A holokauszt nemzetközi emléknapja

2020. január 27.

 

A nagyváradi Zsidó Történeti Múzeumba látogatott az Ady Endre Líceum 11.D osztályának diákjai Ardelean Klementina történelem szakos tanár kíséretében. Az egykori újvárosi ortodox zsinagóga földszintjén a váradi zsidó közösség történetét mutatják be, hozzájárulását a város fejlődéséhez, míg a karzaton a holokauszt áldozataira emlékeznek.

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

1945. január 27-én az első ukrán front néhány katonája lépett be elsőként az auschwitzi haláltábor kapuján. A látvány döbbenetes volt. Halottak mindenütt, az élők pedig emberi roncsok voltak csupán. 1942–45 között majd 2 millió ember pusztult el a legnagyobb náci haláltáborban.

A földszinten tárlókban többek között imakönyveket, dokumentumokat, menórákat, kipákat stb., láthatnak a nézelődők, a falakon leírásokat olvashatnak a Várad fejlődéséhez is hozzájáruló zsidó családokról. A karzaton az elhurcoltaknak állítottak maradandó emléket. A felvezető lépcső falán a haláltáborokba vezető útvonalakat is láthatjuk, innen a padlón jobbra jelképes vonatsín vezet a gettólétet bemutató leírásokhoz és tárgyakhoz, a bal oldalon pedig például Heyman Évának állítottak emléket. A kijárat felé vezető lépcső falaira a semmibe tűnő alakokat festettek, a lépcsőn pedig kövek (a zsidó hagyomány szerint az emlékezés jelképei) kaptak helyet. A karzaton látható még a Mózes család tárgyi emlékeit és Mózes Teréz könyveit is tartalmazó tárló, végig a falakra pedig az elhurcoltak nevei kerültek fel.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad