A 11.E osztály kerékpártörténeti kiállításon vett részt

2023. április 27.

A „Fabico-Biciklik evolúciója” című kerékpártörténeti kiállítás megalkotói Antal Lajos asztalos és fafarógómester, valamint felesége, Antal Edith.

 A járműveket, amelyek között egy Leonardo Da Vinci által megtervezett kerékpár is megtalálható, fából készítette el a mester.

A kiállítás megtekintése során nyomon követhethettük a biciklik fejlődését az 1700-as években megalkotott pedál nélküli és nem irányítható „kerekes lótól”, az 1800-as évekre jellemző fogaskerekek által hajtott és kormányozható szerkezetekig.

Antal Lajos olyan kerékpárokat faragtott ki, melyek eredetileg is fából készültek egy adott korban. Igyekezett tartani a méretarányokat, az eredeti leírások alapján. A kiállítóterem előtt felállított kétüléses biciklit Pinokkió vezeti. Ezt a diákok ki is próbálták. Az alkotások mind működőképesek, ha nem lennének rögzítve, használni is lehetne őket.

 

Puskás Ágnes




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad