A jubileumi hét ünnepi lezárása

2022. május 13.

A 250 éves évfordulóra emlékező rendezvénysorozat méltó lezárása volt az az ünnepi alkalom, melyre hivatalosak voltak az egyházak és a különböző intézmények, szervezetek képviselői Nagyváradról, Bukarestből, Kolozsvárról.

Az ünnepséget Vad Márta igazgató asszony nyitotta meg, majd Böcskei László római katolikus megyéspüspök, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Cseke Attila Közigazgatási, Fejlesztési és Közmunkálatokért felelős miniszter, Szabó Ödön, a román parlament oktatási bizottságának alelnöke, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa részéről Demeter Katalin konzul, majd Arina Moș alpolgármester,  Horea Abrudan főtanfelügyelő, illetve a szülőbizottság elnöke, Popper Enikő köszöntötte az együtt ünneplőket e jeles évforduló alkalmából. Az ünnepi beszédek sorát az Orsolya-rendi nővérek üzenete zárta. Franciska, Ignácia, Anna és Jolánka nővérek jelenléte különleges színfoltja volt az eseménynek, hiszen az orsolyiták mindennapjairól, a rendi életről tőlük hallhattuk a leghitelesebb beszámolót.

Diákjaink ünnepi előadása is szép pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget: Ady Endre verseiből készült összeállításukat mutatták be a Kozma Éva tanárnő által felkészített   Coroianu Dávid, Bruncsàk Gergely, Kiss Márton, Nagy Csaba, Pèk Bence,   majd a Csillagocska népi zenekar tagjai füzesi dallamokat muzsikáltak,  ezt követően pedig kalotaszegi legényest, illetve mezőségi táncokat mutattak be a 9-12.-esek, akik a nagyváradi Csillagocska,  az árpádi, micskei, mihályfalvi, paptamási, szalárdi, tárkányi néptánccsoportokban sajátították el tánctudásukat, és  akik a zene közös nyelvében találtak itt egymásra.

Megható és lélekemelő pillanata volt a rendezvénynek az iskolazászló ünnepélyes bevonulása, majd átadása. A lobogót  Kürth-Varsoczky Réka és Zalányi Alex 12.-es diákok adták át  Oláh Johanna és Kóródi Viktor 11.-es diákoknak. Ezt követően a legkisebbek, ötödikes diákjaink – Frantiu Tamás és Póti Ákos - verssel köszöntötték a zászlót és az iskolát. Az elhangzott verset Horváth Dalma Boróka 11.-es diákunk írta erre az alkalomra. Az ünnepi rendezvény záró mozzanata a Szent Anna templomban Szabó Ervin atya által bemutatott hálaadó ájtatosság volt .

Ünnepi hangulatban, lelkileg feltöltődve, szép pillanatokkal gazdagodva zárult az ünnepi hét. Ám az évfordulós rendezvények, események, reményeink szerint, még folytatódni fognak a következő tanévben is. 

Köszönjük a támogatóinknak a nagylelkű segítségét, a szervezőknek pedig azt, hogy szívüket-lelküket beleadva, mindent megtettek, hogy ez az ünnepi hét valóban sikeres és emlékezetes legyen! 

Kirkósa Enikő 

 

 

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad