Mindörökké adysok – Fodor Gábor

2022. május 04.

1. Mivel foglalkozol – vagy mi foglalkoztat mostanában?

Két dolog foglalkoztat jelen pillanatban: az egyik, hogy hajat kéne vágjak, de már két éve halogatom (sikeresen!) és ez a Covid nagyon jó ürügynek bizonyult. A másik, hogy némi identitás zavarral küszködöm: romániai magyarként, külföldön, litván feleséggel, francia cégnél és a baba flamand bölcsiben... Mindenből összeszedtem egy keveset, és már nem tudom, hova soroljam be magam. Fokhagymával és tejfellel iszom a kávét és már nem egy, hanem legalább négy ország politikusait hibáztatom a magas benzinárak miatt. Talán az egyetlen közös kulturális nevező az, hogy Európa-szerte mindenki szereti a gyrost - ami meg viszont közel-keleti - tovább nehezítve a közös hang megtalálását.

Kiváncsiságból rákerestem, hogy Ady Endre mivel is foglalkozott Párizsban (pl: nem volt-e villanyszerelő vagy pizzafutár). Ismert, hogy némi hatással volt rá a francia művészet, így, gondoltam, hátha tanulnék belőle, hogy vegyült el a csigazabálók között. Hétszer járt Párizsban, de csak rövid utakra, Léda nyomában. Szerencséjére, neki nem kellett nyelvvizsgákkal, tartózkodási engedélyekkel és helyi adóbevallásokkal bajlódnia. Bár az önéletrajzíróinak egyike sem osztja ezen véleményemet, de szerintem ezt az ősmagyar kalandozási vágyat/portyázást élte ki párizsi útjaival. Végülis mindig hazatalált, s ez annak a jele, hogy van valami, ami föl-föl dobott kőként röghöz köt minket, de amíg rá nem jövök, nekem hol is van ez a rögöm, addig ragaszkodom ahhoz, ami van, és halogatom a hajvágást.

2. Mit jelent számodra a váradiság?

Gyerekkori emlékeim idekötnek, jó néha elmerülni a nosztalgiában. De sokat változott a város, szép látni a fejlődést.

3. Mit kaptál az iskolától?

Nagy szerencse volt színvonalas oktatást kapni (ráadásul magyarul). Némileg közhelynek hangzik, de ez kb. az iskola feladata: irányt adni hormontúltengéses fiataloknak, hogy kezdjenek magukkal valamit.

Ide köt az első szerelem, itt fedeztem fel az informatikát, kedveltem meg az olvasást, és innen próbáltam meg minnél többet meglépni. Bár ezek nem mindegyike volt benne a tanügyi programban.

4. Milyen élményed kötődik az iskolai könyvtáradhoz?

Cseresznye egy fenomenális személyiseg.  Eszméletlen milyen jó könyveket ajánlott, és volt elég érzéke ahhoz,  hogy tudjon mindenkihez alkalmazkodni. Líceum után kevésbé került szépirodalmi mũ a kezembe, így külön hálám Cseresznyének azért, hogy sikerült iskolás éveimbe egy intenzív irodalmi gyorstalpalót is beszúrnia.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad