Zöld hét2024. április 27.

Az utolsó együtt töltött “Zöld” hetünk

Az utolsó együtt töltött “Zöld” hetünk

Az utolsó együtt töltött “Zöld” hetünket lázas tervezgetés előzte meg: takarítsuk meg a Kőrös-partot a szeméttől, nézzünk szét a városban, hogy hogyan érvényesülnek a nemrég felállított gyönyörű virágkölteményeket hordozó edények, menjünk el barlangászni, másszunk hegyet! Aztán csak esett az eső reggel, csorgott délben, szakadt este, napokon át. Még tiszta szerencse, hogy az érettségire felkészítő tanáraink megszántak, és tömtek belénk egy kis mateket, románt, infót, magyart és fizikát is, hogy legalább hasznosan töltsük az időt, ameddig a napsütésre várunk.

Jó sokáig várhattunk rá, az biztos…

De az utolsó napra elszégyellte magát a természet is, hogy ily módon kibabrált a diáksággal, és megmutatta, milyen lehetett volna ez a hét. Tündökölt, ragyogott minden, egy csomó szépség tárult elénk, körülöttünk minden élőlény a maga nyelvén zengte az élet véget nem érő himnuszát, és vallotta, kiabálta, hogy élni jó, élni szép, az élet Isten ajándéka, becsüljük meg, és legyünk méltók hozzá, és a helyhez, ahonnan jövünk, és ahonnan messze földre is elvisszük majd e hely üzenetét: itt ÉRTÉKEK vannak, vigyáznunk kell reájuk!

XII.C.

 2024. április 26.

Asztalosműhelyben jártunk

Asztalosműhelyben jártunk Pénteken a Zöld hét jegyében a Pozsár család asztalosműhelyében jártunk, ahol megismerkedtünk egy modern asztalosműhellyel és gépeivel (CNC gépekkel). A délelőtt során egy zárható dobozt készítettünk el, majd gravíroztuk, kifestettünk és hazavittük, közben pizzát is ettünk. 

2024. április 26.

Zöld hét - kiértékelés a 11.A-ban

Zöld hét - kiértékelés a 11.A-ban Sportnap a Körös-parton. Élveztük a napsütést, kiértékeltük a hetet, közben sétáltunk és sportoltunk.

2024. április 26.

A Zöld hét 5. napja a 10.C -ben

A Zöld hét 5. napja a 10.C -ben

   A "Zöld hét" ötödik napján az iskola elől indultunk. A Nagyváradi Egyetem felé vettük utunkat, majd a Pece-parton sétáltunk egyet.  2024. április 25.

Időalagút, dinoszauruszcsontok, axolotlk, deguk...

Időalagút, dinoszauruszcsontok, axolotlk, deguk...

Csütörtökön a Nagyváradi Körösvidéki Múzeumban jártunk. A Természettudományi Részlegen Posmoseanu Erika paleontoógus kalauzolt minket kedvesen és szakszerűen a Föld megalakulásának kezdeteitől napjainkig.2024. április 25.

A Zöld hét csütörtökje a 11.A-ban

A Zöld hét csütörtökje a 11.A-ban Czirják Enikő tanárnővel papírt merítettünk. Mărcuș Gabriella tanárnővel plakátokat készítettünk a megújuló energiatermelésről, majd érdekes kísérleteket végeztünk. Újrahasznosítás és jótékonyság. Jótékonysági használtruha-vásáron jártunk, ahol adományainkkal és vásárlásunkkal a Cătunul Verde Alapítvány által támogatott állami gondozott gyerekeknek segítettünk eljutni életükben először a Fekete-tengerhez.

2024. április 25.

Ismerkedés és játék az Újpesti Babits Mihály Gimnázium diákjaival

Ismerkedés és játék az Újpesti Babits Mihály Gimnázium diákjaival Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium egyik hetedik osztályát fogadtuk a zöld heti programjaink részeként. Ők a Határtalanul program keretén belül érkeztek hozzánk, hogy megismerjék a várost és az Ady-líceumot. 

2024. április 25.

Az elektromos autók környezetkímélőek, vagy mégsem?

Az elektromos autók környezetkímélőek, vagy mégsem?

Április 25-én a 11.D osztály látogatást tett a nagyváradi AutoGrand-nál, ahol Rittner Tibor igazgató fogadott minket.

A szakember elmondta a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hogy manapság az autómérnökök nagyon keresettek, ezért akit érdekelnek az autók, jól jár, ha ezt a szakmát választja.

 2024. április 25.

Szamarak között

Szamarak között A mai napon egy szamártenyésztő gazdaságban jártunk. Megnéztük, hogy hol és hogyan tartják a szamarakat, majd szamaragoltunk, és a tejüket is megkóstoltuk. A végén egy mikrotúrán is részt vettünk a gazdaság közelében.

2024. április 25.

10.C negyedik nap 01

10.C negyedik nap 01

A Zöld hét negyedik napján reggel 8 órától drog- és alkoholprevenciós előadást hallgattunk meg. Ezek után az iskolaudvaron fociztunk egyet, majd pedig kosaraztunk. Voltak, akik csak szurkoltak nekünk - de majdnem az egész osztály részt vett a sporttevékenységeken. Jól elfáradtunk a végére.2024. április 24.

Mindent bele 5.B! - szerda - kirándulás a Tisza-tavi Ökocentrumba

Mindent bele 5.B! - szerda - kirándulás a Tisza-tavi Ökocentrumba

Szerdán reggel a Tisza-tó élővilágának szépségeit csodálhattuk meg. Nem hiába választottuk a Mindent bele csomagot! Sok minden belefért ebbe a napba.2024. április 24.

Zöld hét - Szerda

Zöld hét - Szerda Esős reggel, B terv, mozi és pláza. December 1. park.

2024. április 24.

A papírkészítés titkai

A papírkészítés titkai

A Zöld hét alkalmával az idén merített papírt készítettünk a rajzteremben Czirják Enikő tanárnő segítségével. A diákok megismerték a papírkészítés folyamatát. Sokan díszítették, száraz levelekkel, virágokkal.2024. április 24.

Zöld hét a 11.F-ben

Zöld hét a 11.F-ben

A Zöld hét a 11.F számára igen változatosan telt, bár az időjárás miatt néhány változtatásra kényszerültünk. A diákok igy is remekül érezték magukat. 

 2024. április 24.

Földünk növény-és állatvilága a Nyíregyházi Állatparkban

Földünk növény-és állatvilága a Nyíregyházi Állatparkban Az Európa legjobb állatkertje címet többször is elnyert parkba látogatott a Zöld hét harmadik napján a 6.B és a 7.A osztály. Az itt élő közel ötezer állatot földrészenkénti csoportosításban ismerhettük meg, mintha egy Föld körüli sétára indultunk volna. A hatalmas állatvilágot változatos növényzet veszi körül, így a ritka és messzi tájakon élő állatok mellett botanikai ritkaságokkal is megismerkedhettünk.

2024. április 24.

A Zöld hét 3.napja a 10.B-ben

A Zöld hét 3.napja a 10.B-ben A  nyílt napot követő harmadik ''zöld napon'' a 10.B aktívan szerette volna kipihenni a szorgos munkát. Sajnos az időjárás nem engedte meg, hogy a szabadban mozogjunk, ezért egy ugrálóházat választottunk.

2024. április 24.

Múzeumban jártunk

Múzeumban jártunk Április 24-én a XI.D osztály a Körösvidéki Múzeumba látogatott el, ahol Tőtös Áron történész vezetésével bejártuk a történelmi részleget. A látogatás során sok ismerettel gazdagodtunk városunk és Bihar megye történelméből.

2024. április 24.

A XII. F városnéző, környezetkímélő zöldsétán vett részt

A XII. F városnéző, környezetkímélő zöldsétán vett részt A 2024-es év Zöld hetének egy különlegesen esős napján pár lépésben meglátogattunk Nagyvárad jelentős építészeti öröksége közül három építészeti látnivalót. Sétánk a Szabadkőművesek templomától kezdődött, aztán a Neológ Zsinagógával folytatódott, és a Polgármesteri Hivatal majd 50m magasságú tornyával zárult.

2024. április 24.

10.C -A zöld hét harmadik napja

10.C -A zöld hét harmadik napja

A rossz idő miatt nem a Kráterhez mentünk, hanem kilátogattunk a Félix fürdőbe. Ott először a nemrég lekövezett erdei sétányon mentünk végig, majd meglátogattuk a kihagyhatatlan tavirózsákat rejtő tavakat. A lángosevés szintén kötelező tevékenység, ha erre járunk. Majd az újonnan térkövezett sétányon visszagyalogoltunk a buszmegállóhoz.

 A váradszőlősi villamos-végmegállónál búcsút vettünk egymástól,elsőnek Zsófi és az oszi villamosa jött meg, integettünk nekik. Reméljük, jövőre szebb időt fogunk majd ki. 2024. április 23.

Zöld hét - Kedd

Zöld hét - Kedd Közlekedésbiztonság, kamion, drogprevenció, mentősök. A textilhulladék és a fast fashion hatásai a környezetre. Hogyan előzzük meg, hogy a textilből szemét legyen? Egy lehetséges megoldás a használtruha-vásárlás. Luka Enikő tanárnő társaságában felkerestünk pár turkálót, és így az osztályterem is kapott végre sötétítőt.

2024. április 23.

VI. A a Zöld hét harmadik napján

VI. A a Zöld hét harmadik napján Meglátogattuk a Kovács család virágkertészetét Fugyivásárhelyen. Megnéztük, hogy hol és hogyan gondozzák a palántákat. Végigjártuk a fóliasátrakat ,és megnéztünk néhány virágfajtát, mint a Petúnia, Tűzvirág, Pistike.

2024. április 23.

Péter bácsi kertjében - În grădina lui nenea Péter

Péter bácsi kertjében - În grădina lui nenea Péter

Ziua de 23 aprilie ne-a adus o vreme perfectă de ieșit în natură. Am fost primiți și găzduiți de doamnele de la Asociația Grund în grădina lui Peter baci.
O experiență care merită repetată! 
Semnează: elevii clasei a V-a B, dna dirigintă Fazekas Csilla și dna prof. Hegyes Luminița

Hai cu noi!2024. április 23.

Ce ne-ar spune Natura, dacă ar putea vorbi...

Ce ne-ar spune Natura, dacă ar putea vorbi... Printre lecturile preferate de elevi se numără romanele fantastice. În activitatea noastră interdisciplinară (limba română – limba engleză – limba maghiară), de la începutul „Săptămânii verzi”, elevii au putut pătrunde în lumea fascinantă a animalelor fantastice care populează multele romane, filme și jocuri pe care ei le cunosc și și-au putut imagina cum ar fi dacă Natura ar avea abilitatea de a comunica prin cuvinte cu noi. Citește mai departe -->

2024. április 23.

Zöld hét − 9.C, második nap

Zöld hét − 9.C, második nap A zöld hét második napján a Tordai-hasadékhoz látogattunk el, nagyot sétáltunk és megcsodáltuk a festői tájat. 

A bátrabbak a kötélcsúszdát is kipróbálták.2024. április 23.

Látogatás a Plusz FM-nél

Látogatás a Plusz FM-nél

Április 23-án a XI.D-sek “megszállták” a Plusz FM Rádió épületét, ahol a tanulók bepillantást nyerhettek a jól felszerelt stúdiókba, a szerkesztői munkába és a rádiózással kapcsolatos legfontosabb témákba. 

Az épületben Sorbán Attila műsorigazgató, főszerkesztő vezetésével belehallgattunk az ébresztőműsorba, láthattuk a műsorvezetőket munka közben, beszélgethettünk velük, megismerkedtünk a rádiózás műhelytitkaival. Olvass tovább -->2024. április 23.

A Föld napját spórolással is lehet ünnepelni

A 9. és 10. A osztályok a hétfői és keddi napot is együtt töltötték el. A Föld napja tiszteletére azt gyakoroltuk, hogyan lehet tartalmasan szórakozni, miközben nem költünk üzemanyagra, tömegközlekedéssel utazunk, és nem szórjuk el a pénzt rossz minőségű ételekre sem.

2024. április 23.

Ízelítő Erdély természeti látványosságaiból

Ízelítő Erdély természeti látványosságaiból A Zöld hét a 7.A számára Erdély természeti látványosságainak felfedezésével kezdődött. Tettünk egy sétát Erdély legkülönlegesebb falujában, a Székelykő és az Ordaskő között elterülő Torockó utcáin, majd megcsodáltuk a tordai sóbánya mágikus világát, végül a kolozsvári Sétatér taván vízibicikliztünk.

2024. április 23.

Második nap a 10.C-vel a bihari földvárban megünnepeltük a Föld napját

Második nap a 10.C-vel a bihari földvárban megünnepeltük a Föld napját

Reggel a halastónál gyülekeztünk – még elég vizes volt a fű. Elsétáltunk a bihari földvárhoz. A telefonjainkról el is olvastuk a történetét.  2024. április 22.

Zöld hét - Hétfő

Zöld hét - Hétfő Esős reggelen a kávézót választottuk, mint B terv. Még mindig esett, ezért ettünk is, és amikor kisütött a nap, tettünk egy sétát a zöld Körös- parton.

2024. április 22.

Látogatás Magyarország legnagyobb növénykertjében

Látogatás Magyarország legnagyobb növénykertjében

Április 22. a Föld napja. Ezt a napot 11.C és 11.D osztályok tanulói a szarvasi Arborétumban töltötték. A 82 hektáron eletrülő „Pepi kertben”  Kugyeláné Décsei Mónika vezetésével egy komplex természetismereti túrán vettünk részt.

 

 2024. április 22.

Zöld hét, első nap a 9.C-ben

Zöld hét, első nap a 9.C-ben A Zöld hét első napját osztályunk Réven töltötte, a Master Adventure csodálatos programjában vettünk részt, a Sebes-Körös vizén eveztünk. A zord időjárás ellenére nagyon jól éreztük magunkat, köszönet a csapatvezetőknek. Köszönjük szépen a Mérai családnak a finom és meleg gulyást és a finom süteményeket!

2024. április 22.

B, mint B terv az 5.B-ben!

B, mint B terv az 5.B-ben!

Mivel az időjárás teljesen felülirta a terveinket, életbe lépett a B terv! 

Az osztályban társasoztunk, s együtt megnéztük a Wall-E című filmet, ami teljesen témába vágott a Zöld héttel. A filmnézést lázas izgalmak követték egy Kahoot és Wordwall quizt is kitöltöttünk a film alapján.

 

Sajnos az ECO Bihorhoz és a Ligetbe sportolni ma nem jutottunk el, de bepótoljuk!2024. április 22.

A "Zöld hét" első napja a 10.C-ben

A "Zöld hét" első napja a 10.C-ben

A "Zöld hét" első napján a Szálka park meglátogatása és filmnézés volt napirenden. Megtisztítottuk a kilátó környékét. Mindenki láthatta, hogy a dohányzó fiatalok hogyan hagyják maguk után az eldobált csikkeket, és ez mennyire látványromboló. 

          Ezek után a rózsákkal övezett sétányt érintve eljutottunk a tóhoz, ahol megcsodáltuk a tavirózsákat - igaz, még nincsenek kinyílva. Onnan a parkot keresztülszelve átmentünk a Lotus bevásárlőközpontba, hogy a Cinema Palace-ban megnézzünk egy (tudományos-fantasztikus) természetfilmet. 

        2023. április 19.

Zöld hetet szerveztek az Adyban is

Zöld hetet szerveztek az Adyban is

Változatos programokkal, kirándulásokkal, látogatásokkal és kreatív, környezetbarát feladatokkal telt a Zöld hét a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A programot egy verseny zárta április 6-án.

 2023. április 07.

Zöld hetünk záróeseménye

Zöld hetünk záróeseménye

Az első alkalommal megtartott Zöld hét lezárása különleges módon zajlott az Adyban.  A hét folyamán a diákok újrahasznosítható anyagokat gyűjtöttek, majd ezekből különböző tárgyakat készítettek: osztálycímereket, robotokat, ruhákat, de készült sárkány, táska és cipő is.2023. április 06.

Zöld7 utáni tanulságok -- 12.D

Zöld7 utáni tanulságok -- 12.D

A 12.D osztály is aktívan részt vett a zöld héten, ugyanis amikor az idő is megengedte, kimentünk a Körös-partra hulladékot szedni, és a példamutató oszinknak hála megtudtuk, hogy egy kis szemétszedés nem árt meg! Mindezek mellett megtudtuk, mi mindenre jó a szelektív hulladékgyűjtés. Olvass tovább!

 2023. április 06.

"Zöld" alkotások bemutatása a 6.A-ban

"Zöld" alkotások bemutatása a 6.A-ban A Zöld hét utolsó napján az újrahasznosítható anyagokból készült alkotásait mutatták be a 6.A-sok is. Bemutatták a Nicolis 2000 mentőrobotot és Sanyikát, a végtagpótló robotot, Billy "dolgozó"robotot, a katapultot, a hajtogatással készült elegáns női táskát és az Air Jordan 1Mid Low Bred Toe kartoncipőt. 

2023. április 06.

A 10. E osztály zöldítési és újrahasznosítási tevékenységgel zárta a Zöld hetet

A 10. E osztály zöldítési és újrahasznosítási tevékenységgel zárta a Zöld hetet A 10. E osztály városunk különböző pontjain zöldítési és újrahasznosítási tevékenységgel zárta a Zöld hetet. A hét végén az ember-környezet kapcsolatról, a környezet védelmében vállalt egyéni és közösségi felelősségről, a bolygó egészsége megőrzésének lehetőségeiről elmélkedtünk.

2023. április 06.

9.C: Zöld hét, ötödik nap - divatbemutató

9.C: Zöld hét, ötödik nap - divatbemutató Elérkeztünk a Zöld hét záró napjához. A bentlakó diákok felvállalták a hulladékből készült ruha tervezését és kivitelezését. A legjobb időtöltés az alkotás, ez látszik a képeken is. 

2023. április 06.

A 12.F osztály iskolánk aranyosi vendégházában

A 12.F osztály iskolánk aranyosi vendégházában A 12.F osztály iskolánk aranyosi vendégházában óvta a környezetét; az eső ellenére kitűnő hangulatban.

2023. április 06.

Elektromos autós nap - látogatás a BMW-nél

Elektromos autós nap - látogatás a BMW-nél

Az 5.A diákjai a mai nap folyamán ellátogattak a nagyváradi BMW-szalonba. Nem mentek üres kézzel: BMW-s mézeskalácsot és egy saját építésű BMW legoautót vittek.2023. április 06.

Zöld hét 5. tevékenység: Természetfilm megtekintése és plakátkészítés

Zöld hét 5. tevékenység: Természetfilm megtekintése és plakátkészítés Ezen a napon  megtekintettük a híres természetfilmes, Sir David Attenborough Élet a bolygón című alkotását. A filmben bemutatásra kerül, hogyan változott meg a Földünk környezete, hogyan fogyatkozott meg az élővilága az elmúlt évszázadban. 

2023. április 05.

A jövő kihívásai

A jövő kihívásai

A nap elején közösen sorra vettük korunk nagy problémáit a klímaváltozástól kezdve, a vízgazdálkodáson és a jövő alternatív táplálékforrásain át a megújuló energiákig, sok témát érintve. Ezt csapatmunkák követték, alapos dokumentálódások után elkészültek a jövőbe mutató megoldásokat felvázoló prezentációk, amiket a csapatok bemutattak a többieknek.

Bízunk abban, hogy a kutatások eredményeinek felhasználásával és a gyakorlatban való megvalósításokkal, illetve az emberek tudatos hozzájárulásával élhető bolygót tudunk megőrizni az utókor számára.2023. április 05.

A Zöld hét 4. napján a 10.F az EcoBihor hulladéktároló és -feldolgozó üzembe látogatott el

A Zöld hét 4. napján a 10.F az EcoBihor hulladéktároló és -feldolgozó üzembe látogatott el A Zöld hét negyedik napján a 10.F osztály az Eco Bihor hulladéktároló és feldolgozó üzembe látogatott el. Egy rövid általános ismertető után körbevezettek minket a telepen, s közben lehetőség volt kérdezni is. 

2023. április 05.

"Passzív" házban a 6.B

"Passzív" házban a 6.B Passzív házat néztünk meg szerdán, illetve hulladékot gyűjtöttünk. Lenyűgözött a ház építőjének környezettudatos gondolkodása/szemlélete. Elkeserített viszont az, hogy milyen kis helyről mennyi hulladék került a zsákokba. Ez a hulladék nem turistáktól, vagy felelőtlen váradiaktól  származik. Ide csak a környékbeliek járnak....

2023. április 05.

Matek és újrahasznosítás - társasjáték-alkotás a 8.B-ben

Matek és újrahasznosítás - társasjáték-alkotás  a 8.B-ben A Zöld hét negyedik napján kupakokat hasznosítottunk újra. Csapatokban dolgozva teljesen új, illetve már ismert társasjátékokat hoztak létre a diákok. Rajzoltak, színeztek, kupakokat személyesítettek meg. Kitalálták a saját szabályaikat, s a játékkártyákra matekfeladatok kerültek. Miután a játékszabályokat is leírták, jókedvűen próbálták ki egymás társasjátékait. 

2023. április 05.

10.A-sok állatkerti napja

10.A-sok állatkerti napja A 10.A-sok a mai napon Apáti Tímea és Ardelean Klementina tanárok kíséretében meglátogatták a nagyváradi állatkertet. A napot sétával folytatták a Bălcescu parkban.

2023. április 05.

Környezetvédelmi kísérletek a debreceni Agórában

Környezetvédelmi kísérletek a debreceni Agórában

2023. április 5-én a 10.D osztály a Debrecenben működő Tudományos Élményközpontban, az Agórában töltötte a napját, ahol a diákok a természettudományokhoz kapcsolódó foglalkozásokon vettek részt.

 2023. április 05.

9.B: Alkotói nap

9.B: Alkotói nap A 9.B szerdai napja az alkotással telt. A lányok egész délelőtt egy csodaszép ruhakölteményen dolgoztak. Színes kukás zacskókból szoknyát fabrikáltak, virágdíszeket hajtogattak és az osztálycímert készítették. Reméljük, a szorgalmas munka meghozza gyümölcsét, és a mi osztályunk nyeri el a divatbemutató fődíját! 

2023. április 05.

Fosszíliák, gerincesek, gerinctelenek, ízeltlábúak, hüllők - a 6.A negyedik zöld napja

Fosszíliák, gerincesek, gerinctelenek, ízeltlábúak, hüllők - a 6.A negyedik zöld napja

A  hideg idő miatt az állatkerti séta elmaradt, viszont a Körösvidéki Múzeum Természettudományi Részlegét és a Viváriumot különleges élmény volt meglátogatni. 

A hatodikosok megfigyelési lappal a kezükben járták végig a paleontológiai és a zoológiai kiállítást.2023. április 05.

Hogyan felügyelik természetes vizeink tisztaságát?

Hogyan felügyelik természetes vizeink tisztaságát?

A zöld hét negyedik napján ellátogattunk a Körösvidéki Vízügyi Igazgatósághoz (Administrația Națională „Apele Române”). Megtudtuk, hogy itt  megyénk folyóvizeinek, állóvizeinek és föld alatti vizeinek a tisztaságát ellenőrzik nap mint nap. Próbákat vesznek a vizekből, melyeket ellenőrzésre az itteni laboratóriumba szállítanak. Ezt a laboratóriumot mutatták be nekünk.

 2023. április 04.

XI. E - Zöld hét - Kedd

XI. E - Zöld hét - Kedd A nap egy természetvédelemről szóló powerpoint és egy kvíz alkotásával és megoldásával telt. Ezt követően megbeszéltük és együtt ötletekkel álltunk elő, hogy hogyan tudnánk mi elősegíteni a környezet megóvását. Ez a nap is nagyon hasznos és tanulságos volt.

2023. április 04.

A 10.E osztály kolozsvári kirándulása

A 10.E osztály kolozsvári kirándulása A 10.E osztály a Zöld hét harmadik napján, kedden Kolozsvárra utazott. A legnagyobb tetszést az Állattani Múzeumban tett látogatás nyerte, ahol a diákoknak lehetőségük nyílt megtekinteni a romániai állatvilág fajainak jelentős hányadát, illetve számtalan egyéb állatfajt a világ különböző részeiről.

2023. április 04.

Környezetvédelemmel kapcsolatos filmet néztek és sportoltak

Környezetvédelemmel kapcsolatos filmet néztek és sportoltak A 6.B a zöld hét második napján környezetvédelemmel  kapcsolatos filmet nézett az osztály egyik része (Özönvíz előtt), a másik része sportolt.

2023. április 04.

Zöld hét, 4. tevékenység: Látogatás a nagyváradi Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Tanszéken

Zöld hét, 4. tevékenység: Látogatás a nagyváradi Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Tanszéken A Zöld héten sok mindenre nyitottak vagyunk, főleg a nagyobb diákok, akik érettségihez közeledve már elgondolkoznak azon,  hogyan és merre folytatják útjukat. Szerencsére lehetőségünk nyílt megtekinteni a nagyváradi Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Tanszéket, ahol dr.  Pallag Annamária dékánhelyettes asszony és kollégái  kalauzoltak végig bennünket.

2023. április 04.

Egészséges mozgás!

Egészséges mozgás!

Nem telhet el az egészséges életre nevelés mozgásra nevelés nélkül!

Szerves részét képezte a zöld hétnek a sportnap lebonyolítása. Az előzetesen felmért és legnagyobb érdeklődést kísérő 2 sportágban mérhették össze a tudásukat a diákok! 

A kispályás focimérkőzéseknek éppen csak kedvezett az időjárás, de annál nagyobb lelkesedéssel rúgták a labdát a résztvevők! 

A kosárlabdát kedvelők párhuzamosan játszottak a tornateremben. 

Voltak olyanok is, akik mindkét sportágban részt vettek! 2023. április 04.

Zöld hét 3. nap - 11.f / Séta a nyíregyházi állatparkban

Zöld hét 3. nap - 11.f / Séta a nyíregyházi állatparkban A zöld hét 3. tevékenysége üde kikapcsolódást nyújtott a Nyíregyházi Állatparkban és erdőben tett sétán keresztül. Megcsodálhattuk  Földünk élővilágát a minden kontinens jellemző fajait gazdagon bemutató vadasparkban. Talán ez a séta is hozzájárul ahhoz, hogy ezentúl nagyobb becsben tartsuk a helyi természetes környezetünket is... 

2023. április 04.

3. zöld nap a 10.A-ban

3. zöld nap a 10.A-ban A keddi napot az iskolában töltöttük: kreatívkodással és ismeretterjesztéssel. 

2023. április 04.

Az elektromos autó előnyei és hátrányai: jó-e ez nekünk?

Az elektromos autó előnyei és hátrányai: jó-e ez nekünk?

Április 4-én a 10.D osztály látogatást tett a nagyváradi Toyota-szervízben, ahol Puskás Attila bemutatta az elektromos autókat.

A globális felmelegedés problémája miatt ezek ígéretes helyettesítői a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagot igénylő autóknak. A bemutató során ezen autók előnyeiről, hátrányairól, az életformánkra gyakorolt hatásairól hallhattunk.  2023. április 04.

8.B - 3. Zöld nap

8.B - 3. Zöld nap A mai Zöld Nap fehér volt! :-D

2023. április 04.

Megédesített zöld kedd a 7.B-ben

Megédesített zöld kedd a 7.B-ben

A mai nap folyamán ellátogattunk a Hulladékfeldolgozó Központba. Nagyon érdekes volt látni, milyen módon történik a városi hulladék komposztálása, válogatása, rendszerezése.

Visszatérve az iskolába, vendégünk, Nagy Tibor református lelkipásztor nagyon sok érdekességet mesélt a méhek mindennapjairól, szokásairól, életéről, a méhészetről. Egész közelről, üvegfal mögül láthattuk a méheket, megkóstolhattuk a finomabbnál finomabb mézeket, mézharmatot, virágport.2023. április 04.

Látogatás a Körösvidéki Múzeumban (9.B)

Látogatás a Körösvidéki Múzeumban (9.B) Ma állatkertbe szerettünk volna menni, de az áprilisi zord időjárás miatt egy melegebb helyet választottunk: a Körösvidéki Múzeum Természettudományi tárát látogattuk meg és a Viváriumot. Végigsétáltunk az időfolyosón és végignéztük a kiállított biológiai gyűjtemények sorát: foszilis növényeket és állati maradványokat, hatalmas mamut csontokat és élethűen berendezett ökoszisztémákat. Mint megtudtuk, a vivárium tulajdonképpen egy mini állatkert, ahol az ott élő kisméretű állatoknak (tarantula pókok, hüllők, kígyók) megteremtik a megfelelő életteret. Legalább láttunk élő állatokat is, igaz nem " LIKEolnánk" a képeiket, ahogy a lányok viccesen fogalmaztak. 

2023. április 04.

Ötletes kreációk kartonból, papírból, üdítős dobozból, pillepalackból, szemeteszsákból

Ötletes kreációk kartonból, papírból, üdítős dobozból, pillepalackból, szemeteszsákból A 6.A harmadik "zöld" napja alkotással telt. Az előzőleg megtervezett tárgyakat ma állították elő a csapatok. Robot, ruha, cipő, táska készült a hulladékanyagokból, és még egy katapultot is sikerült megépíteni.  

2023. április 04.

A 10.F harmadik zöld napja: szemétszedés a Körös-parton, a Ligetben és Salca park mellett.

A 10.F harmadik zöld napja: szemétszedés a Körös-parton, a Ligetben és Salca park mellett. A 10.F 3. zöld napja: szemétszedés a Körös-parton, a Ligetben és Salca park mellett. A mai napunk célja a Körös-part, a Liget és a Salca park melletti rész megtisztítása volt.

2023. április 04.

Újrahasznosítás zölden, építés kreatívan

Újrahasznosítás zölden, építés kreatívan

A mai nap folyamán az 5.A osztály lánytagjai újrahasznosították a már rendeltetésszerűen nem használható tárgyaikat, amelyekből „ruhakölteményeket” készítettek. Ezalatt a fiúk robotok építésével és azok programozásával ismerkedhettek meg, később a lányok is csatlakoztak hozzájuk. A foglalkozás végére elektromos autómodelleket építettek legóból, amit ajándékként fogunk elvinni a BMW-szalonba csütörtökön. Ma egy kedves szülő ismét meglepte az osztályt palacsintával. Már kezdünk hozzászokni az ilyen meglepetésekhez!

 2023. április 04.

Tojásfát készítettünk

Tojásfát készítettünk A húsvétra való ráhangolódás, valamint a zöldheti hangulat jegyében a kilencedikes bentlakó gyermekek tojásfát készítettek Mona Gyöngyi irányításával.

2023. április 04.

Ha gondoskodunk a természetről, a természet is gondoskodni fog rólunk

Ha gondoskodunk a természetről, a természet is gondoskodni fog rólunk A zöld hét harmadik napján az osztály először sporttevékenységen vett részt (kosaraztunk és pingpongoztunk egyet), majd a kedvezőtlen időjárás miatt nem a betervezett szemétgyűjtéssel foglalkoztunk, hanem megnéztük a David Attenborough: Élet a Földön című filmjét. Ez a film nagyon sok mindent megtanított nekünk: hova juthat a világunk, ha nem változtatunk a mostani rossz szokásainkon és életmódunkon, mellyel nem csak az állatvilágot, hanem a saját életünket is veszélyeztetjük. 

2023. április 03.

XI.E Látogatás az ECOBIHOR-nál

XI.E Látogatás az ECOBIHOR-nál

A hétfői napon az ECOBIHOR hulladékgyűjtő telepre mentünk látogatóba, ahol megtanultuk, hogyan szelektálják a szemetet és hogyan dolgozzák fel. Nagyon élveztük, érdekes tapasztalatokat gyűjtöttünk.

Érdekességek:

· 5 különféle kukába gyűjtik a szemetet

· Igazán kellemetlen szagok terjengtek és mindezt a szél az arcunkba fújta

· Hatalmas szeméthegyek voltak, amikből csurdalékvíz folyt, és ennek kialakítottak egy lefolyórendszert, ami a vizet mesterséges medencékbe tereli

· A csurdalékvizet megtisztítják és öntözővíznek használják.

A látogatás után összeültünk és megbeszéltük a látottakat. Figyelmességre int minket, hogy a szemetet szelektíven gyűjtsük. Örülünk, hogy volt esélyünk meglátogatni ezt a helyet

 2023. április 03.

A 10.E osztály a Zöld hét második napján

A 10.E osztály a Zöld hét második napján A Zöld hét második napján, hétfőn, a 10.E osztály diákjainak különleges élményben volt részük: kézműves szappant készítettek a kémia laborban.

2023. április 03.

Hová vezetnek a csövek?

Hová vezetnek a csövek?

Tanulságos látogatást tett a VIII.A a Nagyváradi Szennyvíztisztító telepen. Megérkezés után kellemes hangulatú előadóteremben fogadtak, ahol magyar nyelven bemutatták, mi is történik a szennyvízzel.2023. április 03.

Kalandos utazás a jég és hó birodalmában (8.B)

Kalandos utazás a jég és hó birodalmában (8.B) Mai utunk Gârdára vezetett. Az utazás kalandosan indult. Szerencsésen megérkeztünk főhadiszállásunkra. Útközben volt eső, köd, sűrű havazás, de mindez nem szegte kedvünket!

Délután elsétáltunk a Szkerisórai Jégbarlanghoz, ami igencsak meglépcsőztetett bennünket, de a látvány mindenért kárpótolt!2023. április 03.

Séta a székelyhídi erdőben

Séta a székelyhídi erdőben

Az 5.A és a 9.F diákjai az osztályfőnökeik, Erdei István és Tódor Éva vezetésével a székelyhídi erdőbe látogattak, ahol az erdész megmutatta az erdő élővilágát. A vezetés során megismertek néhány fa- és gombafajtát a 426-ból, ami az erdőben él. A kirándulás végén szalonnát is sütöttek. A diákok nagyon jól érezték magukat, a jókedvből a következő napokra is fog jutni. Ezen a napon egy kicsit közelebb kerültek a természethez, ami a szervezők nem titkolt célja volt.2023. április 03.

Kellemetlen igazság

Kellemetlen igazság

Második napunk (X.F) a Kellemetlen igazság (An Incovenient Truth) című 2006-os dokumentumfilm megtekintésével, és az abban látottak megbeszélésével telt.  A film tényeken, adatokon alapulva mutatja be az emberi tevékenység okozta üvegházhatású gázok káros hatásait, a globális felmelegedés tényét. A film végén a diákok elmondták, mi az, amit továbbadnak hasznos információként a többieknek.2023. április 03.

Séta a Sebes-Körös partján - 10.A

Séta a Sebes-Körös partján - 10.A

A mai napot Sebes-Körös parti sétával kezdtük. Megtekintettük a parton található növényeket, állatokat, a folyóban élő halfajokat is. A parton horgászó sporthorgászoktól külön információkat kaptunk. A diákok a folyóval kapcsolatos információkat és fontos tudnivalókat gyűjtöttek, ezeket egy piknik alkalmával, az otthonról csomagolt elemózsia elfogyasztása közben egymásnak bemutatták.2023. április 03.

A 10.D osztály végigjárta a „Csodálatos fák” tanösvényt

A 10.D osztály végigjárta a „Csodálatos fák” tanösvényt

A nagyváradi püspöki palota kertje nem csupán a váradiak által igen kedvelt zöldövezet, történeti kert és idegenforgalmi látványosság, hanem a város szívébe ékelődött természetvédelmi terület, értékes és változatos növényvilágot felvonultató dendrológiai park.

 2023. április 03.

Intelligenciateszt és látogatás a biztonságos vezetés laborban (11.F)

Intelligenciateszt és látogatás a biztonságos vezetés laborban (11.F) A Zöld hét második tevékenysége arról szólt, hogy diákjaink  a Gardner-teszt 70 darab kérdéssorát küzdötték végig. A teszt kitöltése során mindenki szembesült azzal, amit akart, vagy épp nem akart megtudni önmagáról, készségeiről, sajátosságairól stb. A teszt levezetését iskolánk pszichológusa, Luka Enikő végezte el.

A továbbiakban ellátogattunk a nagyváradi Biztonságos vezetés laborba, ahol megtudtuk, hogyan legyünk elővigyázatosak a környezetünkkel, miként viselkedjünk az utcán gyalogosan és vezetés közben. Speciális szemüvegek segítségével kipróbáltuk, milyen az egyensúly, a tájékozódàs, amennyiben alkohol vagy drog befolyásoltság alatt közlekedünk, majd valós ütközést (15km/h) is àtélhettünk, természetesen ellenőrzött körülmények között a biztonsági öv becsatolàsàval!2023. április 03.

Séta a Gombába

Séta a Gombába A tanítóképzős lányok a Zöld hét jegyében hulladékgyűjtő versennyel egybekapcsolt sétát tettek a Gombába Eszteró Ida tanárnővel. Három zsáknyi hulladék összegyűjtése után piknik következett sok zöldséggel, gyümölccsel, beszélgetéssel a testi-lelki egészségről. Végül egy kellemes  forró tea a szeles nap után. 

2023. április 03.

Ismerkedés a Félix-fürdői tanösvény növényvilágával

Ismerkedés a Félix-fürdői tanösvény növényvilágával A 6.A osztály a Zöld hét második napját erdei sétával töltötte. A Félix-fürdőben tavaly kialakított tanösvényen végighaladva az erdőben kihelyezett QR kódok segítségével ismerkedhettünk a fafajtákkal és nevükkel. Láttunk kocsányos és kocsánytalan tölgyet, csertölgyet, gyertyánt, elegyfát. A  szakértelemmel kidolgozott kódleolvasó rendszer jóvoltából a növényfajták leírása alatt feladatokat is találtunk, illetve a megismert növényekkel kapcsolatos irodalmi szövegek címét is olvashattuk. 

2023. április 03.

9.C: Zöld hét, második nap

9.C:  Zöld hét, második nap A zöld hét második napján ellátogattunk egy úgynevezett EARTHSHIP-házba, más néven passzív házba. Ennek a háznak az a lényege, hogy nagyrészt újrahasznosított anyagokból épül. 

2023. április 03.

ÉLMÉNYEK A FÉLIXEN

ÉLMÉNYEK A FÉLIXEN

Ma, április 3-án, hétfőn a 7.A-sok Karancsi Kinga és Csepregi Imola tanárnő kíséretében a Félix-fürdőre kirándultak. Elsődleges cél az új tanösvény megtekintése és követése volt, majd menet közben az erdőben szétdobált szemetet is sikerült összegyűjteni. A csapat a munkás séta után elfogyaszotta jól megérdemelt uzsonnáját, majd ellátogatott a tavakhoz, ahol a tavirózsák még váratnak magukra, de a békák és teknősök hada már igen aktív.2023. április 03.

Szakmai gyakorlati nap a pedagógia osztályban

Szakmai gyakorlati nap a pedagógia osztályban Ha hétfő, akkor szakmai gyakorlati nap a pedagógia osztályban. Zöld hét alkalmából a bölcsödepedagógus lányok az Evangélikus és Csillagocska Bölcsődében foglalkozást tartottak a "babáknak". Madáretetőt készítettek, ami nem is olyan egyszerű feladat, ha alig tipegő bölcsiseket kell rávenni erre. Énekelve, táncolva, versikézve lányaink ügyesen megoldották a feladatot. A képek is erről tanúskodnak.

2023. április 03.

A természet része vagyunk

A természet része vagyunk Szerintünk a kalandpark a legjobb alternatíva a csapatépítéshez és a konfortzóna feszegetéséhez. A szennyezésnek nemet mondva örülünk a fáknak és a friss levegônek. És mert tanulni és fejlődni csak akkor lehet, ha jól érezzük magunkat és kilépünk a konfortzónánkból, a 11.D-vel a zöld hét második napját is sikeresnek tekinthetjük. Köszönjük az élményt a margittai Freedom Adventure Park-nak.

2023. április 03.

Az ECOBihornál járt a 6.B

Az ECOBihornál járt a 6.B Ma, azaz április 3-án az ECOBihornál tettünk látogatást. Megdöbbentünk azon, hogy a szelektív válogatás ellenére szemetünk mindössze 5-10%-a hasznosul újra, illetve láttuk, hogy milyen óriási mennyiségű szemetet termelünk.

2023. március 31.

XI. E Környezetvédelmi átbeszélés – a zöld hét előszobája

XI. E Környezetvédelmi átbeszélés – a zöld hét előszobája

A nap elején, egymás gondolatait meghallgatva hangolódtunk rá a környezetvédelem témájára, majd ezekre megpróbáltunk megoldásokat találni. Ez a folyamat amolyan ötletbörze formájában valósult meg, amelyben mindenki kifejthette saját véleményét.

Ezt követően megtekintettük a Word Press fotóverseny idei legjobbjait. A fotóválogatásban régiókra bontva láthattuk a tavalyi év legkiemelkedőbb sajtófotóit. Ennek kapcsán beszélgettünk a világot érintő problémákról. A képek közül példaként kiemelnénk a Peruban, egy olajfinomítónál történt szerencsétlenséget, amely során közel 12 ezer hordó nyersolaj ömlött az óceán vizébe, 7 km2 területet beborítva.

Egy rövid szünet után megtekintettük Sir David Attenborough Zöld Bolygó nevű sorozatának első részét. A dokumentumfilm keretein belül belátást nyerhettünk a növények titkos, szabad szem számára láthatatlan életébe, amely sokunkat ledöbbentve nem csupán harmónia, hanem egy valóságos csatatér. A film elmagyarázta az élőlények különféle összetűzéseit és szimbiózisát egyaránt.

A következő feladat a film kiértékelése, valamint egy rövid vers vagy reklámszöveg megfogalmazása volt.

Lezárásképpen két vitát folytattunk le csapatokba rendeződve, melyekben környezetvédelmi szempontból kérdéses témák ellen, illetve mellett érveltünk. Az egyik ilyen téma a vízi erőművek telepítésének környezetre gyakorolt hatása volt, a másik pedig az erdők mezőgazdasági területté való átalakítása volt.2023. március 31.

10.E a Zöld hét első napján

10.E a Zöld hét első napján

A 10.E osztály a Zöld hét első napját, a pénteket az iskolában töltötte. A Before the Floode -- Az özönvíz előtt című dokumentumfilm megtekintésével ráhangolódtunk a környezetvédelem tematikájára.2023. március 31.

A 10.D-sek ökológiai lábnyoma

A 10.D-sek ökológiai lábnyoma

Már több milliárdnyian élnek a bolygónkon, amit nemcsak a klímaváltozás felgyorsult hatása pusztít, hanem a robbanásszerűen túlnépesedő fogyasztói emberi civilizáció is. Emiatt is fontos tudnunk, hogy egyénileg mekkora lábon is élünk és ezáltal úgy kell csökkenteni a fogyasztásunkat, hogy minél kisebb ökológiai lábnyommal járjon a mindennapi életünk. Március 31-én, pénteken kiszámítottuk az osztály ökológiai lábnyomát. A világátlag és az európai átlag közötti értéket kaptunk....

Hogyan lehetséges az ökológiai lábnyom csökkentése?

• a szelektív hulladékgyűjtés;

• hulladék nélküli vásárlás és háztartás a „zero waste” szabályai szerint;

• a faültetés;

• az újrahasznosítás;

• a komposztálás.

 2023. március 31.

LÁTOGATÁS AZ ECOBIHORNÁL

LÁTOGATÁS AZ ECOBIHORNÁL

Március 31-én, pénteken az Ady Endre Líceum 7.A osztályközössége ellátogatott az Ecobihor gyűjtőtelepére. A cég munkatársai szeretettel fogadták a gyerekeket, és körbevezették a csapatot szakszerűen bemutatva „a szemét útját” a beérkezéstől a feldologzásig.2023. március 31.

A Félix-fürdő erdei tanösvényét járta be a 6.b

A Félix-fürdő erdei tanösvényét járta be a 6.b

Az erdei tanösvényt jártuk végig, ahol megismerkedtünk az alföldi tölgyes növény- és állatvilágával, majd megnéztük a hévizi tavirózsákat. A természet még csak ébredezik. Igazán szomorúak azonban a tavirózsa eredeti élőhelyének láttán lettünk: siralmas állapotokat találtunk.2023. március 31.

8.B - Zöld hét /1. nap

8.B - Zöld hét /1. nap A 8.B a Zöld hét első napján a Group West Kolozsvári úti autószalonját látogatta meg. Az ott dolgozók BMW, Toyota, valamint Lexus márkájú autókkal jöttek értünk az iskola elé, majd a szalonban megcsodálhattuk, végül gyakorlatban is kipróbálhattuk a különböző autócsodákat. 

Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, kitűnően éreztük magunkat! 

Hálásan köszönjük ezt a sok élményt, csodás napot a Group West Premiumnak!2023. március 31.

Látogatás a nyíregyházi állatkertben

Látogatás a nyíregyházi állatkertben A 10.F diákjai osztályfőnökükkel március 31-én meglátogatták a Nyíregyházi Állatparkot, amely háromszor nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet. Szerencsénkre az idő megengedte az órákig tartó sétát. Kellemesen elfáradva, élményekel gazdagon feltöltekezve indultunk haza délután. 

2023. március 31.

A Zöld hét első napja a X.A-ban

A Zöld hét első napja a X.A-ban

A Körösvidéki Múzeum természettudományi kiállításának megtekintése után végigsétáltunk a Pece patak városi szakaszának partján. Nemcsak a Föld történetével, hanem a jelen természetvédelmi övezeteivel, jellegzetességeivel, állataival is megismerkedhettünk.2023. március 31.

Terepséta az Ecobihornál, avagy mi történik a hulladékokkal?

Terepséta az Ecobihornál, avagy mi történik a hulladékokkal? A Zöld hét első napján a 11.F osztály kilátogatott az Ecobihor hulladékszortírozó telepre. A szakszerű idegenvezetésnek köszönhetően bepillantást nyerhettünk a telep működésének részleteibe. Nyomon követtük annak a rengeteg hulladéknak az útját és sorsát, amit mi termelünk, és szembesültünk ennek mennyiségével is. Láthattuk azt is, hogyan válogatják külön a vegyes hulladékot. Tanulságos séta volt!

2023. március 31.

Pénzügyi tudatosság és "okosvásárlás" a 6.A-sokkal

Pénzügyi tudatosság és "okosvásárlás" a 6.A-sokkal

Sebestyén Nándor, volt adys diák, ma pénzügyi szakember tartott rövid előadást a hatodikosoknak inflációról, befektetésről, megtakarításról. Az előadás után a hatodikosok a gyakorlatban is kipróbálták, hogyan kell bánni a pénzzel, hiszen azt a feladatot kapták, hogy meghatározott keretösszegből (35 lej) vásároljanak olyan dolgokat, melyekre 3 napos túlélésükhöz szükség lehet. 

 

 2023. március 31.

9.C: 1.nap a Zöld hétből

9.C: 1.nap a Zöld hétből

Egy csodálatosnak ígérkező hét első zöld napján úgy döntöttük, hogy múzeumlátogatásra megyünk. A Körösvidéki Múzeumot választottuk, annak is a természettudományi részlegét.

 2023. március 31.

A 11.D osztály meglátogatta a Körösvidéki Múzeumot

A 11.D osztály meglátogatta a Körösvidéki Múzeumot Ma a 11.D osztály meglátogatta a Körösvidéki Múzeumot. A vivárium részlegen hüllőket és kétéltűeket láthattunk, ahogyan az eredeti élőhelyüket utánozó helyen élnek. Nagyon érdekes volt számunkra, hogy milyen színes az állatvilág, mivel egy családba tartozó állatok rendkívül sok fajban bővelkednek. Mi is különbözünk egymástól, mégis ugyanabból a porból lettünk teremtve.

2023. március 31.

5.A-sok, a "zöldfülűek"

5.A-sok, a  "zöldfülűek"

A zöldhét első napján az osztály diákjai kisfilmeket néztek a szelektív hulladékgyűjtésről, a szemétfeldolgozásról és a megújuló energiaforrásokról. A kisfilmek után közösen megbeszélték a látottakat. A kisfilmek között a diákok bemutatták az általuk kiválasztott és készített "zöld" dolgozatokat.

A szünetben az egyik kedves szülő palacsintával lepte meg a diákokat.

 
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad