Látogatás a Gránátalma Patikamúzeumban

2022. december 11.

December 10-én a 11.E osztály tanulói tárlatvezetésen vettek részt a nagyváradi Gránátalma patikatörténeti múzeumban.

 A városunk gyógyszerészetének történetét felvonultató gyűjteményt Lakatos Attila régész mutatta be. Vezetőnk mesélt a Betegápoló Irgalmasrend nagyváradi működéséről, az egykori gyógyszerészek mindennapjairól és az akkori gyógyszerkészítés módszereiről.

A patika 1770-től működött, a közbeszédben a Könyörülő Barátok patikájaként emlegették, a Gránátalma nevet csak a 19. század derekán vette fel.

A múzeum összesen négy helyiségből áll, a leglátványosabb az officina, melyet úgy rendeztek be, ahogyan a 18–19. században a Gránátalma patika kinézhetett. A második teremben a patika és a rendház történetével ismerkedtünk. Ezután megtekinthettük a laboratóriumot, ahol a súlymérés eszközeit, a gyógyszerek csomagolóanyagait és a gyógyszerkészítés eszközeit vettük szemügyre. A laboratórium galériájában a szerzetesi herbáriumot tekintettünk meg.

A közel 250 éven átívelő kiállítás egyszerre volt lebilincselő, látványos, tanulságos és elgondolkodtató.

Érdekes volt látni azt, hogy 100 vagy akár 50 évvel ezelőtt mennyire más volt egy gyógyszerész dolga és a gyógyszertárak működése. Bár jónéhány dolog örvendetes, hogy változott, van, amihez lehet, hogy megérné visszatérni.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad