Mindörökké adysok - Villányi Zoltán

2022. január 27.

1. Sok mindennel foglalkozom. A televízió a régi szerelmem, melybe a Duna TV megalakulásakor, 1992-ben szerettem bele és azóta elválaszthatatlan tőlem. Akkor tizedikes voltam és a XII. E osztályban Komóczi Réka hasonló érdeklődésű volt, ő színésznő akart lenni. S akkor őt felfogadtam riporternek és megcsináltuk az iskolában a VILI TV-t, mely az egyik iskolanapon debütált. S mivel mással, mint tanárparódiákkal. Egyik délután felmentem az iskolába, az igivel jóban voltunk, s megengedte, hogy az osztálytermünkben filmezzünk egy sor tanárparódiát. Élnek még néhányan azok közül, akiket akkor kiparodizáltam. Az operatőr Czumbel Balázs volt.

A TV mellett mindig érdekeltek a belvárosi műemlékingatlanok, főleg, hogy kisgyermekként rá-rá csodálkoztam méltóságukra, nagyságukra, szépségükre, még akkor is, ha épp nem voltak restaurálva. S akkor eldöntöttem, hogy ha nagy leszek, nekem is lesz egy ilyen épületem. Igaz, az még várat magára, de két szép apartmant sikerült kialakítanom az 1912-ben épült Kolozsváry-házban, és megalapítanom a Vili Apartmentset, mely vállalkozásomra rendkívül büszke vagyok.

Aztán részt veszek a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Szinódus 2023 című projektjében, melynek média- és kultúrreferense vagyok. Elsőként a püspökség facebook- és instagram oldalára gyártunk és töltünk fel értékes tartalmakat, kicsit újszerűvé, korszerűvé és nyitottabbá szeretnénk tenni az egyházról alkotott képet. Az egyház nem egy zárt világ, hanem igenis nyit a közösség, a civil világ felé, hiszen csak akkor tud élni, túlélni, megmaradni, ha nem zárt világként működik, hanem ha befogad mindenkit. Ez is a cél: a keresztény értékrend követése mellett színvonalas kulturális és civil rendezvények szervezése, mely mindannyiunkat gazdagít.

Megismerkedtem közben egy új, őssejt regenerációs egészségügyi programmal, melyet szintén felvállaltam, elsősorban azért, mert nagyon jó eredményeket tapasztaltam közvetlen környezetemben, de azért is, mert meggyőződésem, hogy az embernek nyitottnak kell lennie az új felé, az egészség pedig ezekben a pandémikus időkben az első helyre fog kerülni. Az egészségmegőrzés kulcsszerepet fog játszani a jövő társadalmában.

Egyszóval a kihívásokat keresem mind a mai napig.

 

2. A váradiság mondhatnám a szülőföldet, a barátokat, a munkámat, ami a hobbim is, és az életemet jelenti. Lokálpatrióta vagyok. Hiszek abban, hogy nem véletlenül születünk oda, ahova. Nekünk itt van dolgunk, nekem itt vannak álmaim - mondja egy sláger. Igen. Megtisztelő számomra, hogy részese lehetek, lehettem annak, ahogy felállt a váradi magyarság a romániai rendszerváltás után, ahogyan felépítette intézményeit, ahogyan működteti őket. Ma már mindazok, akik vezető szerepben vannak, tisztségviselők, korombeliek, velük együtt játszunk napról-napra a túlélésért, ünnepeinkért, jogainkért. És nekem, mint sajtósnak ebben meghatározó szerep jut. Egy szelet Nagyvárad belőlem is van ebben a nagy nemzeti kondérban :)

 

3. Az iskola meghatározó volt számomra, hiszen mind a mai napig sok évfolyamtársammal tartom a kapcsolatot, érdekel, ki merre ment, mit csinált, hogyan tudott érvényesülni. De barátokat, szerelmeket, méltóságteljes tanárokat, élményeket, kirándulást és bemutatkozási lehetőséget is. Itt készítettem az első interjúkat is.

 

4. A könyvtárban általában a háziolvasmányokat vadásztuk, de közösségi helyként is működött, hiszen beszélgetni is bejártam, és hasznos tanácsokat is kaptam onnan. Csak hálával tartozom mindenért.

 

Vilizoli

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad