hogy egy rendhagyó irodalomóra keretén belül elbeszélgessenek a diákokkal az április 11-éhez köthető jeles évfordulókról, a 2017-es és 2018-as emlékévről, valamint műhelymunka során hozzák közelebb a diákokhoz a verseket.

2018. március 27.

Arany János nyomában Budapesten

Arany János nyomában Budapesten

Az Arany-emlékév alkalmából meghirdetett diákutaztatási pályázat keretén belül iskolánk 17 diákja - Kirkósa Enikő és Sarkadi Viktória tanárnők vezetésével - Budapestre látogatott a debreceni  Vegyipari Szakgimnázium ugyancsak 17 diákjával. A debreceniek vezetőtanárai Szabóné Balogh Anita és Aczél Ákos voltak. Az adys diákok az iskola színjátszóinak, versmondóinak és újságíróinak sorából kerültek ki.2018. március 15.

Közös koszorúzás március 15-én

Közös koszorúzás március 15-én

 

Elsősorban a kilencedik osztályosok képviselték idén is az iskolát a március 15-i megemlékezések központi helyszínén, a Szacsvay-szobornál. Az Ady-líceum koszorúját Kirkósa Enikő tanárnő kíséretében Căuș Bianca Argentina, Bagdán Kristóf, Czencz Róbert és Révész Balázs helyezte el a szobor talapzatán.2018. március 13.

A CERN-ről érthetően. Fekete Pál nagysikerű előadást tartott a híres részecskekutató-intézetről.

A CERN-ről érthetően. Fekete Pál nagysikerű előadást tartott a híres részecskekutató-intézetről.

Fekete Pál Nagyszalontán kezdte pályafutását fizikatanárként, de úttörő volt a Bihar megyei informatika-oktatásban is. Később a Pápai Református Gimnáziumban folytatta a tanári pályáját, amelynek jelenleg igazgatóhelyettese. Az utóbbi években kétszer is részt vett a CERN által szervezett tanárképzésen. Az itt szerzett információkat osztotta meg a hallgatókkal az Ady-líceum dísztermében tartott előadásán, amelyen iskolánk hat matematika-informatika osztálya vett részt.2018. március 08.

Határon túli kapcsolat

Határon túli kapcsolat

2017 újabb határon túli kapcsolatot hozott iskolánk,  elsősorban a 11.A osztály életébe: a Debreceni Könnyűipari Gimnáziummal kerültünk kapcsolatba,  ahonnan a másfél év alatt több diákcsoport is ellátogatott hozzánk, legutóbb március 8-án, Bardóczi Anita Ágnes tanárnő irányításával.2018. március 06.

Miért nem működik a "Százszor megmondtam"? avagy A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia

Miért nem működik a "Százszor megmondtam"? avagy A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia Tavaszváró ajándékként, március 16-án 15 órai kezdettel szeretettel várunk minden pedagógust, szülőt, nagyszülőt és érdeklődőt Uzsalyné dr. Pécsi Rita nagysikerű előadására az Ady Endre Líceumba, melynek címe: Miért nem működik a "Százszor megmondtam"? avagy A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia. A humorral fűszerezett, ugyanakkor igen tartalmas előadás olyan kérdéseket jár körül, mint:  Mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal? Miért nem működik, pedig  százszor is elmondjuk? Mekkora az IQ szerepe az életben való boldogulásban? Hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia?

Tanulható-e a humor, a kapcsolatteremtés, az együttműködés, a kitartás vagy az indulatkezelés? Mi a helyzet a kreativitással? Jobb agyféltekénk speciális funkciói.2018. március 05.

Bio Powers: egészségnap volt az Adyban

Bio Powers: egészségnap volt az Adyban

Kedden az Ady Endre Elméleti Líceumban az órák mellett különleges tevékenységek folytak, amelyek során az egészséges életmód fontosságára hívták fel a diákok figyelmét. Középpontban a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegség megelőzése és azok ismertetése állt.

 2018. március 05.

Ismét öregdiák-találkozó

Ismét öregdiák-találkozó

2018. május 19-én, 10 órakor ismét öregdiák-találkozóra várjuk iskolánk egykori diákjait. A találkozó keretén belül osztályfőnöki órákra és az arany-, gyémánt- és rubinoklevelek ünnepélyes átadására is sor kerül.

Kérjük az 50, 60 és 70 évvel ezelőtt végzett osztályok képviselőit, hogy a díszoklevelek elkészítése végett minél előbb jelentkezzenek az iskola titkárságán naponta 12 és 16 óra között, vagy a 0259431706 telefonszámon. 2018. február 22.

Egészségnap az iskolánkban

Egészségnap az iskolánkban 2018. február 27-én, kedden, a XI.E osztály diákjainak egy lelkes kis csapata egészségnapot szervez. Ezáltal szeretnék felhívni diáktársaik és tanáraik figyelmét a helyes életvitel fontosságára és a cukorbetegségek, illetve a  kardiovaszkuláris betegségek megjelenésének kockázataira és megelőzési módjaira.

2018. január 31.

Kiállításmegnyitón a magyar kultúra napja alkalmából

Kiállításmegnyitón a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napja alkalmából érdekes kiállításon vettek részt az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai Czirják Enikő rajztanárnő vezetésével.

A nagyváradi Vár „A” épületében található galériában, a Tanoda Egyesület  és a Berettyó Kulturális Központ közös szervezésében, Tóth Sándor berettyóújfalui festőművész Londontól Isztambulig című kiállítását tekintették meg.

Köszöntőt mondot Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, valamint Kecse Gabriella, a Tanoda Egyesület elnöke.2018. január 26.

Megemlékezés Ady Endre halálának évfordulóján

Megemlékezés Ady Endre halálának évfordulóján

Halálának kilencvenkilencedik évfordulójára emlékezve rendhagyó módon idéztük meg a költőt, Ady Endrét 2018. január 26-án. Iskolánk névadóját ünnepelve életének jelentős eseményeiről, a Nagyváradon eltöltött éveiről beszélgettünk a X.F tagjaival, majd sor került a költő ifjúságot megszólító verseinek, a lázongó, újat akaró fiatalokról szóló költeményeknek a felolvasására. Az egymás után elhangzó versek meghallgatása után közösen kerestük a választ az oly sokszor feltett kérdésre: Valóban él-e az ifjú szívekben Ady?2018. január 22.

"Hogy a tegnapunkra emlékezve a holnapunkra is gondolhassunk" - könyvbemutató a magyar kultúra napján

"Hogy a tegnapunkra emlékezve a holnapunkra is gondolhassunk" - könyvbemutató a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napján került sor az Ady Endre Elméleti Líceum legutóbbi tíz évének eseményeit megörökítő emlékkönyv bemutatójára. Az eseményt az emlékkkönyvet összeállító Tóth Márta tanárnő köszöntő szavai nyitották meg, majd Vad Márta igazgató asszony üdvözölte az iskola „krónikájának” megjelenését. 2018. január 22.

Himnusz - soronként - a magyar kultúra napján

Himnusz - soronként - a magyar kultúra napján

A magyar kultúra ünnepe alkalmából az RMDSZ nagyváradi körzete HIMNUSZ KLUB elnevezéssel pályázatot hirdetett nagyváradi iskolák magyar tagozatai számára.

A pályázat témájának megfelelően  Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményét adták elő a diákok oly módon, hogy minden verssort iskolánk más-más diákja mondott. Nemzeti imánkat 64 gyerek szólaltatta meg. A versenykiíráshoz igazodva az előadásról videofilm készült. 

 2018. január 17.

Meghívás könyvbemutatóra

Meghívás könyvbemutatóra

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én kerül sor az Ady Endre Líceum emlékkönyvének bemutatójára. A kiadvány az elmúlt tíz esztendő oktató-nevelő tevékenységét, eredményeit, az öregdiákok megemlékezéseit fűzi egybe.

A rendezvény helyszíne az iskola díszterme, időpontja délután öt óra.

    Számítunk megtisztelő jelenlétére!2017. december 27.

Karácsonyi műsor

Karácsonyi műsor

A karácsonyi szünet előtti utolsó napon verses-zenés műsorral teremtették meg a közelgő ünnep hangulatát a kis- és nagydiákok.

Az alkalomhoz illő műsorban karácsonyi kórusműveket adott elő az iskola kórusa. Az énekek között szavalatok hangzottak el, és egy betlehemest is bemutattak a diákok. A műsor legmeghittebb pillanataként az iskola tanári zenekara és kórusa közösen énekelt ismert karácsonyi dalokat, amelybe a nézők is bekapcsolódtak. Az utolsó hét így nem csak egy szokványos várakozással teli adventi hét volt, hanem egy közös, meghitt készülődés a Megváltóval való találkozásra, a szeretet és az őszinte egymásra figyelés  jegyében.

 2017. december 21.

Poeta faber - Concurs de crăciun

Poeta faber - Concurs de crăciun

Clasele a V-a A, a VI-a A, a VI-a B si a XII-a A au participat joi, 21 decembrie 2017, la concursul de recitare si creație lirică „Poeta faber” – ediția de Crăciun, concurs organizat de prof. Estera Durne și de prof. Otilia Hercuț.2017. december 15.

Jogi nevelés az iskolánkban

Jogi nevelés az iskolánkban

A Bihar megyei Jogtanácsosok Kollégiumának és a „VeDem Just” Egyesület együttműködésének köszönhetően az EDUIURIS - Jogi nevelés az iskolában elnevezésű projekt keretén belül  diákjaink non-formális jogi képzésben részesültek.

A képzéseket Kenéz Daniela jogtanácsos tartotta 6-11. osztályos diákok számára.2017. december 08.

Mikulás-buli a 8.A-sokkal

Mikulás-buli a 8.A-sokkal

A nyolcadikosok idén is megszervezték a már hagyományossá vált Mikulàs-bulit az Adyban.

Ebben az évben a 8.A osztályt érte az a megtiszteltetés, hogy igazi ünnepi hangulatot varázsolhatott az iskola 5-8.-os diákjainak körébe.

 2017. december 07.

Nyílt nap volt a váradi Ady Endre Líceumban

Nyílt nap volt a váradi Ady Endre Líceumban

Az adys ötödikes és kilencedikes, valamint Várad más tanintézményeiben tanuló negyedikes diákok szülei látogattak el a nyílt napon az iskolába, hogy közelebbről is megismerkedjenek az itt folyó oktatási-nevelési tevékenységekkel. A szülők, nagyszülők az iskola dísztermében gyűltek össze, ahol Vad Márta igazgatónő köszöntötte őket.

Bővebben2017. december 04.

Nyílt nap az Adyban

Nyílt nap az Adyban

 Az előző évek pozitív visszajelzései alapján az idén is szeretettel várjuk a negyedikes és iskolánk ötödikes és kilencedikes diákjaink szüleit a 2017. december 7-én, csütörtök délután 17-19 óra között szervezendő nyílt napra az Ady Endre Líceumba. A találkozó célja az iskolában zajló tanítási-nevelési tevékenységek megismertetése a szülőkkel, akik a pedagógusok vezetésével végigjárhatják  az iskolát. A szaktermekben beszélgetésre várják a tanárok a szülőket, ahol egyúttal bemutatásra kerülnek azok a felszerelések, tantervek, alternatív tankönyvek, amelyek eszközei, kiegészítői a mindennapi iskolai munkának.

Legyenek egy pár órára Önök is adysok!2017. november 29.

Megyei szintű papírgyűjtési verseny

Megyei szintű papírgyűjtési verseny

November 24-én került sor az Eco Bihor KFT, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala, a Bihar megyei Tanfelügyelőség, a Környezetvédelmi Hivatal és a Nemzeti Környezetvédelmi Gárda Bihar megyei kirendeltsége  által szervezett papírgyűjtési verseny eredményhirdetésére.

Az ötödik alkalommal meghirdetett gyűjtési akció október 9. és november 17. között zajlott, célja pedig a gyermekek környezettudatos nevelésének szorgalmazása és a papírhulladékok összegyűjtése volt. Az Ady-líceumban zajló papírgyűjtési akciót Ambrus L. Attila, Puskás Ágnes és Takács Péter  tanárok koordinálták.2017. november 18.

XIV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

XIV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny Az Ady Endre születésének 140. évfordulójához kapcsolódó iskolai rendezvények legrangosabbika a 14. alkalommal megrendezett Partiumi Ady Endre Szavalóverseny volt. 

2017. november 16.

Ziua Internațională a Toleranței

Ziua Internațională a Toleranței

Ziua Internațională a Toleranței a fost sărbătorită și anul acesta, în 16. 11. 2017, la Liceul Teoretic ,,Ady Endre”. Motivaţia derulării acestei activități, coordonată de prof. Estera Durne, a fost practicarea multiculturalităţii şi a educaţiei în spiritul toleranţei. Mesajul  transmis a fost că fiecare dintre noi trebuie să contribuim la un dialog între culturi, valori şi convingeri pentru realizarea unei solidarităţi reale în diversitate.

 2017. november 09.

Író-olvasó találkozó

Író-olvasó találkozó

Különleges élményben lehetett része annak  a mintegy hatvan diáknak, aki november 9-én az Ady- líceum könyvtárában kortárs írókkal-költőkkel találkozott.

Az E-MIL (ERDÉLYI MAGYAR ÍRÓK LIGÁJA) őszi felolvasó körútjának egyik helyszíne a mi iskolánk volt. Diákjaink már elég rutinosak a klasszikusokkal való találkozásban, de a Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt, Serestély Zalán és Goron Sándor alkotta különítményben nem volt semmi szoborszerű.

 2017. november 02.

Iskola másként: negyedik napi programkavalkád

Iskola másként: negyedik napi programkavalkád Az  iskola másképp-hét negyedik napja a tudomány és művészet jegyében telt. 

2017. november 01.

Iskola másként: harmadik napi gólyaforgatások

Filmeket készítettek az Iskola másképp-hét harmadik napján az adys kis- és nagydiákok. A kitétel az volt, hogy az elkészített film valamiképpen illeszkedjen a hét tematikájához, és ne haladja meg az öt percet. A kilencedikesek a gólyabálra készítették bemutatkozó osztályfilmjüket.

2017. október 31.

Iskola másként: második napi programkavalkád

Iskola másként: második napi programkavalkád Az Iskola másképp-hét második napja a tanulmányi kirándulásoké volt: számtalan közelebbi és távolabbi helyre látogattak el a diákok, ezek között voltak országon belüliek és országhatáron túliak is. A közös bennük, hogy mindegyikük a másként tanulásról és a közösségi élményekről szólt. 

2017. október 29.

Ismét sikere volt a suli-bulinak

Ismét sikere volt a suli-bulinak

Az indiai világversenyen 10. helyen végzett robotos csapatunk idei Costa Rica-i útjának támogatása volt a fő célja a szombat esti kötetlen hangulatú rendezvénynek. 2017. október 23.

Október 23.

Október 23.

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön, Nagyváradon, az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében az iskola hagyományaihoz híven az alkalomhoz illő zenés-verses összeállítással emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. Az iskola folyosóján egy gyertya lángja emlékeztetett a forradalom hőseire, azokra a fiatalokra, gyerekekre, akik 1956-ban legdrágább kincsüket, az életüket áldozták fel a szabadságért.2017. október 09.

DT elnök és alelnök kerestetik!

DT elnök és alelnök kerestetik!

 Jelentkezőket várunk a DT elnöki és alelnöki posztjaira. Az érdeklődő diákok leadhatják jelentkezési dossziéjukat a diáktanács elnökségi és alelnökségi pozícióinak betöltéséhez. A dossziénak tartalmaznia kell a szülői beleegyezést, politikamentességi nyilatkozatot és a jelentkezési űrlapot, melyek a Metodologie alegeri Consiliul Elevilor 2017-2018.pdf linken érhetőek el, a II. mellékletben. Jelentkezési határidő: október 9., hétfő. A dossziét Domján Katalin tanárnőnél lehet leadni. 

 

https://drive.google.com/file/d/0B6g-IqbAZAUrLU5rVll0bmhFMDQ/view

 2017. október 08.

Vitabemutató IX. osztályosoknak

A vitakör tagjai Karl Popper-formátumú vitával köszöntik azokat a IX. osztályos diákokat, akik szeretnének az idei tanévben vitakörre járni. A kilencedikesek közül osztályonként 10 diák vehet részt a bemutatón előzetes jelentkezés alapján, október 11-én, szerdán 7. órában az olvasóteremben. Jelentkezni Domján Katalin tanárnőnél lehet.2017. október 06.

Újraindult a Fizika Tehetséggondozó Központ az Adyban

Újraindult a Fizika Tehetséggondozó Központ az Adyban Október 6-án indult újra az eMag és BCR által támogatott "HAI LA OLIMPIADĂ" elnevezésű Fizika Tehetséggondozó Központ programja az Adyban. Idén 113, VI-XII.-es diák iratkozott be, köztük 40 adys. Magyar csoportjaink lesznek idén is VI., VII., VIII. és IX. osztályban.

2017. október 06.

Emlékezés az aradi vértanúkra

Emlékezés az aradi vértanúkra Október 6-án a 11-12.-es diákok verses-zenés összeállítással emlékeztek meg az aradi vértanúkról, a kilencedikesek pedig a hagyományokhoz híven  részt vettek Nagysándor József aradi honvédtábornok nagyváradi emléktáblájának megkoszorúzásán. 

2017. szeptember 29.

Adysok a Kínai népszokások című fotókiállítás megnyitóján

Adysok a Kínai népszokások című fotókiállítás megnyitóján A fotózás és a média iránt érdeklődő diákok, főleg az iskola médiakörének tagjai, részt vettek a kínai népszokásokat bemutató fotókiállításon az Euro Foto Art Galériában.

2017. szeptember 27.

Kilencedikesek teadélutánja

Kilencedikesek teadélutánja A Diáktanács szervezésében került sor arra a délutáni programra, melynek során a kilencedikesek betekintést nyerhettek az Ady tanórán kívüli "életébe". Azaz megismerkedhettek azokkal a tevékenységekkel, szakkörökkel, melyek másfajta ismeretszerzési, tanulási, kikapcsolódási lehetőséget kínálnak számukra. 

2017. szeptember 24.

Meghívás iskolai szülői értekezletre

Szeretettel hívjuk és várjuk a tisztelt szülőket a szerdán, 2017. szeptember 27-én 17 órától tartandó iskolai szintű, évkezdő szülői értekezletünkre, melyre a díszteremben kerül sor. 

Közvetlenül utána a Reprezentatív Szülői Bizottság első megbeszélésének ad helyet a 104-es terem. Ide is szeretettel várunk minden, az iskola ügyei iránt érdeklődő, segíteni szándékozó szülőt.2017. szeptember 11.

A 2017–2018-as tanév ünnepélyes megnyitója

A 2017–2018-as tanév ünnepélyes megnyitója

"Az első lépésetek legyen az első építőkő megtalálása..."

2017. szeptember 11-én 10 órakor kezdődött meg az új tanév az ünnepélyes megnyitóval.

 

http://www.erdon.ro/az-ady-mindig-a-sikerek-iskolaja-volt/

 

 

 

 2017. szeptember 11.

Ünnepélyes tanévnyitó

Ünnepélyes tanévnyitó

Szeretettel várjuk a diákokat és szüleiket az Ady Endre Elméleti Líceum tanévnyitó ünnepségére, amely 2017. szeptember 11-én, hétfőn 10 órakor kezdődik.

Kérjük a tanuló ifjúságot, hogy az alkalomhoz illő öltözetben (fehér ing/ blúz, sötét nadrág/ szoknya, adys nyakkendő) 9:30-tól kezdve gyülekezzen az iskola udvarán, ahol az osztályfőnökök várják őket.

A tanévnyitót követően az osztályfőnöki órán kiosztjuk a tankönyveket.2017. július 03.

Nyári iskola licisták számára az Ady-líceumban

Nyári iskola licisták számára az Ady-líceumban

Július 3–7. között az Ady Endre Elméleti Líceum termeiben zajlottak immár harmadik éve a 10–11. osztályosok számára szervezett Nyári iskola kurzusai. A Durne Estera és Tódor Éva tanárnők által szervezett projekt tevékenységeinek elsődleges célja a román–angol–magyar nyelvi tudás gyarapítása, gyakoroltatása, az idegen nyelvi és anyanyelvi kompetenciák fejlesztése volt.

 2017. június 20.

Școala de vară: Ferestrele cunoașterii

Școala de vară: Ferestrele cunoașterii

Luni și marți au avut loc primele două zile de activități cu conducerea doamnei profesoare Hercuț Otilia.

Detalii...2017. június 03.

Ballagók és ittmaradók

Ballagók és ittmaradók

"...papírsárkányoknak láttunk mindig titeket. Olyanoknak, akik a magasba vágytak, és oda is jutottak, és mi néztünk titeket, csodáltuk bátorságotokat, magabiztosságotokat, azt, ahogy nem féltetek dacolni a széllel, és attól sem, hogy egyszer majd nem fúj tovább." (Miheler Dóra, 11.E osztály)2017. június 02.

Elballagtak a végzőseink

Elballagtak a végzőseink Május 27-én, szombaton ballagott el hat végzős osztályunk 150 diákja. Tekintsék meg képes összeállításunkat.

2017. június 02.

Június 10-én folytatódnak az angol és román előkészítők negyedikes diákoknak

Június 10-én folytatódnak az angol és román előkészítők negyedikes diákoknak Folytatódnak az előkészítők angolból és románból a negyedikes diákok számára. A következő találkozóra június 10-én, szombaton 10 órától kerül sor. Szeretettel várjuk a diákokat!

2017. május 27.

Elballagtak az Ady líceum tizenkettedikesei

Elballagtak az Ady líceum tizenkettedikesei

Szombat délben elballagott a nagyváradi Ady Endre Líceum hat végzős tizenkettedikes osztálya is. Az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően az iskola udvarán tartották.

http://www.erdon.ro/elballagtak-az-ady-liceum-tizenkettedikesei/34970252017. május 25.

245 évesek vagyunk: szabadtéri tevékenységek

245 évesek vagyunk: szabadtéri tevékenységek Ünnepségünk során igyekeztünk mindenkit megszólítani, mindenkinek kínálni valami olyan jellegű tevékenységet, amelynek során jól érzi magát kicsi, nagy, diák, öregdiák, szülő. Így került sor gulyáskészítésre, palacsintasütésre, zabhegyezős tevékenységekre, aszfaltrajzversenyre, csoportos és egyéni játékokra a Dt szervezésében, kisállatkiállításra, palacsintaevő versenyre, sporttevékenységekre és az örökös tanár-diák-szülő focibajnokságra, ami az idén az öregdiákok csapataival is bővült. S hogy mindez hogyan sikerült, arról tanúskodjanak az alábbi képsorok.

2017. május 25.

Látogatás Legoland-ben

Látogatás Legoland-ben A Dániában megszervezett nemzetközi FLL (First Lego Leag) verseny első napján a regisztráció után meglátogattunk a billundi Legolandet.

2017. május 24.

245 évesek vagyunk: a 7próba döntője

245 évesek vagyunk: a 7próba döntője A 245 éves évfordulónk keretében zajlott le a híres adys 7próba döntője, melynek keretén belül a négy legjobb csapat vetélkedett. A 7 területet felölelő, képes, hangos, mindenkit megizzasztó 7 feladat jó hangulatot és sok izgalmat termett, melyről az alábbi képsorok is tanúskodnak.

2017. május 23.

245 évesek vagyunk: Táblaavatás és kiállításmegnyitók

245 évesek vagyunk: Táblaavatás és kiállításmegnyitók Május 20-án, szombaton emléktábla avatásával kezdtük a napot. Iskolánk eddigi elnevezései vannak megörökítve rajta. Az Orsolya-rend hagyatékából rendezett ideiglenes kiállítás megnyitója volt a következő állomás, majd iskolánk médiakörének Minden, ami Ady című fotókiállítása lett ünnepélyes keretek közt megnyitva. Képes összeállításunk következik.

2017. május 18.

245 éves az iskolánk

245 éves az iskolánk Szombaton, május 20- án szeretettel várunk mindenkit az iskolánk alapításának 245 éves évfordulója alkalmából rendezett iskolanapra, mely 10 órakor kezdődik. Remélem, mindenki talál kedvére való programot, legyen az kiállítás, egy jó beszélgetés, az 50, 60 és 70 éve érettségizettek oklevelekkel való jutalmazása, a 7próba verseny döntője, sporttevékenység, gyermekfoglalkozás, palacsintaevő verseny, egy jó gulyás avagy diákkoncert. Találkozunk szombaton!

2017. május 10.

Angol tábor 2017

Angol tábor 2017

Itt a jó idő, jön a nyár és vele a kihagyhatatlan tábori időszak! 
Mi már teljes gőzzel készülünk azért, hogy nektek, kedves gyerekek, minél szebb élményekkel töltsük meg a nyarat! A tábor az aranyosláposi Ady-házban kerül megszervezésre június 24-30. között, az elmúlt évek feltételei mellett, 5- 8. osztályos diákoknak, illetve leendő adysoknak.
Kezdődhet a jelentkezés!!!

 2017. május 10.

7próbás adysok Szent László városában – játékos tudáspróba kicsiknek és nagyoknak

7próbás adysok Szent László városában – játékos tudáspróba kicsiknek és nagyoknak

Iskolánk fennállásának 245. évfordulója alkalmából újra meghirdetjük az adysok hétpróbás versenyét, 7próbás adysok Szent László városában – játékos tudáspróba kicsiknek és nagyoknak címmel.

Cél: a játék, az ismeretszerzés, a csapatmunka, a taktika, a jókedv és főleg sok-sok mosoly. Bővebben...

           2017. április 22.

Ünnepeljük a Föld napját!

Ünnepeljük a Föld napját!

,,Ha megajándékozzuk Földünket tisztasággal, ő is megajándékoz gyümölcseivel” volt az egyik csapat jelmondata a Föld napja alkalmából szervezett vetélkedőn, melyet az Ady Endre Líceum biológiatanárai, Puskás Ágnes és Hanesz Annamária szerveztek 5–8.-os diákok számára. Központi témánk a környezetvédelem, Földünk természeti kincseinek megőrzése és a környezettudatos magatartás volt.2017. április 12.

Dream Team a Nemzetközi Gyermekfesztiválon

Dream Team a Nemzetközi Gyermekfesztiválon

A Zabhegyező Gyermekanimátor Egyesület az idei Nemzetközi Gyermekfesztivált Pápán rendezte meg. Mint minden évben, az Ady Endre Elméleti Líceum Dream Team nevű csapata is részt vett a „fesztin” Koncz Brigitta, Nonn Andrea és Cseke Sándor tanárok vezetésével. A fesztivál témája idén Éjszaka a múzeumban volt. 2017. április 12.

József Attila születése napját ünnepeltük

József Attila születése napját ünnepeltük

Nincsen nekem jó jegyem,/ Nem virít a tízesem. / Már elhagytam sok füzetem, / Évek óta fizetem.

Három hete nem eszek, / Se sokat, se keveset. / Kilenc éve rab vagyok, / Pár év múlva meghalok. (Diák szívvel -- P.R, K.Á.)

 

József Attila Tiszta szívvel című verséhez írtak parafrázist a kilencedikes diákok a költészet napjának ünneplésére.2017. április 06.

Kicsalogatják a diákokat a szabadba

Kicsalogatják a diákokat a szabadba A Kaufland Olimpia elnevezésű projekt keretében felújították az Ady Endre Líceum udvarának egy szegletét, s egy multifunkcionális osztálytermet is kialakítottak. Csütörtökön mindkettőt felavatták.

2017. március 30.

Meghívás a felújított iskolaudvar avatójára

Meghívás a felújított iskolaudvar avatójára

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt április 6-án, csütörtökön délután fél 3-kor az iskolaudvar felújított szegletének avatóünnepségén. A rövid ünnepségre, majd a kötetlen együttlétre az iskolaudvaron kerül sor.

Várunk mindenkit, ünnepeljünk együtt!2017. március 21.

Am sărbătorit ziua Internațională a Poeziei

Am sărbătorit ziua Internațională a Poeziei Ziua Internațională a Poeziei a fost celebrată prin concursul de recitare și creație „Poeta faber”, coordonat de doamnele profesoare Estera Durne și Otilia Hercuț. Elevii au dat dovadă de curaj, abilități de interpretare, sensibilitate, determinare și talent. 
Citește mai departe...

2017. március 21.

Itt a tavasz – meghívás kalákára

Itt a tavasz – meghívás kalákára Szeretettel hívjuk és várjuk a segítőkész szülőket és kollégákat március 24-én, pénteken délután 4 órától az iskola udvarára. Kitavaszodott, itt az idő befejezni az ősszel elkezdett munkákat. Még egy kis festegetés vár ránk, és felavathatjuk a felújított szabadidős sarkot. Szép időnk lesz, szeretettel várunk mindenkit péntek délután az udvaron.

2017. március 16.

A szépség belülről fakad – tartalmas előadás nőnap alkalmából

A szépség belülről fakad – tartalmas előadás nőnap alkalmából

Március 6-án, a szülőbizottság szervezésében népes közönséget sikerült megszólítani: sokan eljöttek Sztaharoczky Noémi nutricionista előadására.

 2017. március 08.

„Ziua mamei” la liceul Ady

„Ziua mamei” la liceul Ady Primăvara a sosit îmbrăcând inimi și chipuri în culoare și zâmbet. În proiectul „Ziua Mamei”, coordonat de d-na prof. Otilia Hercuț, copiii din clasele a V-a A, a V-a B și a XI-a E au creat dedicații celor mai scumpe ființe: mamele. 

2017. március 03.

Jóga a stressz ellen

Jóga a stressz ellen

Közhelynek számít, hogy a stressz a mindennapok tartozéka. Legyen az ember akár vizsgázó diák, tanár, vagy más foglalkozást űző személy, a munkahelyen, de akár az otthon közegében is érheti ennek hatása. Péntek délután az Ady Endre Líceum kis tornatermében az érdeklődők jógával oldhatták fel a héten felgyülemlett stresszt.2017. február 06.

Gyakorlati matek foglalkozások a vakációban

Gyakorlati matek foglalkozások a vakációban

A félévközi vakáció minden napján, délelőtt 9 és 13 óra között speciális mértani szetteket készítünk, állítunk össze  iskolánk diákjai számára. Ezekre a tevékenységekre várjuk szeretettel a diákokat, V.-estől a XII. osztályosig. A tevékenységet Tempfli Ádám tanár úr vezeti Bors Violetta és Báthori Éva tanárnők segítségével. Ha elkészül a 15 szettnyi felszerelés, mellyel egy egész osztály dolgozhat  majd egyszerre, iskolánk lesz az első, amely a szabadalmaztatott felszereléseket ilyen szinten, szervezett formában fogja tudni gyakorlati tanítási eszközként használni.

Kedves diákok, gyertek, segítsetek Ti is elkészíteni a mértani felszereléseket!2017. január 20.

“Concorso di ortografia” betűzőverseny

“Concorso di ortografia” betűzőverseny

Manapság minden szülő és diák tudja, hogy ha egy új nyelvet kezdünk el tanulni, előbb ismernünk kell a nyelv alapjait, vagyis az ABC-jét és a betűk helyes kiejtését.

Ezt figyelembe véve rendeztük meg 2017. január 20-án az Ady Endre Elméleti Líceum nyelvlaborjában az olasz betűzőversenyt azoknak a 9.-es diákoknak a számára, akik az olasz nyelvet választották második idegen nyelvként.2016. december 24.

Zâmbet pentru copii

Zâmbet pentru copii

Proiectele de voluntariat au devenit deja o tradiție a școlii noastre. În fiecare an învățăm împreună adevărul cuvintelor „e mai ferice să dai decât să primești” și căi practice prin care ne putem dezvolta și demonstra atitudini și principii frumoase.2016. december 23.

Ünnepre hangolódva

Ünnepre hangolódva A múlt hét csütörtökén az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai közösen hangolódtak Jézus Krisztus születésének  ünnepére.

2016. november 28.

Bukaresti díjkiosztón a legeredményesebb diákjaink

Bukaresti díjkiosztón a legeredményesebb diákjaink A román tanügyminisztérium meghívására az év végén néhány kiváló diák, tanáraik és az iskola igazgatónője Bukarestbe utazott. A minisztérium az idén is jutalmazta azokat a diákokat, felkészítő tanáraikat és iskoláikat, akik kiváló eredményeket értek el egy-egy tantárgyverseny nemzetközi szakaszán.

2016. november 19.

Ziua Internațională a Toleranței

Ziua Internațională a Toleranței

A tolerancia napját ünnepeltük

 

Cu prilejul acestei mari sărbători a umanităţii, alegem să fim toleranţi, să promovăm împreună înţelegerea şi dialogul între oameni, popoare, limbi, culturi şi tradiţii.2016. november 01.

Iskola másképpen 2016

Iskola másképpen - Programok Iskola másképpen - Órarend Iskola másképpen - Programonkénti órarend Iskola másképpen - Tevékenységek, helyszínek és gyülekezőhely

2016. július 22.

Școala de Vară a Liceului Teoretic ,,Ady Endre” Oradea

Școala de Vară a Liceului Teoretic ,,Ady Endre” Oradea

Nyári iskola az Adyban

 

În săptămâna 18-22 iulie 2016, la Liceul Teoretic ,,Ady Endre”, au avut loc cursurile Școlii de Vară. Proiectul a avut ca principal scop valorificarea potențialului intelectual al copiilor cu privire la capa­citatea acestora de a-și perfecționa com­petențele acumulate în timpul anului școlar și de a le folosi în diverse contexte. 
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad