A 11.E osztály rendhagyó biológiaórája a növénytani laboratóriumban

2023. április 28.

Az Iskola másként- héten a 11.E osztály Puskás Ágnes biológiatanárnő vezetésével tanulmányi látogatást tett a Nagyváradi Állami Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának növénytani laboratóriumában.

A diákokat dr. Pallag Annamária dékánhelyettes, egyetemi oktató saját recept szerint készült gyógynövénykeverékből főzött teával fogadta. A menta, zsálya, citromfű, körömvirág, kamilla és ehető rózsa gyógynövénykeverék ízvilága mindenkit elvarázsolt.

A laboratóriumban frissen szedett és szárított gyógynövényeket, gombákat és zuzmókat nézhettünk meg. Ezután a diákok az aloe vera leveléből és a tulipán termőjéből készítettek keresztmetszetet, majd mikroszkóppal vizsgálták ezeket. A level keresztmetszetén láthattuk az aloe gélt tartalmazó sejteket. A fikusz leveléről nyúzatot készítettünk. A sikeres készítményeken láthattuk a gázcserenyílásokat és a bőrszövet sejtjeiben jelen levő kálcium-karbonát kristályokat.

Nagyon hamar eltelt a növényanatómia óra, sok hasznos ismerettel gazdagodtunk, újat láttunk és tanultunk. Hálásan köszönjük dr. Pallag Annamáriának ezt a számunkra nem mindennapi lehetőséget!




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad