Mentősöknél jártunk, önként a 6.A-sokkal

2023. október 26.

Csütörtökön meglátogattuk a nagyváradi sürgősségi kórházat. Dr. Béres Zsolt phd végigvezetett minket a kórházon, bemutatta, hogyan működik a sürgősségi osztály. Megnéztük a „szemet”, amin keresztül lehetőségük van az orvosoknak a távolban lévő betegek vizsgálatára. Megfigyelhettük a betegellátót működés közben, amint vizsgálják/ellátják a betegeket. A kórház tetején van egy helikopter-leszállópálya, ahová a helikopterrel szállított betegeket fogadják. Ez a leszállópálya az első volt Romániában, amit az épület tetejére építettek. Éppen amikor bent voltunk, érkezett egy súlyos beteg helikopterrel, miután a kórházba szállították a beteget, körbejárhattuk a helikoptert.

A kórházban a rezidens orvosok csak szakorvosok jelenlétében láthatják el a betegeket, amíg szakorvossá nem válnak. A kórháznak van egy külön osztálya, ahol csak a rezidens orvosok tanulhatják meg a betegellátást szimulátorokon. A szimulátorokkal (3D-s kiterjesztett valósággal) bármilyen szimptómát tudnak szimulálni, amit a rezidens orvos megpróbál megoldani. A diákok ezeket a szimulátorokat is kipróbálhatták. 

Béres Zsolt  beszélt a karrierjéről, hogy jutott el idáig, miből áll a munkája, és miért szereti csinálni azt. 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad